• Daganatot és hormonális zavart okozhatnak a ruháink?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Kiderült, hogy a közismert ruházati márkák gyártása során használt veszélyes vegyszer-csoport, a nonil-fenol-etoxilátok a hagyományos körülmények között kimosódnak a ruhából, lebomlásuk során pedig a vízbe és a táplálékláncba kerülve rongálják a hormonháztartást – bizonyítja a Greenpeace tanulmánya. Veszély leselkedik ránk?

    A ruhákon keresztül csak az Európai Unió vizeibe évente több száz tonna kerül az egyébként már betiltott vegyszerekből – mondta Simon Gergely, a Greenpeace közép-kelet-európai vegyianyag-szakértője.

    A szervezet már kétszer vizsgálta a témát: az egyik jelentés a nagy ruházati és sportruházati vállalatok kínai beszállítói által kibocsátott veszélyes anyagokat vizsgálta, a másik pedig a 15 legnagyobb divatmárka ruháiban és cipőiben található nonil-fenol-etoxilátokkal (NPE) foglalkozott. A jelentések arra szólították fel ezeket a nagy világcégeket, hogy 2020-ra teljes mértékben hagyjanak fel a veszélyes anyagok használatával. A felhívás hatására hat divatcég tett nyilvános kötelezettségvállalásokat, ezek közül 5-nek számtalan üzlete van hazánkban is.

    Hirdetések

    Vigyázat! Zsírkedvelő!

    A nonil-fenol-etoxilátok ipari mosószerek detergens anyagok, azaz felületaktívak. A detergensek teszik lehetővé, hogy a vízben nem vagy csak nagyon rosszul oldódó zsíros természetű anyagok mégis vizes oldatba vihetők legyenek – tudtuk meg dr. Németi Balázstól, a PTE Általános Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet adjunktusától.

    A szervezetben 4-nonil-fenollá alakulnak, és ösztrogénszerű hatásokat produkálhatnak. Mivel a szerkezete viszonylag jelentősen eltér a természetes ösztrogénekétől, így a hatása is gyenge. Mivel a nonil-fenol nagyon lipofil (azaz zsírkedvelő, zsírszerű tulajdonságokkal rendelkező) kismolekula, a bőrön át is fel tud szívódni, ami mérgezési kockázatot jelenthet.

    Mit okozhat?

    Hormon a vízben!


    A nemi hormonok és hormonhatású készítmények, így a fogamzásgátlók minimális mértékben, de oldódnak vízben. A hormonhatású készítmények fogyasztásával ezek a vegyületek koncentrációja nőhet a vizeletben, így a környezetbe kerülnek, ahol nehezen bomlanak le. A jelenlegi ivóvíz-tisztítási eljárások során igen nehézkes a vizek hormontartalmának eltávolítása. Ezért az ivóvíz fogyasztásakor kisebb vagy nagyobb mértékben hormonok is kerülhetnek a szervezetünkbe – olvasható a Wikipédián.

    Elsősorban hormonális zavart, mert hormonként tud viselkedni, de a dózis jelentősen limitáló tényező. Igazi kockázat akkor áll elő, ha valakinél ösztrogén-érzékeny daganatos betegség, például emlőrák is fennáll. Ekkor ugyanis az ösztrogénszerű hatások komoly állapotromlást okozhatnak, segíthetik a daganat szétterjedését. Valószínűleg ezért tartják daganatkeltőnek – magyarázza Németi Balázs.

    A mennyiség a lényeg!

    Mindig a mennyiség határozza meg mérgezési tüneteket. Paracelsus (1493-1541) orvos, a modern toxikológia atyjának mondása szerint - szabad fordításban - minden anyag méreg, nincs, ami nem az, csak a dózistól függ, hogy ne legyen mérgező. Ennek tükrében nem árt elgondolkodnunk azon, hogy még az olyan vitális anyagok, mint a víz vagy az oxigén is lehetnek mérgezőek, ha a dózis elég nagy – figyelmeztetett az adjunktus.

    Fitoösztrogének - Milyen táplálékban találhatók és milyen hatásuk van?


    A fitoösztrogének olyan növényi eredetű vegyületek gyűjtőneve, amelyek képesek a női nemi hormonhoz hasonlóan, a szervezet ösztrogén receptoraihoz kötődni és ott hatást kiváltani. Fitoösztrogének - Milyen táplálékban találhatók és milyen hatásuk van?>>

    Csak lebomló, foszfát-, foszfonát- és nonil-fenol-etoxilátmentes mosószert használjunk – tanácsolják a tudatos vásárlók. Már ha megtalálhatóak ezek az összetevők a mosópor dobozán – tegyük hozzá.

    Ami igazán problémát jelent

    Dr. Németi Balázs felhívta a figyelmünket arra, hogy a nonil-fenol-etoxilátokat a nagyüzemi mosószerekhez adják adalékként. A környezet számára ez az igazán komoly terhelés, mert az elhasznált mosószerek a szennyvízhálózatba kerülnek. Ha szennyvíz tisztítása nem megfelelő, akkor az élővizeket is szennyezheti.

    Természetesség?

    A termékek legtöbbjében megtalálható az anyag megjelölése és legtöbbször a gyártó ország is. Utóbbi azonban többnyire csak a szabás-varrás helyszínét jelenti, azt már nemigen tudjuk meg, hol termesztették a ruha alapanyagául szolgáló növényt, vagy hol készült a műszálas textil.

    A Tudatos Vásárlók Egyesületének információja szerint ruháink egyik nagy anyagtípusa a műszálas anyagoké. A nylon után jött az akril és a poliészter, egyre inkább a természetes anyagokra hasonlító tulajdonságokkal, mert ezek jobban szellőznek, tapintásra puhábbak.

    A műszálas anyagok azonban még mindig sokszor okoznak allergiát, bőrirritációt. A legnagyobb megoldatlan probléma végül is ugyanaz, mint minden műanyagnál: a hulladék kezelése. Ezek az anyagok ugyanúgy, mint a palackok és műanyag zacskók, igen lassan bomlanak le.

    (WEBBeteg - T. A., újságíró, Forrás: MSN Mainap)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Koleszterincsökkentés

    Dr. Vajda Orsolya

    Mi alapján választ gyógyszert az orvos? Mennyi ideig kell szedni?

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Az elhízás növeli a daganatok veszélyét

    A fejlett országokban a legaggasztóbb népegészségügyi problémák közé tartozik a daganatos megbetegedések és az elhízás kérdése. Egy kutatás szerint a daganatos megbetegedések közel fele összefüggésbe hozható az elhízással.

    Nem véd meg a ráktól sem a C-, sem az E-vitamin

    Sokan úgy vélik, a daganatos megbetegedések idején szedett nagy mennyiségű C- vagy E-vitaminnal a daganat növekedését meg lehet állítani. Sokan szedik ezt a két népszerű vitamint táplálék-kiegészítőként, azt remélve, hogy ezáltal védve lesznek a daganatok kialakulásával szemben.

    A szájüregi rák tünetei és megelőzése

    A szájüregi rákot nem lehet félvállról venni! A betegséget mégis sokan nem veszik komolyan, és nem járnak fogorvosi kontrollvizsgálatra, sem szájüregirák-szűrővizsgálatra.

    Rákjelzők, vagyis a tumormarkerek

    A tumormarkerek olyan anyagok, amelyek a rosszindulatú daganatokkal összefüggésben keletkezhetnek. Ezek az anyagok vagy magukból a tumorsejtekből származnak, vagy a test tumorra adott reakciója során keletkeznek a szervezetben.

    Egészséges padlózat!

    Akár padlószőnyeg, akár műanyagpadló esetén oda kell figyelni a terméken elhelyezett minősítésre. A legtöbb műanyagpadló ugyanis évekig káros anyagokat párologtat ki a levegőbe. Ezzel szemben az európai normáknak megfelelő és ellenőrzött forrásból származó padlóburkolatok sok esetben semmilyen káros anyagot nem bocsátanak ki magukból. A teszt egyszerű, ha erős műanyagszaga van a szőnyegnek, vagy padlóburkolatnak, az annak a jele, hogy a terméknek van műanyag-kipárolgása, ami károsíthatja a tüdőt és az egész szervezetet.

    A fekete bőrrák (melanoma) rizikófaktorai

    A fekete bőrrák (melanoma malignum vagy röviden melanoma) kialakulhat már meglévő bőrelváltozásból (májfolt, anyajegy, szeplő, lentigo maligna, in situ melanoma), de teljesen újonnan is megjelenhet addig mindenféle látható elváltozástól mentes bőrfelületen is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.