Béldaganatok - Milyenek a kilátások?

Dr. Molnár Katalin
szerző: Dr. Molnár Katalin, onkoradiológus - WEBBeteg
frissítve:

Világszerte az egyik leggyakoribb daganattípus a béldaganat. A vastagbél alsó 20 cm-es szakasza a végbél, a legalsóbb 4 cm pedig a végbélnyílás. Ez onkológiailag tehát 3 különböző betegséget jelent. A vékonybéldaganatok előfordulása meglehetősen ritka.

Béldaganatok típusai

A vékonybéldaganatok kezelése elsősorban sebészeti. Műtétet követően szövettani altípus szerint jöhet szóba kemoterápia. A betegség kimenetele a szövettantól függ.

A tényleges vastagbéldaganat kialakulhat örökletes vagy spontán módon is. Sokszor táplálkozási tényezőktől is függ kialakulása. Lassan növekvő daganatról van szó, így a tünetek csak lappangva jeleznek betegséget. Ilyen tünet a vérszegénység, mely fáradékonysággal, szívpanaszokkal is társulhat. Gyakori a fogyás, de nem ritka a székelési rendellenesség kialakulása, mely sokszor a stresszes életmóddal van megmagyarázva. Egyszerű szűrési teszt a széklet minta vizsgálata.

A végbéldaganatok sokszor vérzéssel is jelentkeznek. A végbélnyílás daganatai helyi fájdalommal, vérzéssel mutatkoznak.

Hogyan diagnosztizálható?

Elengedhetetlen tehát indokolt esetben a vastagbél egész szakaszának a tükrözése, mely gyakran szövettani mintavétellel is jár. A betegség stádiumának meghatározása céljából, vérkép, laborok, onkológiai mutatók vagy markerok meghatározása, CT-vizsgálatok is szükségesek.

Enzimes béldaganatszűrés
A vastag- és végbélrák előfordulása köztudottan egyre nő. S bár mind a megelőzésről, mind a korai felismerésről egyre szélesebb körű ismeretekkel rendelkezünk, a tudomány folyamatosan dolgozik azon, hogyan lehetne még biztonságosabb módszereket kidolgozni a betegség időben való felismerésére.
Enzimes béldaganatszűrés a vastagbélrák felismerésére

Béldaganatok kezelése

Ha ismerjük a betegség mibenlétét és kiterjedését, az onkológiai bizottságok elsődleges javallata általában áttét nélküli vastagbéldaganat esetében a daganat sebészeti eltávolítása. A szövettani lelet ismeretében sokszor jön szóba műtétet követő kemoterápia 6-12 hónapig.

Áttétes vastagbéldaganat esetében kemoterápia a választandó kezelési lehetőség, mely hosszantartó gyakran 36 hónapig kiterjedő, vagy a beteg általános állapota függvényében progresszióig adható. A kezelési sémák különbözőek, több vonalban történnek, és kiegészíthetőek biológiai terápiával is. Előrehaladott állapotban akár bélelzáródás miatt sürgősségi műtétre is sor kerülhet. Szoliter májáttétek reszekciója is a kezelési javallatok része.

Mitől függ a kezelés módja?

A végbéldaganatok elhelyezkedésük és nyirokcsomó áttéteik alapján vagy műthetők és műtét után sugárkezelendők, vagy (és ez a gyakoribb), műtét előtti sugárkezelésben részesítendők, majd kb. 6 hét múlva javasolt a műtét, ismételt szövettani elemzés, és szükség szerint posztoperatív kemoterápia vagy követés.

Ritka a csak műtéttel megoldható végbéldaganat. Előfordulhat rövid sugárterápiás előkészítés is a műtétre. A hosszú 25-28 napos műtét előtti sugárkezeléshez kemoterápia is társulhat. A radiokemoterápia általában infúziós formában a sugárkezelés első és utolsó hetében adandó, de ismert radiokemoterápia, melynél a kemoterápia tablettás kezelésként adott.

Táplálkozás és béldaganatok
Milyen hatással lehetnek a zsír és vörös húsok, a könnyen felszívódó szénhidrátok, a zöldségek és gyümölcsök a bélrendszeri daganatok kialakulására? Hogyan befolyásolják táplálkozási szokásaink a bél daganatainak rizikóját?
Táplálkozás és béldaganatok - Milyen ételeket együnk?

A végbélnyílás daganata külön entitás, ahol nem a műtét az elsődleges. A betegek 80-90 százaléka még lokálisan előrehaladott állapotban is a radiokemoterápia hatásaira MR-rel igazolva is gyógyultnak tekintendő, és nincs szükség hasfali végbélkihelyezésre, ún. sztóma felrakására. A béldaganatos betegek gyakran sztómával élnek, különös odafigyelést igényelnek, sokszor gyakori kemoterápiás kezeléseken esnek túl, de az onkológiai centrumokban felkészült teammunka eredményeképpen kilátásaik egyre javulnak.

Dr. Molnár Katalin, onkoradiológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Molnár Katalin, onkoradiológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.