• Alapítványt hoztak létre Debrecenben a daganatos betegek ellátására

    Szerző:
    WEBBeteg

    A végstádiumban lévő daganatos betegek ellátásának javítására hozott létre alapítványt a debreceni orvosszakma, a református egyház és helyi civil szervezetek.

    Parragh György, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának (DE OEC) elnöke pénteken sajtótájékoztatón elmondta: a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők után a daganatos ellátottak vannak a legtöbben a régióban.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A centrum által ellátott területen évente mintegy 3500 új megbetegedés történik, és több mint 4000-en halnak meg daganatos betegség miatt.

    Az alapítvány célja, hogy összefogja a betegellátást biztosító centrumot az önkéntes civilekkel és a szintén kiterjedt szociális hálózattal rendelkező református egyházzal. Parragh György a célokról szólva megjegyezte, hogy a végstádiumú betegek ellátásán túl a hozzátartozók felkészítésére, képzésére is hangsúlyt fektetnek, támogatni kívánják az önsegélyezést, az onkológiai kutatásokat és betegklubokat is szerveznek.

    Porkoláb Gyöngyi, a Debreceni Kőr Dáma Egyesület elnöke közölte, hogy a most létrehozott Nárcisz a palliatív és hospice ellátásért alapítvány százezer forintos első bevétele általános iskolások által készített karácsonyi díszek jótékony célú eladásából származott. Elmondta, Debrecenben a hospice ellátást már az egyik középiskolában is oktatják leendő nővéreknek, de a DE OEC hallgatói is felvehetik kurzusként. Bölcskei Gusztáv református püspök szerint a szorosabb együttműködéssel jó és tartós megoldás alapjait fektetik le a betegek segítésében.

    A rákellenes táplálkozás alapszabályai


    Kevés só, alkohol és cukor, annál több zöldség és gyümölcs. A gyors étkezdéket pedig felejtsük el! Maradjon annyira vékony, amennyire lehet, de ne vigye túlzásba: a testtömegindex 21 és 23 között ideális. A túlsúly, "előszobája" lehet bizonyos daganatos betegségeknek. A rákellenes táplálkozás további alapszabályai>>

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Daganatmentessé tettek egy előrehaladott mellrákban szenvedő nőt

    Először sikerült teljesen daganatmentessé tenni egy előrehaladott és már áttétes mellrákban szenvedő nőt egy áttörő terápiával, amely a beteg saját immunrendszerének erejét használta fel a daganatok elleni küzdelemben.

    A 3 leggyakoribb bőrrák

    Az UV sugárzás a pozitívumai mellett sajnos a bőrdaganatok kialakulását is befolyásolja. A három leggyakoribb bőrrákfajtáról és a korai felismerés jelentőségéről dr. Boros-Gyevi Márta, bőrgyógyász, kozmetológus beszélt.

    Az agydaganatok szövettani típusai, és a betegek kilátásai

    A daganatos betegségek, így az agydaganatok (központi idegrendszeri daganatok) is lehetnek jó és rosszindulatú elváltozások. Ezt a szövettani kép alapján határozzák meg a patológus szakorvosok, melyhez egységes osztályozási rendszereket fejlesztettek ki. A központi idegrendszert érintő daganatok kórlefolyását viszont erősen befolyásolja a daganat elhelyezkedése, valamint növekedésének üteme.

    Nem a gyengeség jele, ha segítséget kérünk

    A daganatos megbetegedések egyre többször fordulnak elő társadalmunkban. Fontos, hogy a betegséget minél hamarabb felismerjük, és megkapjuk a számunkra legmegfelelőbb ellátást. A testi kezelés mellett azonban a betegség lelki oldalát sem szabad elhanyagolni. A lelki támogatás akár a család, akár egy pszichológus bevonásával hatalmas segítség lehet a kór leküzdésében. Erről kérdeztük Désfalvi Judit pszichológust.

    Rákkeltő anyagok - Egészségügyi jelentés

    Az Amerikai Rák Társaság egy korábbi jelentésében megtalálható a leginkább rákkeltő anyagok listája. A toplistán a többműszakos munka is helyet kapott.

    Daganatos betegségek és fájdalomcsillapítás

    Nemzetközi felmérések alapján a rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedők közül minden harmadik egyén érez fájdalmat a betegség felfedezése után és ellátása során. Ez az arány a betegek halála előtt megközelítheti a 80 százalékot is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Ginzengtartalmú készítmény, számos gyógyhatással. Tudjon meg többet! (x)
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások