Vizeletteszt a rák kimutatására? A jövő ezt mutatja

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A rákot percek alatt kimutató papíralapú tesztet fejlesztettek ki a Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói, akik egereken sikerrel próbálták ki az új eljárást. A rák jelenlétét vizeletmintából kimutató teszt nagyban hasonlít a gyógyszertárakban kapható terhességi gyorstesztekhez. Valóban kimutatható a rák a vizeletből?

A daganatok jelenlétének vizeletből történő kimutatása régi törekvés - mondja a WEBBeteg.hu kérdésére dr. Kovalszky Ilona, a Semmelweis Egyetem I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet Molekuláris Diagnosztikai Laboratóriumának vezetője.

Ez akkor jött szóba, amikor olyan daganatot kerestünk, ami kapcsolatba kerül a vizelettel. Ilyen a veserákon kívül a húgyhólyag-, here- és prosztatarák. A daganat termelhet speciális fehérjéket, vagy leváló daganatsejtek jelenhetnek meg a vizeletben, amelyek génkárosodásai DNS izolálás után, vagy a sejtek molekuláris citogenetikai, azaz in situ hibridizációs (ISH) vizsgálatával kimutathatóak.

Ugyanígy a hormontermelő daganatok esetén a vizelet emelkedett hormonszintje utalhat daganatra. A megbízható diagnosztikai módszerek (CT, PET CT, endoszkópos vizsgálatok, tumor markerek vizsgálata, stb.) azonban nem helyettesítik a vizelettesztet, így a terhességi gyorstesztet sem, mint ahogyan az egyik blogbejegyzésben hírt adtak erről.

A patikában kapható gyorstesztek egyébként a terhességben megemelkedett HCG hormon kimutatására alkalmasak, de csak bizonyos szint felett. Ez a hormon jelentős mennyiségben csupán a várandós nők szervezetében van jelen. Bizonyos daganatok esetében a tumor termelhet Humán Chorialis Gonadotropin (HCG) hormont is, 10 mlU/ml értéknél alacsonyabb szintet azonban nem jeleznek a legérzékenyebb tesztek sem.

Papíralapú teszt: az embereknél is alkalmazható lehet?

A kutatók elgondolása a rákot percek alatt kimutató papír alapú teszttel, hogy a peptidekkel bevont nanorészecskéket a szervezetbe juttatva felerősítsék a vizeletben a daganat jelenlétére utaló és amúgy rendkívül nehezen észlelhető proteázok (fehérjebontó enzimek) jeleit. Az antitestekkel teli, nitrocellulózzal bevont papírcsík a vizeletből egereknél pontosan kimutatta a béldaganatok jelenlétét.

Dr. Kovalszky Ilona ezzel kapcsolatban elmondta: a tesztcsíkos módszer célja bármilyen, a szervezetben növekedő rák kimutatása. A betegnek beadnak egy nanopartikulumhoz kötött fehérjét, vagy peptidet, ami célpontja a daganatok által nagy mennyiségben termelt proteázoknak. A beadott molekula nem jut át a vese szűrőrendszerén, de ha a tumor fehérjebontó enzimei a target molekulát megemésztik, akkor az megjelenik a vizeletben, és a tesztcsíkkal valóban felfedezhető. Mint a leírtakból látható, ez az eljárás egy kicsit bonyolultabb, semmint hogy beugrunk a patikába egy tesztért és látjuk, van-e rákunk.

Ugyanakkor a kutatók célja éppen az lenne, hogy elérhetővé tegyék ezeket a teszteket először azokban a gazdaságilag elmaradottabb országokban, ahol az utóbbi években meredeken nőtt a rákos esetek száma, a fejlett világban széles körben alkalmazott mammográfia és kolonoszkópia azonban nem elérhető az elmaradott egészségügyi infrastruktúrával bíró országok számára.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ilyen teszt még nem áll rendelkezésre emberi vizsgálatokhoz, az egérkísérletek, amelyeket vastagbélrákkal végeztek, azonban bíztatóak - teszi hozzá dr. Kovalszky Ilona.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, Dr. Reinhardt István
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes, Dr. Dunás-Varga Veronika
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.