• Agyműtét navigációval

    Szerző:
    WEBBeteg

    Román és magyar orvosok közösen végeztek idegsebészeti beavatkozást egy határon átnyúló programban beszerzett neuronavigációs műszerrel.

    Agyműtét szike nélkül

    A zürichi egyetem gyermekklinikáján a világon először műtötték meg páciensek agyát nagyenergiájú ultrahanggal. Ez a mindennemű behatolást nélkülöző (nem invazív) operációs eljárás új távlatokat nyit az idegsebészet előtt - közölte az egyetem. Agyműtét szike nélkül - új módszer>>

    A neuronavigációs rendszer – akárcsak az autóban használt GPS – megmutatja, hogyan lehet eljutni egy adott helyre. Az idegsebészeti műtétek során erre azért van szükség, mert az agy tele van értékes és funkcionális területekkel, és ha egy daganat mélyen helyezkedik el, akkor is meg kell találni a hozzá vezető utat az értékes területek megsértése nélkül – magyarázta a neuronavigációs rendszer működési elvét Bognár László egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Idegsebészeti Klinikájának igazgatója.

    Az Egységes magas szintű sebészeti ellátás az Euro-régióban című pályázatban a Nagyváradi Önkormányzat és a Debreceni Egyetem közösen vesz részt annak érdekében, hogy a Nagyváradi Megyei Kórházban és a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában emeljék az ellátás színvonalát.

    Hirdetések

    Az orvosok a fejlesztésnek köszönhetően az eddiginél nagyobb pontossággal végezhetnek idegsebészeti műtéteket, valamint arra is lehetőség van, hogy előre megtervezzék az operáció menetét.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A projekt részeként beszerzett rendszer segítségével október 30-án a román és a magyar idegsebészek közösen operáltak meg egy beteget, majd a beavatkozás után rendezett workshopon a két intézmény szakemberei megosztották egymással tapasztalataikat és ismereteiket.

    Bognár László a szakmai tanácskozást követő rendezvényen elmondta: az Idegsebészeti Klinikán évente ezer agydaganatos beteget látnak el, akik kezelésében a napi rutin részévé vált az új műszerek használata. Ezek nagy előnye, hogy szövődménymentessé teszik a mintavételt, és a precízebb műtétek révén a betegeknek több esélyük van a túlélésre.

    (Debreceni Egyetem)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Operációra várva - Hogyan segítsen gyermekének a félelme leküzdésében?

    A félelemmel és szorongással kapcsolatosan a műtétre váró gyermekek helyzete meglehetősen egyedi, hiszen gyakran hajlamosak a szülő beavatkozással kapcsolatos pozitív vagy negatív hozzáállását átvenni. Amennyiben a szülő nyilvánvalóan fél a műtéttől, általában a gyermekre is átragadnak a negatív érzések, és ő is szorongani, félni fog a várható beavatkozástól.

    Először végeztek Magyarországon agyműtétet robot segítségével

    A Parkinson-kór tüneteit enyhítő elektródákat ültettek be egy beteg agyába a ROSA nevű csúcskategóriás idegsebészeti robot segítségével az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben. Korábban Magyarországon, de az egész kelet-közép-európai régióban sem került sor ehhez hasonló beavatkozásra, amely a Nemzeti Agykutatási Program újabb jelentős eredménye.

    Felépülés a császármetszésből

    Körülbelül a nők egyharmada szül császármetszéssel, vagyis az örömteli esemény - a gyermek születése - során hasi műtét következik be, mely már önmagában is, de a műtét utáni időszakkal együtt nagy megterhelést jelent az anyai szervezet számára. Ez azt jelenti, hogy a felépülés teljesen más, mint egy hüvelyi szülésnél, ám ha tudja, mire számíthat, és előre tervez, könnyebbé teheti a folyamatot.

    A leggyakoribb komplikációk műtét után

    Sokan kizárólag a műtét sikeres kimenetelére koncentrálnak, és közben teljesen elfelejtik, hogy a gyógyulás nehéz folyamata a műtét után kezdődik. A felépülés sok szempontból a legnehezebb része minden típusú operációnak. Összeszedtük a leggyakoribb kérdéseket, amelyek az operációt követően felmerülhetnek.

    Perifériás idegsérülések rehabilitációja

    Perifériás neurológiai betegség az, amely nem a központi idegrendszerből, vagyis az agyból vagy gerincvelőből indul ki, hanem a gerincvelőből kilépő idegfonatok, idegek, továbbá az ideg-izom kapcsolatok érintettek benne. Ez többnyire a törzsön vagy végtagokon alakul ki, és okoz tüneteket.

    Agyműtét ébrenlétben, koponyafeltárás nélkül: a gamma kés módszer

    Hazánkban tíz éve, a világon pedig immár közel harminc esztendeje végeztek először agyműtétet éber állapotú betegen. Az orvosi szenzációnak számító beavatkozást hazánkban a debreceni Idegsebészeti Klinikán hajtották végre elsőként. Egy akkor huszonegy esztendős fiatalembert vetettek alá a hatórás epilepsziagóc-operációnak. Prof. Dr. Bognár László klinikaigazgató akkor, a beavatkozás másnapján páciense jelenlétében számolt be a műtét előzményeiről.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.