HPV-fertőzés a szájban - Ilyen elváltozásokat okozhat

WEBBeteg összeállítás
frissítve:

A humán papillómavírus által okozott szájüregi elváltozások többnyire jóindulatúak, azonban a HPV-fertőzés a felelős a szájüregi daganatok és a fej-nyaki régió daganatainak jelentős részéért is.

A szájüregi HPV-fertőzés legnagyobb rizikófaktora az orális szex váltogatott partnerekkel. A fertőzés és az elváltozások kialakulásának esélyét szintén növelheti a dohányzás, a fiatalabb életkorban kezdett szexuális aktivitás, valamint a genitális (nemi szervi) szemölcsök jelenléte.

Szájüregben észlelhető jóindulatú elváltozások

Verruca vulgaris (közönséges szemölcs): Leggyakrabban az ajkakon, a kemény szájpadon vagy a fogínyen észlelhető fehéres árnyalatú, éles szélű, egyenetlen kinövés. Többnyire a végtagokon helyezkedik el, de a száj régiójában is előfordul HPV-fertőzés eredményeként.

Condyloma acuminatum: A condyloma rózsaszín, barázdált, nyeles kinövés, amely egyedül és csoportosan is előfordulhat. Sokszor nem önállóan jelenik meg, hanem párhuzamosan a genitális régióban kialakuló elváltozással, és jellemzően a szexuális partner is fertőzött.

Papilloma: Nyeles, szemölcsös növedékek a szájüregben. Elsősorban a garatíveken, a nyelvcsapon és a lágy szájpadon helyezkednek el. Leginkább a 30 és 50 év közötti felnőtteknél alakul ki.

Heck-betegség: Közösségben lakó fiatalok betegsége. Az alsó ajak belső felszínén, illetve a pofanyálkahártyán látható, többszörös, lágy, kocsányos csomó. Néhány hónap alatt spontán megszűnhet.

A pontos diagnózis felállításához ajánlott megjelenni parodontológián vagy szájsebészeten.

A HPV és a rosszindulatú szájüregi daganatok

Az Egyesült Államokban az Ohiói Állami Egyetem elemzése szerint HPV-fertőzésből eredő szájüregi daganat gyakoribbá vált, mint a dohányzás okozta szájrák. A kutatások azt mutatják, hogy azok az emberek, akik életük során legalább hat partnerrel folytattak orális szexet, nyolcszor nagyobb kockázattal néznek szembe a HPV-vel összefüggő fej-nyaki daganatok kialakulását tekintve, mint azok, akiknek hatnál kevesebb partnerük volt.

A fej-nyaki területen kialakuló daganatok kialakulásáért korábban elsősorban a dohányzást és az alkoholfogyasztást tették felelőssé. Napjainkra azonban kiderült, hogy a középgaratban, főként a mandulákban és a nyelvgyökben kialakuló tumorok 40 százalékát a HPV (méhnyakrákért is felelős) 16-os típusa okozza.

Magyarországon évente 1500 új középgarattumoros beteget diagnosztizálnak Magyarországon, és elsősorban fiatal felnőtt férfiakat érinti. A betegek kétharmada férfi, és főként a fiatal felnőttek érintettek. A HPV okozta tumor szövettanilag ugyanúgy néz ki, mint a dohányzás miatt kialakult rák. Dr. Tamás László, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója szerint biztos, hogy a szexualitásnak is szerepe lehet a vírus terjedésében, de nem zárható ki egyéb lehetőség, például a cseppfertőzés sem.

A kezelés módjában nincs különbség, ám mind a kemoterápiára, mind a műtétre jobban reagálnak azok a betegek, akiknél a tumor hátterében HPV-pozitivitás mutatható ki. Daganatra utalhat a két héten túl tartó rekedtség, a véres köpet, a nyaki nyirokcsomó duzzanata, a nyelési nehézség és a fülbe sugárzó egyoldalú fájdalom.

A fertőzés és a megelőzés lehetőségei

A humán papillomavírus (HPV) mintegy 150 típusát ismerjük, és ezek közül 40 terjed nemi úton. Némelyik genitális szemölcsöt okoz, a magasabb kockázatú változatok pedig a méhnyakrákos esetek vezető oka, de száj-, végbélnyílás-, hüvely- és hímvesszőrákot is okozhatnak. Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) becslései szerint a szexuálisan aktív emberek körülbelül fele kap HPV-fertőzést élete során.

Szakértők egyre több fiatal fiú figyelmét hívják fel a HPV elleni védőoltás szükségességére, miután megállapították, hogy a HPV-fertőzés és szájüregi daganat összefüggésben áll egymással, különösen azon fiatal férfiak esetében, akik orális szex során fertőződnek meg a vírussal.

A HPV-ellenes védőoltás véd a nemi szervek szemölcsétől
A humán papillómavírus (HPV) vakcina nemcsak a szexuálisan terjedő vírustól és a méhnyakráktól véd, hanem a nemi szervek szemölcsöseinek kialakulását és a méhnyak kisebb fokú elváltozását is gátolja. A HPV-ellenes védőoltás és a vírusos szemölcsök

WEBBeteg logó WEBBeteg összeállítás
Orvos szakértőnk: Dr. Ágics Anikó, fogorvos
További felhasznált források: Medipress, MTI, Semmelweis Egyetem

Cikkajánló

A HPV (humán papillomavírus) fertőzés tünetei, kezelése

Dr. Sarkadi Adrien, infektológus, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
HPV
A HPV a bőrön és a nyálkahártyákon sejtburjánzást okozó víruscsalád. Felelős a közönséges szemölcsök és a nemi szemölcsök (condylomák) megjelenéséért, valamint a méhnyakrák kialakulásáért. A HPV becslések szerint a világ leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzése, miközben a vírus egy gyors teszttel kimutatható, a legveszélyesebb és leggyakoribb típusai ellen pedig létezik védőoltás.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.