A mióma kezelési lehetőségei

Dr. Lesznyák Judit
szerző: Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A miómák rendkívül eredményesen kezelhető, általában jóindulatú daganatok, az optimális terápiát minden esetben a beteg panaszainak, a miómák nagyságának, lokalizációjának és nem utolsósorban a páciens családtervezési szándékának megfelelően kell kiválasztani.

A téma cikkei

8/1 Mi az a mióma?
8/2 A mióma hajlamosító tényezői
8/3 A mióma tünetei
8/4 A mióma diagnosztizálása
8/5 A miómák típusai
8/6 A mióma kezelési lehetőségei
8/7 Mióma terhesség idején
8/8 Így hat a termékenységre a mióma

Milyen kezelési módszerek jöhetnek szóba?

A kisméretű, panaszt nem okozó (véletlen észlelt) göbök esetében elegendő a „watch and wait” (azaz, figyelem és várakozás) technika: rendszeres időközönként ultrahangos vizsgálattal érdemes a göbök nagyságának változásait nyomon követni, és amíg nincs panasz, nem szükséges beavatkozást eszközölni.

A menopauzát követően a meglévő miómák mérete rendszerint csökken, így egyre kevésbé okoz panaszokat, azonban ezt követően is fontos a rendszeres nőgyógyászati ellenőrzés.

Sebészeti eljárások

Ha azonban a tumor nő, ha panaszokat okoz, vagy ha akadályozza a terhesség létrejöttét, mindenképpen el kell távolítani.

Sajnos mind a mai napig a miómás tünetek kezelésének leggyakoribb sebészeti megoldása, a méh eltávolítása. Ez történhet a hasfal megnyitásával vagy a hüvelyen keresztül. Méheltávolítás leginkább akkor jöhet szóba, ha a páciens nem szeretne több gyermeket, ha a göb mérete túlságosan nagy, vagy ha túl gyorsan növekszik.

A méheltávolítástól kevésbé drasztikus módszer az úgynevezett enukleáció, kiágyazás, amikor csak a göböt távolítják el anélkül, hogy a méhet ki kellene venni. A miómaeltávolító műtét (myomectomia) elvégezhető méhtükrözéssel, vagyis hiszteroszkóposan, a hasfal megnyitásával és laparoszkópos technikával (hastükrözés) is. Az eljárás módja a miómák elhelyezkedésétől függ. Ez a műtéti megoldás alkalmazható azoknál, akik még terveznek terhességet vagy a „csonkolás” tudatától tartva, méhmegtartást kérnek. Ha csak a mióma került kiágyazásra, de a méh eltávolítása nem történt meg, akkor a későbbiekben számítani lehet újabb göbök megjelenésére, növekedésére.

A miómaműtétről

Szeretném tudni, hogy a miómaműtét mennyi ideig tart, hogyan csinálják és mennyire fáj. A méhemet feltétlenül meg akarom tartani, mindent tudni szeretnék, ami ezzel kapcsolatos.
Dr. Pétervári László, szülész-nőgyógyász válasza az Orvos válaszol rovatban

Mindkét műtéti eljárásnak megvannak az előnyei és hátrányai, javallatai és ellenjavallatai, melyeket az orvosok a műtét előtt alaposan mérlegelnek, hogy a számunkra legmegfelelőbb módszert választhassák.

Mióma embolizáció

A fentieken kívül újabb, minimális beavatkozással járó módszer, egy intervenciós radiológiai beavatkozása a mióma embolizáció, amelynek során a daganatot ellátó erek gátlásán, a vérellátás csökkentésén keresztül csökkentik a mióma méretét.

Bővebben A mióma embolizáció menete, előnyei és ellenjavallatai

Gyógyszeres kezelés

Ma már lehetőség van a miómás tünetek gyógyszeres kezelésére. A terápia célja lehet egy hosszú távra szóló, sebészeti beavatkozás nélküli panaszmentesség elérése vagy egy műtéti előkezelés egyaránt. A lehetőségek latolgatása mindig a fent említettek alapján, személyre szabottan történik.

Az egészséges hormonegyensúly visszaállítása segíthet a tünetek mérséklésében és a göbök növekedésének megállításában. Azoknál a fogamzóképes korú nőknél, akik fogamzásgátló tablettát szednek, vagy sárgatesthormont tartalmazó, méhen belüli eszközük van, általában rendeződik a miómák által okozott vérzészavar. A méh üregét torzító miómák esetében viszont nem jöhet szóba a spirál felhelyezése.

Megoldást jelent a változókor mesterséges előidézése, amit GnRH-analógot tartalmazó hormonális készítménnyel érnek el, melyet injekció formájában kaphat meg a páciens. A miómák méretét csökkentő, s a nagy miómák által előidézett tüneteket mérséklő hatás mellett sajnos a menopauzára jellemző tünetek (pl. hőhullámok), mint mellékhatások lépnek fel, így hosszú távon nem javasolt az alkalmazása. Legtöbb esetben a tervezett mióma műtét előtt használják, a göbök méretének csökkentésére. Magyarországon nem elterjedt az alkalmazása.

Egy új készítmény az uliprisztál-acetát, egy szelektív progeszteronreceptor-modulátor. Csak fogamzóképes, menopauza előtt álló pácienseknél használható. Egy kezelési ciklus időtartama 3 hónap. Ez idő alatt a vérzés mérséklődik, és szerencsés esetben a miómás göbök nagysága is csökken. A hatékonyság több kezelési ciklus alkalmazásával fokozható. A gyógyszeres kezelés részét képezik a személyre szabott, aktuális tünetek enyhítését célzó szerek is, mint pl. a fájdalomcsillapítók, vagy a kialakult vérszegénységre adott vaspótlók.

Bővebben A mióma kezelése uliprisztál-acetáttal - Mit kell tudni róla?

A fentiekben csupán a leggyakrabban alkalmazott lehetőségeket foglaltuk össze. Az, hogy a felsoroltak közül, adott esetben melyik eljárás vagy kezelési mód kiválasztása célszerű, mindig egyénileg mérlegelendő.

Dr. Lesznyák JuditForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász

Cikkajánló

A mióma tünetei és következményei

Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Mióma
A mióma legtöbbször tünetmentesen növekszik, és rutin nőgyógyászati vizsgálat során fedezi fel az orvos. Azonban jelenléte az esetek mintegy 10 százalékában vezethet enyhébb és súlyosabb tünetek megjelenéséhez is.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.