Agyműtét navigációval

Debreceni Egyetem
megjelent:

Román és magyar orvosok közösen végeztek idegsebészeti beavatkozást egy határon átnyúló programban beszerzett neuronavigációs műszerrel.

A neuronavigációs rendszer – akárcsak az autóban használt GPS – megmutatja, hogyan lehet eljutni egy adott helyre. Az idegsebészeti műtétek során erre azért van szükség, mert az agy tele van értékes és funkcionális területekkel, és ha egy daganat mélyen helyezkedik el, akkor is meg kell találni a hozzá vezető utat az értékes területek megsértése nélkül – magyarázta a neuronavigációs rendszer működési elvét Bognár László egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Idegsebészeti Klinikájának igazgatója.

Az Egységes magas szintű sebészeti ellátás az Euro-régióban című pályázatban a Nagyváradi Önkormányzat és a Debreceni Egyetem közösen vesz részt annak érdekében, hogy a Nagyváradi Megyei Kórházban és a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában emeljék az ellátás színvonalát.

Az orvosok a fejlesztésnek köszönhetően az eddiginél nagyobb pontossággal végezhetnek idegsebészeti műtéteket, valamint arra is lehetőség van, hogy előre megtervezzék az operáció menetét.

A projekt részeként beszerzett rendszer segítségével október 30-án a román és a magyar idegsebészek közösen operáltak meg egy beteget, majd a beavatkozás után rendezett workshopon a két intézmény szakemberei megosztották egymással tapasztalataikat és ismereteiket.

Bognár László a szakmai tanácskozást követő rendezvényen elmondta: az Idegsebészeti Klinikán évente ezer agydaganatos beteget látnak el, akik kezelésében a napi rutin részévé vált az új műszerek használata. Ezek nagy előnye, hogy szövődménymentessé teszik a mintavételt, és a precízebb műtétek révén a betegeknek több esélyük van a túlélésre.

Agyműtét szike nélkül

A zürichi egyetem gyermekklinikáján a világon először műtötték meg páciensek agyát nagyenergiájú ultrahanggal. Ez a mindennemű behatolást nélkülöző (nem invazív) operációs eljárás új távlatokat nyit az idegsebészet előtt - közölte az egyetem.

(Debreceni Egyetem)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.