• Az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány a Heim Pál Gyermekkórházat támogatta

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány 2014. január 6-án 5 millió forintos adományt adott át a Heim Pál Gyermekkórház onkológiai osztálya számára egy életmentő, cytoboxal felszerelt hematológiai automata berendezés megvásárlására.

    A leukémiás gyermekek gyógyítása során a beteg gyermek immunrendszerét agresszív kemoterápiás és egyéb gyógyszeres kezeléseknek kell alávetni, melyeknek súlyos mellékhatásai lehetnek.

    Leukémia gyermekkorban - Új utak a gyógyításban


    A gyermekkori leukémia egyik fajtájának hatékonyabb gyógyítása, valamint a kezelés során keletkező mellékhatások esélyének csökkentése lehet annak a magyar tudósok részvételével folyó kutatásnak az eredménye, amelyről a világ egyik legtekintélyesebb szaklapja, a Nature Genetics online változata számolt be. Leukémia gyermekkorban - Új utak a gyógyításban>>

    Az immunrendszer ily módon történő legyengítése annak reményében történik, hogy a betegségért felelős leukémiás sejtek maradéktalanul elpusztulnak. Azonban a kezelések során használt erős sejtmérgek toxikus hatásukat nemcsak a daganatos sejtekre fejtik ki. A szervezetet felépítő egyéb más sejtek, különösen a vér elemeinek működését rendkívüli mértékben károsíthatják. A daganatos gyermek kezelése közben a vérkép elemei rendkívül gyorsan változnak, melyet egy gyors, automatikus vérképelemző berendezés nélkül követni szinte lehetetlen. Olyan sorsdöntő állapotok alakulhatnak ki, amikor életmentő lehet a nagy pontosságú, mindenre kiterjedő, azonnali vérképvizsgálat. A kémiai elválasztáson és a nagy teljesítményű, számítógépes adatértékelésen alapuló hematológiai automata berendezés több ezer sejt megszámlálására és a vérkép teljes kiértékelésére képes, kevesebb, mint egy perc alatt.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Mindezt kiegészíti egy úgynevezett cytobox, amely egy olyan kamra, amelyben a kis betegek számára a legpontosabban és a legnagyobb biztonsággal, steril körülmények között lehet elkészíteni a beadandó gyógyszereket. Az agresszív kezelésekben részt vevő leukémiás gyermekeknél a hematológiai automata berendezés nélkülözhetetlen a legoptimálisabb kezelési stratégia megválasztása érdekében, mert hiánya a gyermek életébe kerülhet.

    Lehet, hogy leukémiás a gyermekem?


    Nincs rosszabb, mint amikor az ember gyermeke betegszik meg. Ilyenkor egy szülő mindent megtenne azért, hogy minél hamarabb diagnosztizálják és meggyógyítsák szeretett szeme fényét. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy időben orvoshoz forduljunk! A leukémiás gyerekeknél fellépő tünetek egyike sem tipikusan jellemző a leukémiára. Ahhoz, hogy megállapítsák, hogy valóban leukémia áll-e a panaszok hátterében, igen alapos kivizsgálására van szükség. Lehet, hogy leukémiás a gyermekem?>>

    (Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány)

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A túlzott tisztaság állhat a gyermekkori leukémia hátterében

    Az akut limfoblasztómás leukémia kétezer gyermekből egyet sújt - írta a tanulmányt ismertető BBC News. Mel Greaves, a Brit Rákkutató Intézet tudósa 30 év alatt összegyűlt bizonyítékokkal támasztotta alá, hogy az immunrendszer veszélyessé válhat, ha az élet korai szakaszában nem találkozik elég kórokozóval. Ez azt jelenti a tudós szerint, hogy a betegséget meg lehetne előzni.

    Kisgyermekkel az orvosnál - Praktikus tanácsok szülőknek

    Nem egy felnőtt rémálma az orvosnál tett látogatás. A kiszolgáltatottság érzése és a bizonytalanság a közeljövő beavatkozásaival szemben, az idegen környezet jelenléte még az idősebb korosztály képviselőiben is szorongást szül.

    Skarlát: tünetek, kezelés és megelőzés

    A skarlát (régebbi nevén vörheny) egy bakteriális fertőzés, ami a test jelentős részét beborító vörös kiütések formájában jelentkezik. A betegség cseppfertőzéssel és kontakt úton terjed, a legtöbb esetben súlyos, a 2-4 napos lappangási idő után kialakuló betegséget torokfájás, valamint láz kíséri.

    A génterápia lehetőségei

    A genetikai betegségek kezelése csak tüneti terápiára szorítkozik, nincs lehetőség magának a kiváltó tényezőnek a kiiktatására. A genetikai betegségek jövőbeni gyógyítására ugyanakkor ígéretes kutatások vannak folyamatban, melyek a génterápia, génsebészet eszköztárát vonultatják fel.

    Milyen betegségeket kaphat el a gyerek az óvodában, iskolában?

    Minden szülő jól tudja, ha máshonnan nem, hát tapasztalatból, hogy a közösségben töltött 10 hónap egyenlő a különböző betegségek, fertőzések szezonjával. Mire lehet számítani, hogyan tudunk védekezni, és megelőzni a sok betegséget?

    Leukémia - Nem csupán gyermekbetegség

    A leukémia (fehérvérűség, vérrák) a vérképző szervek (csontvelő és a nyirokrendszer) daganatos megbetegedése. Mivel a leukémia a gyermekkorban előforduló leggyakoribb daganattípus, sokszor a gyermekkor betegségének tartják, holott kilencszer több felnőtt betegszik meg, mint fiatalkorú.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.