• Hatékonyabb ellátás a daganatos betegeknek

    Szerző:
    WEBBeteg

    Új, korszerű lineáris gyorsító beszerzése válik lehetővé a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Onkológiai Intézetében egy nyertes pályázat révén. Az új berendezés a betegellátás biztonsága szempontjából is alapvető fontosságú, és eddig nem kezelt betegségcsoportok gyógyításában is szerepet játszik majd.

    A lineáris gyorsítók fotonokat és elektronokat tudnak előállítani, többféle energián, lehetőséget biztosítva a különböző mélységekben elhelyezkedő tumorok korszerű sugárkezelésére. A modern készülékekkel az ép szövetek védelme sokkal biztonságosabb, így a tumorra leadható dózis növelhető, a kezelés hatékonysága fokozódik a mellékhatások, szövődmények csökkenésével.

    Sugárterápia


    A sugárterápiának nagy szerepe van a daganatos betegek kezelésében. A daganatos betegek több mint fele részesül sugárkezelésben. A sugárkezelés során megavolt energiájú, ionizáló sugárzást használnak. A sugárzás következtében az érintett szövetekben károsodik az örökítő anyag (DNS), így csökken a daganatos sejtek szaporodása. Mit kell tudni a sugárterápiáról?>>
     

    Ezek a készülékek képvezérelt technikával biztosítják a pontos kezelési beállítást, és a dinamikus besugárzással a gyors kivitelezhetőséget is. A sztereotaxiás kezelések (egy alkalommal a szokásosnál nagyobb dózis leadása) rövidebb betegellátási időt eredményeznek. Az új lineáris gyorsító révén javulnak a gyógyulási esélyek, magasabb életminőség lesz elérhető, és nő az egészségben eltöltött évek száma – tette hozzá Dr. Pintye Éva fizikus, a projekt szakmai vezetője.

    Míg uniós szinten a daganatos eredetű elhalálozások csökkenő tendenciát mutatnak, ezzel szemben hazánkban és a régióban is növekvő a számuk. A WHO és a KSH adatai szerint Európában Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések száma és az ebből eredő halálozás. Magyarországon 2010-ben 77.989 új rosszindulatú daganatos megbetegedés fordult elő, és 32.321-en veszítették életüket.

    Hirdetések

    A szív- és érrendszeri megbetegedések után a daganatos megbetegedések a második leggyakrabban előforduló halálokok közé tartoznak Magyarországon. Az aktív korú női lakosság daganatos eredetű elhalálozásában az emlő-, a tüdő- és a vastagbéldaganat, férfiak esetében a tüdő-, vastagbél-, prosztatarák számít vezető haláloknak.

    Fontos a szervezett betegutak biztosítása

    Az onkológiai betegek halálozási arányának jelentős csökkentéséhez szükséges a prevenciótól a hospice-ig tartó teljes ellátási struktúra, illetve az EU-konform szintű szakmai ellátás teljes körű kialakítása. Biztosítani kell a szervezett betegutakat, továbbá esélyegyenlőséget kell teremteni a régió minden lakosa számára az ellátáshoz való hozzáféréshez.

    A DE OEC-ben a kivizsgálás – képalkotó módszerek, patológia, laboratóriumi diagnosztika – és a másik két terápiás modalitás (onkológiai sebészet és kemoterápia) a regionális centrum színvonalának megfelelően rendelkezésre áll.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A komplex, multidiszciplináris EU-konform onkológiai ellátás megvalósításához, valamint a Nemzeti Rákkontroll program célkitűzésének (évente 1000-rel több megmentett élet az onkológiai betegek köréből) eléréseséhez azonban létfontosságú az onkológiai betegek mintegy 60 százalékánál alkalmazandó kezelési modalitás, a sugárterápia infrastruktúrájának fejlesztése is.

    Ennek érdekében tűzte ki célul a DE OEC az Onkológiai Intézet Sugárterápia Nem Önálló Tanszék infrastrukturális fejlesztését, melyhez a jelen projekt is hozzájárul – tájékoztatott Dr. Horváth Zsolt egyetemi docens, a DE OEC Onkológiai Intézetének igazgatója.

    (Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum)
     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Sugárkezelés, kemoterápia, PET-CT: szabad-e kisgyermekkel vagy várandósan látogatni a beteget?

    Egy családtagom rendszeresen jár vizsgálatokra, a közeljövőben sugárkezelést és kemoterápiát is kapni fog. A kérdésem: PET-CT után mennyi ideig nem javasolt terhesen, illetve kisbabával meglátogatni őt?

    Helyi sugársérülések

    Az ionizáló sugárzás különféleképpen károsítja a szöveteket a sugárzás típusától, dózisától és az expozíció (a sugárterhelésnek való kitettség) időtartamától függően. Sugárártalomnak nevezzük a sejtek, szövetek és szervek sugárterhelés hatására bekövetkező kóros funkcionális és morfológiai elváltozásait, melyek klinikai tünetekkel jelentkeznek vagy a panaszok megnyilvánulása előtt már kimutathatóak laboratóriumi módszerekkel.

    Cintia fogai tönkrementek a sugárkezelés hatására

    Cintia most rendbe szeretné rakatni fogsorát és döbbenten hallgatta orvosát, hogy akár egy fehér tömés is mérgező lehet a szervezetére.

    Kell-e félnünk a húsoktól?

    Vihart kavart az Egészségügyi Világszervezet bejelentése, amelyben a vörös húsokat a valószínűleg rákkeltő, a feldolgozott hústermékeket pedig a bizonyítottan rákkeltő kategóriába sorolta be. Mit jelent mindez, és jobban járunk-e, ha holnaptól vegetáriánusok leszünk?

    A napot dohányzással kezdők esetében nagyobb a rák kockázata

    Nagyobb az esélye a rák kialakulásának azoknál, akik napjaikat dohányzással indítják - állítják amerikai kutatók.

    Sikeres kísérletek az áttétek terjedése ellen

    Egérkísérletekben sikeresen előzték meg az emlődaganat átterjedését egy enzim gátlásával brit kutatók - idézte kedden a BBC hírportálja (http://www.bbc.co.uk/news).

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.