A vastagbélrák rizikófaktorai - Életmódbeli és öröklött tényezők

szerző: Dr. Mármarosi István, gasztroenterológus, Dr. Kónya Judit, családorvos - WEBBeteg összeállítás
frissítve:

A vastagbéldaganatok húszból egy embert veszélyeztetnek. Helyes életmóddal és időnkénti szűréssel azonban jó eséllyel megelőzhetőek a súlyos következmények.

Az American Cancer Society szerint minden huszadik embernek szembe kell néznie a vastagbélrákkal. Ugyanakkor hazánkban is csupán a kisebbség vesz részt rendszeresen vastagbélrákszűrésen: kolonoszkópián, illetve szigmoidoszkópián. Pedig a vastagbéldaganatok jellemzően polipokból indulnak ki, amelyek a vastag-, illetve a végbél belső falán alakulnak ki, és csak bizonyos típusaik – az adenómák – válhatnak veszélyessé. Éppen ezeket a polipokat szűrhetik ki a célzott vizsgálatok.

Sőt, a kolonoszkópia egyszerre kettős célt szolgál: nem csak láthatóvá teszi az esetleges elváltozásokat (például kinövés, daganat, fekély, vérzés), hanem a probléma kezelésére is lehetőséget nyújt. Így többek közt eltávolíthatók a rákmegelőző állapotot jelentő polipok.

A téma cikkei

A betegség megértése
1. A vastagbélrák tünetei
2. Rákmegelőző állapot: a vastagbélpolip
3. A vastagbélrák rizikófaktorai
4. A vastagbélrák kivizsgálása, szűrése

Élet betegséggel
5. A diagnózis lelki feldolgozása
6. A vastagbéldaganat szövettani típusai, stádiumai
7. A vastagbélrák kezelési lehetőségei
8. Élet a bélrák diagnózisa után
9. Kontrollvizsgálatok bélrákon átesett betegeknek

Megelőzés
10. A táplálkozás szerepe a vastagbélrák kialakulásában
11. Mit tehetünk a megelőzés és kiújulás ellen?

Kiket fenyeget leginkább a vastagbélrák és mit tehetnek?

Amennyiben az alábbiak alapján hajlamos a daganat kialakulására, vegyen részt gyakrabban szűrésen akkor is, ha nem tapasztalja a vastagbélrák jellegzetes tüneteit.

Van, ami rajtunk múlik

  • Dohányzás. Ez az első olyan rizikótényező, amin változtathatunk. Sokan azt gondolják, ez a szokás csak a tüdőrák kifejlődéséhez járul hozzá, de kutatások bizonyítják, hogy a dohányosoknál gyakrabban fordul elő a vastagbéldaganat, amely sokszor végzetes kimenetelű.
  • Mozgáshiány. A legújabb kutatások szerint a rendszeres fizikai aktivitás akár 50 százalékkal is csökkentheti a daganat kialakulásának esélyét!

Van, ami rajtunk kívülálló tényező

  • Az életkor. Bár fiataloknál is előfordulhat ez a daganatfajta, de 10-ből 9 diagnózis az 50 évesnél idősebb korosztálynál jelenik meg, így 50 fölött különösen fontos a szűrés.
  • Családi halmozódás. Ugyancsak érdemes odafigyelniük magukra azoknak, akiknek a családjában már előfordult vastagbéldaganat, illetve, akiknél már felfedeztek polipokat. A vastagbélpolipok az emberek mintegy 10 százalékában vannak jelen. Részben jóindulatúak, ám ezek bizonyos formái hajlamosak a rákos elfajulásra, főleg akkor, ha örökletes módon sok van belőlük (familiáris polipózis). A polipok hasonló tüneteket okoznak a székelési szokásokban, mint a daganatok. Az elváltozások tehát bár önmagukban jóindulatúak, ám jelenlétük már rákmegelőző állapotnak tekintendő és rendszeres vastagbéltükrözést indokolnak.
    Általánosságban elmondható az is, hogy akiknek a családjában már előfordult a vastagbélrák, és akiknél már távolítottak el daganatot, azoknál fokozott a kockázat a rákos elváltozás kialakulására illetve kiújulására. Létezik egy ritka genetikai hátterű betegség is (Lynch-szindróma), amelynél kiemelkedő az öröklődés szerepe a vastagbélrák kialakulásában.
  • Bélrendszeri betegségek. A gyulladásos bélbetegségek, vagyis a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa, melyek közül elsősorban az utóbbi idéz elő idővel vastagbélrákot. Mivel a gyulladásos bélbetegségek és a vastagbélrák tünetei részben azonosak (székletvér, székelési szokások megváltozása), a betegek számára nehezen felismerhető a daganatos elváltozás. Érdemes orvoshoz fordulni a kivizsgálás miatt.

A vastag- és végbélrák megelőzése és a megfelelő szűrővizsgálatok kiválasztása kapcsán fontos figyelembe venni az egyéni rizikófaktorokat, betegségeket egyaránt és a megfelelő szakember tanácsát kérni a program kialakításához. Összességében elmondható, hogy a tudatos életmód és az időnkénti kolonoszkópia jelentősen javítják még azon páciensek esélyeit is, akik számos rizikófaktorral élnek együtt

Fontos A vastagbélrák szűrési lehetőségei, felismerése

Teszt Mennyi az esélye Önnél a vastagbélrák kialakulásának?

Infografika Így történik a vastagbéltükrözés

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg összeállítás
Orvos szakértőink: Dr. Mármarosi István, gasztroenterológus, Dr. Kónya Judit, családorvos, Dr. Balázs Anna, onkológus

Cikkajánló

A vastagbélrák tünetei

Dr. Kónya Judit, családorvos
Vastagbélrák
A vastagbélrák és végbélrák a tüdőrákot követően a második leggyakoribb oka a daganatos halálozásoknak, hazánkban és világszerte egyaránt egyre nő a betegek száma. Ismerje fel a vastagbéldaganat korai tüneteit!
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.