A mediterrán étrend csökkenti a rák kockázatát

Független Hírügynökség
megjelent:

A mediterrán étrend csupán néhány elemének beépítése a táplálkozásba akár 12 százalékkal csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát - vélik a világ kutatói és tudósai, akik korábban már megállapították, hogy a délies koszt a felnőttkori cukorbaj ellen is jó - adta hírül a BBC brit közszolgálati média.

A kutatást Görögországban, 26 ezer ember bevonásával készítették el amerikai tudósok. Megállapították, hogy csupán a több olívaolaj használata 9 százalékkal csökkenti a rák kialakulásának veszélyét. Ha azonban ennél is jobban követjük az úgynevezett mediterrán diéta előírásait - azaz több gyümölcsöt, zöldséget és gabonafélét, ám kevesebb vörös húst eszünk - még nagyobb esélyünk lesz arra, hogy elkerüljük a betegséget.

Egy brit vizsgálat eközben azt mutatta ki, hogy a heti 400 gramm brokkolival színesített étrend már jelentősen csökkenti a prosztatarák veszélyét a férfiak körében.

A mediterrán táplálkozási szokások azért kerülnek újra és újra tudósok vizsgálatának kereszttüzébe, mert az egészségügyi adatok szerint más országokhoz képest jóval kisebb arányban fordulnak elő a mediterrán térség államaiban a szívproblémák és az ehhez hasonló megbetegedések.

A vizsgálatokból kiderült: az itt élők tányérján jelentős mennyiségű zöldség és hal szerepel, a főzéshez olívaolajat használnak és mérsékelten fogyasztanak alkoholt. Az étrendről egyébként már korábban megállapították, hogy hasznos az érrendszernek és a felnőttkori cukorbaj ellen is jó.

A tudományos kutatásoknak is köszönhető, hogy Spanyolország és Olaszország néhány héttel ezelőtt bejelentette: fel akarják vetetni az UNESCO-val a védett kulturális világörökség listájára a földközi-tengeri étrendet. A kezdeményezést tudományos intézmények is támogatják.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.