Hatékonyabb ellátás a daganatos betegeknek

Debreceni Egyetem
megjelent:

Új, korszerű lineáris gyorsító beszerzése válik lehetővé a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Onkológiai Intézetében egy nyertes pályázat révén. Az új berendezés a betegellátás biztonsága szempontjából is alapvető fontosságú, és eddig nem kezelt betegségcsoportok gyógyításában is szerepet játszik majd.

A lineáris gyorsítók fotonokat és elektronokat tudnak előállítani, többféle energián, lehetőséget biztosítva a különböző mélységekben elhelyezkedő tumorok korszerű sugárkezelésére. A modern készülékekkel az ép szövetek védelme sokkal biztonságosabb, így a tumorra leadható dózis növelhető, a kezelés hatékonysága fokozódik a mellékhatások, szövődmények csökkenésével.

Sugárterápia

A sugárterápiának nagy szerepe van a daganatos betegek kezelésében. A daganatos betegek több mint fele részesül sugárkezelésben. A sugárkezelés során megavolt energiájú, ionizáló sugárzást használnak. A sugárzás következtében az érintett szövetekben károsodik az örökítő anyag (DNS), így csökken a daganatos sejtek szaporodása. Mit kell tudni a sugárterápiáról?

Ezek a készülékek képvezérelt technikával biztosítják a pontos kezelési beállítást, és a dinamikus besugárzással a gyors kivitelezhetőséget is. A sztereotaxiás kezelések (egy alkalommal a szokásosnál nagyobb dózis leadása) rövidebb betegellátási időt eredményeznek. Az új lineáris gyorsító révén javulnak a gyógyulási esélyek, magasabb életminőség lesz elérhető, és nő az egészségben eltöltött évek száma – tette hozzá Dr. Pintye Éva fizikus, a projekt szakmai vezetője.

Míg uniós szinten a daganatos eredetű elhalálozások csökkenő tendenciát mutatnak, ezzel szemben hazánkban és a régióban is növekvő a számuk. A WHO és a KSH adatai szerint Európában Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések száma és az ebből eredő halálozás. Magyarországon 2010-ben 77.989 új rosszindulatú daganatos megbetegedés fordult elő, és 32.321-en veszítették életüket.

A szív- és érrendszeri megbetegedések után a daganatos megbetegedések a második leggyakrabban előforduló halálokok közé tartoznak Magyarországon. Az aktív korú női lakosság daganatos eredetű elhalálozásában az emlő-, a tüdő- és a vastagbéldaganat, férfiak esetében a tüdő-, vastagbél-, prosztatarák számít vezető haláloknak.

Fontos a szervezett betegutak biztosítása

Az onkológiai betegek halálozási arányának jelentős csökkentéséhez szükséges a prevenciótól a hospice-ig tartó teljes ellátási struktúra, illetve az EU-konform szintű szakmai ellátás teljes körű kialakítása. Biztosítani kell a szervezett betegutakat, továbbá esélyegyenlőséget kell teremteni a régió minden lakosa számára az ellátáshoz való hozzáféréshez.

A DE OEC-ben a kivizsgálás – képalkotó módszerek, patológia, laboratóriumi diagnosztika – és a másik két terápiás modalitás (onkológiai sebészet és kemoterápia) a regionális centrum színvonalának megfelelően rendelkezésre áll.

A komplex, multidiszciplináris EU-konform onkológiai ellátás megvalósításához, valamint a Nemzeti Rákkontroll program célkitűzésének (évente 1000-rel több megmentett élet az onkológiai betegek köréből) eléréseséhez azonban létfontosságú az onkológiai betegek mintegy 60 százalékánál alkalmazandó kezelési modalitás, a sugárterápia infrastruktúrájának fejlesztése is.

Ennek érdekében tűzte ki célul a DE OEC az Onkológiai Intézet Sugárterápia Nem Önálló Tanszék infrastrukturális fejlesztését, melyhez a jelen projekt is hozzájárul – tájékoztatott Dr. Horváth Zsolt egyetemi docens, a DE OEC Onkológiai Intézetének igazgatója.

(Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.