Milyen halálra számíthatnak a dohányosok?

Független Hírügynökség
megjelent:

A dohányzóknak olyanok az életkilátásaik, mint a náluk 5-10 évvel idősebb nem dohányosokéi - derül ki egy szerdán közzétett amerikai statisztikából. Az adatokat különböző amerikai egészségügyi hivatalok statisztikáiból állították össze úgy, hogy a 10 éven belüli halál kockázatát fejezzék ki.

Egy 55 éves dohányos férfinak ugyanannyi az esélye arra, hogy 10 éven belül meghal, mint egy 65 éves nem dohányosnak.

A statisztikák arra is fényt derítenek, hogy milyen "halálnemre" számíthatnak a cigarettázók. Például azoknak a nőknek, akik sohasem dohányoztak, 60 éves korukig egyforma esélyük van arra, hogy 10 éven belül emlőrákban halnak meg vagy szívbetegségben.

De 60 év felett már a szívbetegségnek nagyobb a kockázata. A dohányos nőknek viszont már 40 felett nagyobb esélyük van arra, hogy szívbetegség vagy tüdőrák fog velük végezni, nem pedig emlőrák.

Az amerikai statisztikákat nem titkoltan azzal a céllal készítették, hogy megkönnyítsék az orvosoknak a dohányzás elleni felvilágosítást. Az adatok a US Journal of the National Cancer Institute című folyóiratban jelentek meg.

(FH)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.