Láncdohányosoknál agresszívebb húgyhólyagrák alakul ki

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

A dohányzás nem csak növeli a húgyhólyagrák kialakulásának a kockázatát, hanem az átlagosnál sokkal agresszívebb forma kifejlődéséhez vezet - derül ki az Atlantai Egyetem kutatásából.

A betegség a vizelet barnás vagy vöröses elszíneződésével kezdődik, a vizeletürítés fájdalmassá válik. Sokan nem veszik komolyan ezeket a tüneteket, pedig a panaszok hátterében rosszindulatú daganat is állhat. A húgyhólyagrák az esetek 30-70 százalékában dohányosoknál alakul ki.

A 212 páciens adatainak elemzésével kapott kutatási eredmények szerint minél többet dohányzik valaki, a rák annál agresszívebb és annál valószínűbb, hogy a páciens halálához vezet.

A túlélési esélyeket olyan további tényezők is befolyásolják, mint például az életkor, a diagnózis felállításakor a betegség stádiuma és a választott terápia.

A leggyakoribb daganatok első tünetei

Magyarországon évente körülbelül 66 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata-, és a fej-nyaki rákos betegségei, míg nőknél a vastag-, valamint az emlőrák száma mutat némi emelkedést. A daganatos betegségeknél különösen fontos lenne a megelőzés, a szűrővizsgálatok elvégzése és a korai diagnosztika, amiben sokat segítene, ha a betegek - ismerve a jellegzetes panaszokat - a tünetek jelentkezése esetén azonnal orvoshoz fordulnának.

A leggyakoribb daganatok első tünetei

(WEBBeteg - B. M.; Forrás: Spiegel Online)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Holányi Péter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.