A bőrrák veszélyeire figyelmeztet Hugh Jackman

WEBBeteg összeállítás
megjelent:

Egy példa arra, hogy mi történik, ha nem használsz naptejet - ezzel a figyelemfelkeltő mondattal töltött fel magáról képet Hugh Jackman a legnépszerűbb közösségi oldalra. A bekötött orrú színész a naptej használatára és a szűrővizsgálatok fontosságára szerette volna felhívni a figyelmet.

A 47 éves Ausztrál színésznél 2013-ban diagnosztizáltak először bazálsejtes karcinómát - vagyis lassan növekvő, áttétet igen ritkán adó daganattípust. A legutóbbi beavatkozás már az 5. műtéte volt, amikor veszélyes bőrfelületet távolítottak el a testéről.

Amit érdemes tudni a bazálsejtes karcinómáról

Hugh Jackman

A bazálsejtes karcinóma (basalioma) Magyarországon a leggyakoribb rosszindulatú (malignus) bőrdaganat. A basalioma a hámréteg legalsóbb sejtrétegének (bazális sejtsor) őssejtjeiből indul ki, innen ered a neve is.

Kiket veszélyeztet leginkább?

Leggyakrabban az ötven év feletti korosztály érintett, de előfordulhatnak fiatalkori megjelenések is - gyermekeken extrém ritka. A férfiak gyakrabban érintettek, mint a nők, sötét bőrűeken gyakorlatilag alig fordul elő.

Mi váltja ki, és melyik testrészeken jelentkezhet?

A tumor leginkább a napfénynek tartósan kitett bőrterületeken, az arcon, a füleken, a kopasz fejbőrön, a mellkas illetve a hát felső részén alakul ki - esetenként napfénytől védett bőrterületeken is létrejöhet. Általában az ép bőrön fejlődik ki, azaz nem előzi meg létrejöttét valamilyen úgynevezett rákelőző jóindulatú daganat. Mindezekre magyarázatul szolgál, hogy a basalioma hajlamosító tényezői közül a legjelentősebb a tartós fényhatás daganatkeltő hatása. Főképp az UVB sugarak hatása jelentős.

Okozhat áttétet?

A basalioma áttétet igen ritkán ad. Ezen esetek gyakorisága kisebb, mint az esetek 0,1 százaléka. Főként idős és/vagy legyengült egyéneknél alakulhat ki.

BővebbenA bazálsejtes karcinóma típusai és kezelése

Kezelések és kilátások

A betegség lefolyása függ a tumor vastagságától. A túlélés esélye annál rosszabb, minél vastagabb a daganat. A törzsön, fej-nyaki régióban, talpakon, tenyereken, rosszabb a prognózisuk, mint a végtagokon elhelyezkedőknek. Bőrrák: kezelés és kilátások

A Hugh Jackman képe alatti hozzászólásokban heves vita alakult ki azzal kapcsolatban, hogy a napfény káros sugarai ellen valóban megoldást jelentenek-e a boltokban kapható készítmények. Volt olyan, aki a naptejet okolta a kóros elváltozások kialakulásáért.

Körültekintően válasszunk napvédő terméket!

A hőmérséklet globális emelkedésével évente évről-évre fokozódik a bőrrák kockázata is. A megfelelő napvédelemmel, napvédő szerek használatával elkerülhető a napégés és az UV-sugárzás káros következményei.

Mire figyeljünk?

  • Fényvédő faktorszám
  • UV-A védelem
  • Vízoldhatatlanság

Milyen terméket ne válasszunk?

Az ethylhexyl és octocrylene nevű kémiai UV-szűrőt tartalmazó szerek a szervezetben hormonális hatást váltanak ki, valamint a PEG-et és a PEG-származékokat tartalmazó szerek is negatív kritikát kaptak. Ezek az anyagok emulgátorként vannak jelen a termékekben, azaz gondoskodnak róla, hogy a vizes és zsíros összetevők keveredjenek egymással. Azonban az idegen anyagokkal szemben védtelenebbé teszik a bőrt.

Valóban többet árthat, mint a napsugárzás?

A megoldás nem a napvédő szerek mellőzése, hanem a következetes napvédelem - a téli hónapokban is -, és a gyógyszertárakban kapható megbízható fényvédő szerek alkalmazása. Az UV-sugárzás akár rákot is okozhat, vagyis sokkal nagyobb károkat, mint amilyet a napvédő szerek bármely összetevője.

Bővebben Milyen napvédő terméket válasszunk?

Rosszindulatú bőrdaganatok

Nagy ellentmondás húzódik aközött, hogy sokan éppen az egészségesség szimbólumának tartják az állandó barnaságot, holott groteszk módon ezzel - a túlzott napozással és szoláriumozással - éppen a súlyos betegségek kialakulásának nőhet a kockázata. A rosszindulatú bőrdaganatokat két nagy csoportba oszthatjuk, a hám eredetűek és a festéksejt eredetűek. Bőrrák: rosszindulatú bőrdaganatok

(WEBBeteg összeállítás, Forrás: theguardian.com, a kép forrása: Facebook)

Cikkajánló

Anyajegy vagy bőrrák? Az anyajegyekről

Dr. Kónya Judit, családorvos
Bőrrák
A közönséges anyajegyek a hétköznapi ember számára nem különíthetők el sem az úgynevezett atípusos anyajegyektől, sem magától a kialakult bőrráktól, ezért fontos, hogy minden változást bőrgyógyász ellenőrizzen.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.