Ráktünetek, melyeket egy férfi sem hagyhat figyelmen kívül

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus megjelent:

A rákot minél korábban veszik észre, annál nagyobb az esély, hogy sikeresen kezelhető. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy ismerje a saját testét, és forduljon orvoshoz, ha bármilyen gyanús elváltozást tapasztal. Cikkünkből megtudhatja, hogy férfiként milyen tüneteket nem szabad figyelmen kívül hagynia.

Foltok vannak a szájüregében?

Különösen a dohányosoknak és rendszeres alkoholfogyasztóknak kell nagyobb figyelmet fordítaniuk a szájüregükre: ha fehéres elváltozásokat tapasztal a száj nyálkahártyáján – különösen a nyelven vagy az arc belső felszínén –, az a rák előjele, leukoplakia lehet. Ugyancsak forduljon orvoshoz, ha a szájüregi fekélye nem gyógyul két héten belül – ez szájüregi rákra utalhat.

Tovább Bővebben a szájüregi daganatokról

Gyakrabban/ritkábban kell WC-re mennie?

Megváltoztak a vizeletürítési szokásai? A vizelési szokások megváltozása (akadozva vagy nehezen ürül) daganatos megbetegedésre utalhat a korral járó prosztata megnagyobbodás mellett. A tünetek hátterében állhat hólyagrák vagy a férfiak körében leggyakoribb ráktípus, a prosztatarák. 45 éves kor fölött ajánlott rendszeresen kivizsgáltatni magát urológussal!

Tovább Bővebben a hólyagrákról

Csomókat érez?

A növekvő daganatos szövet gyakran kitapintható, csomószerű. A duzzadt nyirokcsomókat szintén érezheti fájdalmas, gyakran a környezettel összekapaszkodó csomónak. A duzzanat arra utal, hogy az immunrendszer valami ellen küzd – ez lehet csak egyszerű fertőzés, de akár tumor is. Mielőbb vizsgáltassa ki, hogy az Ön által érzett csomó rosszindulatú daganatra utal-e!

Tovább Bővebben a tumorokról

Másképp érzi a heréit?

Nagyon fontos, hogy odafigyeljen a heréire, azok változásaira. A herék általában kerekek, szőrösek, puha tapintatúak – kivéve az izgalmi állapotot. Ha kemény, esetleg fájdalmas vagy kisebesedett csomót, méret és tömegbeli változásokat tapasztal a heréiben, mielőbb forduljon orvoshoz, függetlenül attól, hogy Ön hány éves. A tünetek hererákra utalhatnak!

Tovább Bővebben a hererákról

Végezzen rendszeresen önvizsgálatot!
A herevizsgálatra a legalkalmasabb időpontot egy meleg fürdő, vagy zuhany utáni percek jelentik, amikor a herezacskó izomzata ernyedt állapotban van. Ne feledjük: időben végzett kezeléssel a gyógyulási arány közel 100 %-os.
A herék önvizsgálatának lépései és a hererák tünetei

Nem megy le a láza?

A láz valójában a megfázás vagy influenza tipikus tünete. Ugyanakkor, ha semmiféle fertőzés tünetei nem jelentkeznek, és a tünetek néhány nap után sem múlnak, érdemes más okokat is figyelembe venni, beleértve a különböző rákos megbetegedéseket is, ahol elsősorban tartós, főleg estére jelentkező hőemelkedés fordul elő.

Tovább Bővebben a lázról

Változást tapasztal a melleiben?

Még a férfiaknak is ajánlott a mell önvizsgálatot időről időre elvégezni. Figyeljen arra, hogy megváltozott-e a mell tömege, a bőre piros-e vagy hámlik-e, a mellbimbó befelé fordul-e vagy szivárog-e belőle valamilyen folyadék, észlelhető-e seb, fekélyes elváltozás! Ha bármely tünetet tapasztalja, forduljon mielőbb orvoshoz! Noha a mellrák a férfiaknál ritkán fordul elő, minden 100. emlőrákos beteg férfi.

Tovább Bővebben a mellrákról

Depressziós vagy folyamatosan fáradt?

A hosszan tartó kedvetlenség és fáradtság azt jelzik, hogy valami nincs rendben. Kutatók például kapcsolatot találtak a prosztatarák és a depresszió között. Amennyiben a rossz hangulathoz hasi fájdalom is társul, érdemes kivizsgáltatnia, hogy nem prosztatarák áll-e a tünetek hátterében. A nyilvánvaló ok nélküli tartós fáradtsággal, gyengeséggel is ajánlott az orvost felkeresni.

Tovább Bővebben a depresszióról

Székrekedése vagy hasmenése van?

Az, hogy valakinek milyen gyakran van széklete, meglehetősen egyéni. Akár naponta háromszor, akár háromnaponta egyszer kell a WC-re mennie, teljesen normális, ha ez az Ön által megszokott menetrend. Azonban, ha ez hirtelen megváltozik, és tartós székrekedése vagy hasmenése van, vagy ha a kellemetlen panaszok felváltva jelentkeznek, az utalhat colorectális rákra, ezért forduljon mielőbb orvoshoz! Véres széklet jelentkezésekor, fogyás esetén mindig gondolni kell vastagbél daganatra. A férfiak 45 év felett szűrő jelleggel is jelentkezhetnek vastagbéltükrözésre.

Tovább Bővebben a vastagbéldaganatról

Gyakrabban vérzik?

Az orrvérzést kiváltó okok általában ártalmatlanok, ám ha gyakran vérzik, például köhögéskor, vagy vért talál a székletében, akkor az ennek hátterében álló okot ki kell vizsgáltatni! A leukémiában szenvedők esetében például fokozott a vérzések valószínűsége. A légúti daganatok jele lehet a köhögés közben jelentkező vérzés, míg a végbélből történő vérzés vastagbélrákra utalhat.

Tovább Bővebben a tüdőrákról

Ingadozik a testsúlya?

Tíz százalékos testsúly csökkenés rövid időn belül – úgy hangzik, mint egy jó diéta szlogenje. Azonban, ha az ilyen mértékű fogyás minden látható ok nélkül, akaratlanul történik, az aggodalomra adhat okot és orvoshoz kell vele fordulni. Ugyanilyen káros a túlsúly is, különösen fiatal korban: többek között a prosztatarák kialakulásának kockázatát is növeli.

Tovább Bővebben a prosztatarákról

Túl régóta köhög?

Egy kis köhögés még nem ad okot aggodalomra, azonban ha hosszabb ideje nem szűnik, az komolyabb betegség, így például légúti tumor jele is lehet. Az alkohol- és nikotinfogyasztás növelik a betegség kockázatát.

Tovább Bővebben az alkoholfogyasztás veszélyeiről

Dohányfüst: egy mérgező keverék
A dohányfüstben a nikotin és a kátrányszármazékok mellett még szén-monoxid és több mint 4000 további kémiai anyag található. Közülük sok rákot okoz. Ezeknek az anyagoknak 20-80%-a mélyen a tüdőbe jut, és egyéntől függően raktározódik vagy felszívódik. Egy dohányos személy tüdején az élete folyamán tipikus fekete foltok jelennek meg a kátrányszármazékoktól.

Elváltozásokat tapasztal a bőrén?

Nem csak a nagyon sötét foltok, újonnan megjelenő vagy növekvő anyajegyek, hanem a bőrfelületen jelentkező egyéb színelváltozások, vérzés, csomók vagy pikkelyesedés is utalhatnak bőrrákra. Az ilyen jellegű elváltozások okát mihamarabb tisztázni kell!

Tovább Bővebben a bőrrákról

Ok nélküli fájdalmat tapasztal?

Minél idősebb az ember, annál több fájdalmat tapasztal, amit hajlamos nem komolyan venni. Ugyanakkor a fájdalom – különösen, ha bizonytalan eredetű – akár a rák előjele is lehet. Ez különösen igaz abban az esetben, ha nincs semmi különösebb magyarázat a fájdalmára, illetve ha az hosszabb ideje fennáll. Ilyenkor érdemes orvoshoz fordulni, hogy a háttérben meghúzódó okot kivizsgálja!

Tovább Bővebben a leggyakoribb daganatok tüneteiről

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; netdoktor.de
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.