• Borúsan látja a hazai rákgyógyítás helyzetét a lakosság

    Szerző:
    WEBBeteg

    A magyarok fele szerint akár 2-3 hónap is eltelhet a diagnózis felállításától, mire a daganatos beteg kezelését megkezdik, holott adott esetben néhány hetes késedelem is a beteg életébe kerülhet.

    A 18-59 év közötti lakosság 80%-a úgy véli, a gyógyulást elősegítheti, ha a beteget több orvos is megvizsgálja, abban azonban csak kevesen bíznak, hogy orvosi segítséggel eljuthatnak a legjobb specialistákhoz – derül ki a CIG Pannónia Életbiztosító nyrt. országos kutatásából.

    A kutatás 1200 fős reprezentatív mintán a 18-59 év közötti lakosság körében 2013. április 9-16. között készült.

    Magyarország listavezető a rákhalálozási statisztikák terén: egy hozzánk hasonló
    daganatos kockázati értékkel jellemezhető EU-országhoz képest hazánkban tízszer annyian halnak meg rákos betegségek következtében. A daganatos megbetegedésekkel kapcsolatban végzett felmérésből kiderült, hogy a hazai lakosság 49%-át érintette már közvetlenül - személyesen vagy közeli hozzátartozóján keresztül - rákos megbetegedés, további 22% pedig tágabb környezetén keresztül találkozott már ilyen betegséggel.

    Hirdetések
    A leggyakoribb daganatok első tünetei

    Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente több, mint 70 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb és a legpusztítóbb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata-, és a fej-nyaki rákos betegségei, míg nőknél a vastagbélrák, a tüdőrák valamint az emlőrák száma mutat némi emelkedést. A leggyakoribb daganatok első tünetei>>

    A lakosság nagyobb része (80%) tisztában van azzal, hogy a betegség korai diagnózisa és az időben megkezdett kezelés döntően befolyásolja a gyógyulási esélyeket. A különböző daganatos betegségeknél ugyanis a terápiák hatékonysága szempontjából az a legfontosabb, hogy minél korábbi stádiumban ismerjék fel a rosszindulatú elváltozásokat. Ennek egyik előfeltétele a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel, ha pedig már megállapították a rosszindulatú daganatot, fontos, hogy a gyógyításhoz szükséges kezelést, terápiát minél előbb megkezdjék.

    Ennek ellenére a többség meglehetősen pesszimista azzal kapcsolatban, hogy mennyi idő telhet el a daganatos betegség megkezdéséig. Bár már néhány hetes késedelem is a beteg életébe kerülhet, a megkérdezettek fele úgy gondolja, hogy Magyarországon több mint két hónap szükséges ahhoz, hogy a diagnózis után a szükséges kezelést megkezdjék.

    A gyógyulást pozitív irányban befolyásolhatja a kutatás eredményei szerint, ha több orvos is látja a beteg leleteit. A lakosság közel 80%-a úgy véli, a rákos betegségből való gyógyuláshoz hozzájárulhat, ha a beteget több specialista is megvizsgálja. Különösen egyetértettek ezzel az állítással azok, akik valamilyen formában érintettek voltak már daganatos betegségben. Ugyanakkor problémát okozhat, hogy több vizsgálat szükségessége esetén bizonyos esetekben a betegek hosszú várólistákkal szembesülhetnek, mire pedig a megfelelő szakemberhez eljutnának, betegségük előrehaladottsága miatt kisebb esélyük lesz a gyógyulásra.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Gyorsíthatja a diagnózis felállítását és a kezelés megkezdését, ha a saját kezelőorvos – esetleg már a háziorvos – segíteni tud abban, hogy a beteg minél előbb a megfelelő szakorvos(ok)hoz kerüljön. Azonban a megkérdezettek 33%-a úgy véli, hogy az orvosok – vélhetően az egészségügyi rendszer túlterheltsége miatt – nem tudnak segíteni a betegeknek abban, hogy eljussanak a legjobb specialistákhoz. Azok között, akik személyesen vagy közvetetten érintettek voltak már daganatos betegségben, ez az arány még magasabb (36%). Mivel a daganatos betegségek esetében felmerül a külföldi kezelés lehetősége, illetve szükségessége is, a kutatás erre is kitért: megkérdezettek mindössze 17%-a gondolja, hogy a hazai orvosok segítségével eljuthat a beteg külföldi specialistákhoz.

    (Logos pr)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A 3 leggyakoribb bőrrák

    Az UV sugárzás a pozitívumai mellett sajnos a bőrdaganatok kialakulását is befolyásolja. A három leggyakoribb bőrrákfajtáról és a korai felismerés jelentőségéről dr. Boros-Gyevi Márta, bőrgyógyász, kozmetológus beszélt.

    Mi okozhat hangszálbénulást?

    A tartós rekedtség a legjellemzőbb tünet, de ha beszéd közben gyakran kifogyunk a levegőből, szintén intő jel lehet. A hangszálbénulás bekövetkezhet nyaki műtétek után is, de akár daganatos elváltozást is jelezhet.

    A húgyhólyag daganatokról

    A húgyhólyag a vizelet tárolására alkalmas szervünk, sajnálatos módon a féktelen dohányzás évek alatt daganat kialakulásához vezethet ebben a szervben is. Több klinikai kutatás igazolta, hogy a húgyhólyagrák az esetek 30-70%-ában dohányosoknál alakul ki. A tumor gyakrabban fordul elő férfiakban, mint nőkben, gyakoribb a fejlett országokban.

    Az elhízás növeli a daganatok veszélyét

    A fejlett országokban a legaggasztóbb népegészségügyi problémák közé tartozik a daganatos megbetegedések és az elhízás kérdése. Egy kutatás szerint a daganatos megbetegedések közel fele összefüggésbe hozható az elhízással.

    Tudnivalók a húgycsődaganatról

    A húgycső rosszindulatú daganatai az európai országokban az összes rosszindulatú elváltozások 1%-át sem érik el. Magyarországi adatok alapján ez a betegség évente 50-nél kevesebb esetben kerül felismerésre. Férfiaknál gyakrabban fordul elő.

    Nem véd meg a ráktól sem a C-, sem az E-vitamin

    Sokan úgy vélik, a daganatos megbetegedések idején szedett nagy mennyiségű C- vagy E-vitaminnal a daganat növekedését meg lehet állítani. Sokan szedik ezt a két népszerű vitamint táplálék-kiegészítőként, azt remélve, hogy ezáltal védve lesznek a daganatok kialakulásával szemben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.