• Sugárkezelés vagy kemoterápia?

    WEBBeteg - Dr. Molnár Katalin, radiológus, onkológus
    Szerző:
    WEBBeteg

    A sugárterápiával és kemoterápiával foglalkozó tudomány viszonylag fiatal az orvosláson belül. A sugárterápia közel 120 éves múltja és folyamatos fejlődése az onkológiai betegek több mint 80 százalékának nyújt kezelési lehetőséget. A kemoterápia (bár fiatalabb orvosi diszciplína) a sugárkezeléssel karöltve kiegészíti a beteg kezelési lehetőségeit.

    A téma cikkei

    9/1 A leggyakoribb daganatok első tünetei
    9/2 Daganatok - Miért alakulhatnak ki az áttétek?
    9/3 Daganatos betegségek megelőzése
    9/4 Fogalomtár daganatos megbetegedésekhez
    9/5 Sugárkezelés vagy kemoterápia?
    9/6 Pszichoonkológia: A rák és a lélek csatája
    9/7 Hogyan juthat a megfelelő tápanyagokhoz rákkezelés alatt? - Táplálkozási tippek daganatos betegeknek
    9/8 A daganatos fájdalom kezelése
    9/9 Életmód és táplálékkiegészítők kemoterápiás kezelés alatt

    Minden onkológiai betegnek joga van a kezelési lehetőségek teljes skálájához, az emberi méltósághoz és betegségének fájdalommentes megéléséhez.

    Mi a különbség a két kezelési lehetőség között?

    A sugárkezelés az onkológiai betegek fontos terápiás ellátása. Lokális kezelésnek minősül, mint például a sebészeti beavatkozás. A daganat eltávolítása, növekedésének megakadályozása nem műtét, hanem külső vagy belső sugárforrással, általában többszöri alkalommal sugárterápiás kezelőkészülékek segítségével történik. Egyre célzottabb lokális sugárkezelési elvek alapján gyógyítjuk a betegeket.

    A daganat lokalizációja CT alapján történik. Így érhető el a daganat egyre pontosabb besugárzásával a daganat megcélozása az egészséges szövetek sugárterhelésének a minimalizálása mellett, a daganatos beteg sugárterápiás gyógyulása.

    A sugárterápiához fontos a képalkotó lehetőségek magas színvonala, a betegek több alkalommal történő pontos fektetése és sugárkezelése.

    A sugárkezelés lehet:

    • daganatra irányuló,
    • egész szervre irányuló,
    • nyirokcsomókra irányuló,
    • műtét előtti vagy műtét utáni,
    • de gyakran használjuk fájdalomcsillapító céllal is.

    A sugárterápia jó terápiás válaszával az immunrendszer is aktiválódik, így az onkológiai betegség szervezeti szinten is gyógyul.

    Hirdetések

    A leggyakoribb daganatok első tünetei

    Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente körülbelül 66 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata-, és a fej-nyaki rákos betegségei, míg nőknél a vastagbélrák, valamint az emlőrák száma mutat némi emelkedést. A leggyakoribb daganatok első tünetei

    A leggyakoribb daganatok első tünetei - jelnyelvi tolmácsolással

    A kemoterápia szisztémás kezelési lehetőség. A kemoterápiás szerek a keringésbe jutva fejtik ki daganatsejt romboló hatásukat. Általában 3-4 hetente infúzióval kerülnek a szervezetbe és a növekvő sejteket pusztítva gyógyítanak. Beadásuk előtt fontos az egész test funkcióinak (szív, vese) felmérése, mert a kemoterápia mellékhatásai csaknem minden szervrendszert érintenek.

    Szükséges a gyakori vérképellenőrzés. Sokkoló hatású lehet a haj és szőrzet ideiglenes elvesztése. A kemoterápia célja a daganatos sejtek pusztítása, mely nem csak egy szervre lokalizálva, hanem az egész szervezetre célzott. Gyakori mellékhatás a hányás, hányinger. Megjegyzendő, minden kemoterápiás mellékhatásra gyógyszerek vannak kifejlesztve, így a nem kívánatos mellékhatások kivédhetőek vagy legalább mérsékelhetőek.

    A kemoterápiás kezelés történhet:

    • műtét előtt,
    • műtét után,
    • a betegség kiújulásakor ismételten,
    • de gyakran palliatív (a tünetek enyhítésére szolgáló és nem a betegség megszüntetésére irányuló gyógymód) céllal is.

    Mikor melyiket alkalmazzuk?

    Manapság az onkológiai betegség gyakran jár az egész test betegségével, nem beszélve a belgyógyászati és egyéb mellékbetegségekről. Csak a beteget ismerve, kórtörténetét pontosan összefoglalva és megértve lehet minden beteget onkológiai protokollok szerint, team döntés alapján, de egyénre szabottan kezelni. A sebészet, sugárterápia és kemoterápia vagy egyéb biológiai válaszmódosító terápia ma már karöltve próbálja komplexen ellátni a betegeket.

    Ha a betegség előrehaladtabb stádiumba kerül, logikusnak tűnik a szisztémás, azaz kemoterápiás kezelés előtérbe helyezése. Persze ez az érintett szervrendszerektől is függ.

    Ha a betegség lokalizáltabb, egyéb szervrendszert nem érintő, akkor a sugárterápia kerülhet előtérbe.

    Ma már a sugárterápia és kemoterápia bevetésének megítélésénél a kor nem mérvadó. Azonban figyelemre méltó a gyermekkori daganatok kezelési stratégiájánál, hogy manapság a kemoterápia került inkább előtérbe.

    A sugárterápia, mint kiegészítő kezelési lehetőség a műtétet egészítheti ki, vagy a műtétre készítheti fel a beteget.

    A sugárterápia és kemoterápia közös vonásai

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Mindkettő az onkológiai beteg kezelési lehetőségének fajtája. Általában több ülésben történhet, hetekig, hónapokig tarthat. Mindkét kezelési forma a növekvő daganatos sejtekre fejti ki romboló hatását. Célzottabban a sugárterápiával, több szervre vonatkoztatva a kemoterápiával lehet gyógyítani. Csak kevés daganatos betegség nem kezelhető sugárterápiával. A kemoterápia bizonyos szövettani rizikótényezők figyelembe vételével kiegészítő kezelésként is adható.

    Mindkét kezelési lehetőségnél figyelembe kell venni a beteg mellékbetegségeit, teherbíró képességét, gyógyulási esélyeit, kezelési lehetőségeit és annak elfogadását. 

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Molnár Katalin, radiológus, onkológus

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Adatvédelmi szabályzat

    WEBBeteg

    Az Európai Unió adatvédelmi előírásaival összhangban módosítottuk szabályzatunkat.

    Az év praxisa pályázat

    www.evpraxisa.hu

    Ki nyeri meg a versenyt határon innen és határon túl? Segítsen meghozni a döntést!

    A retinoblastoma kezelése

    A retinoblastoma kezelése az egyszerűbb lézeres kezeléstől a szemgolyó eltávolításáig is terjedhet. Rosszindulatú daganatról lévén...

    Fej-nyaki daganatok sugárkezelésekor...

    A sugárterápia következtében sajnálatos módon felléphetnek különböző mellékhatások is. Cikkünkben a fej-nyaki dagantok...

    Emlődaganatok sugárkezelésekor...

    A kezelés során alkalmazott sugárzás a normál szöveteket is érinti, ezért számolni kell a mellékhatások jelentkezésével is.

    A modern sugárterápia - a kezelési...

    Napjainkra a daganatos megbetegedések a modern társadalmak egyik legkomolyabb népegészségügyi kihívásává váltak. Hazánkban évente...

    Helyi sugársérülések

    Az ionizáló sugárzás különféleképpen károsítja a szöveteket a sugárzás típusától, dózisától és az expozíció (a...

    Rákkezelés férfiaknál: lehetséges...

    Bizonyos rákbetegségek kezelése hatással lehet a szexuális életre, mivel a kezelések számos olyan tünetet okozhatnak, amelyek megnehezítik...

    Megnagyobbodott nyirokcsomó - Daganatos...

    A nyirokcsomó-megnagyobbodás sok betegség tünete lehet, ennek megfelelően gyakran előfordul. A fertőzéses megbetegedések következtében...

    A vastagbélrák műtéti kezelése

    Az operáció a leggyakoribb és legfontosabb kezelési módszernek számít a korai stádiumú vastagbélrák esetén. A műtét típusa a betegség...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.