• Molekuláris vizsgálatokkal hatékonyabbá tehetők a daganatellenes kezelések

    Szerző:
    WEBBeteg

    A betegek rákgénjeinek molekuláris vizsgálatán alapuló, személyre szabott és célzott gyógyszeres kezelések elterjedésével csökkenthető a hatástalannak bizonyuló onkológiai terápiák száma.

    Erről számolt be Peták István kutatóorvos, a KPS Diagnosztika Zrt. tudományos igazgatója a daganatos betegségek kezeléséről tartott csütörtöki budapesti sajtóbeszélgetésen.

    A daganatos sejtek génkészletének felmérése és a normális sejtekkel való összehasonlítása éppen az idén fejeződik be a leggyakoribb daganattípusok, a tüdőrák és a vastagbéldaganat esetében, és folyamatosan jelennek meg a közlemények az elért eredményekről a tudományos szakfolyóiratokban.    

    Jelenleg 22-féle, célzott kezelést biztosító gyógyszer már forgalomban van, nagyjából 400 esetében pedig a törzskönyvezés előtti klinikai vizsgálat zajlik.    

    Hirdetések

    A rákos sejtek molekuláris genetikai vizsgálatával kiválaszthatók azok a gyógyszerek, amelyek célzottan akadályozzák meg ezeknek a sejteknek az osztódását. Így sokszor annyira csökkenthető a szervezetben meglévő daganatos terület, hogy azt műtéttel el lehessen távolítani. Ezeknek a technológiáknak a minél gyorsabb bevezetése a klinikai gyakorlatba történelmi lehetőséget jelent Magyarország számára a daganatos megbetegedések kezelésében - mondta el Peták István.   

    Tüdőrák kezelés: molekuláris génvizsgálat elsőként a világon

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Böcskei Csaba, a tatabányai Szent Borbála Kórház tüdőosztályának osztályvezető főorvosa hangsúlyozta, hogy egyes esetekben már a világ élvonalában van Magyarország. Például a tüdőrák kezelésére alkalmazott egy bizonyos célzott kezelés esetében egy olyan molekuláris génvizsgálatot ír elő az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, amely nem szerepel az alkalmazott gyógyszer nemzetközi törzskönyvében.

    Ezáltal a világon egyedülálló módon használjuk a molekuláris diagnosztikát a betegek személyre szabott kezelésében - tette hozzá Böcskei Csaba.    

    Mint Peták István az MTI-nek elmondta, az idén megjelent legújabb tudományos eredmények alapján bővíthető a molekuláris vizsgálatok száma, és így hasonló módon lehetne más gyógyszerek használatát az eddigieknél még inkább személyre szabottabbá tenni. Magyarország ezzel élen járhatna a legújabb, célpont alapú onkológiai kezelések bevezetésében anélkül, hogy ez jelentős anyagi forrásokat igényelne.

    Genotipizálás


    Az orvosi szakirodalom egyre gyakrabban foglalkozik azzal, hogy az eddig alkalmazott, sok emberen jól bevált gyógyszeradagolás helyett személyre szóló, az egyénileg leghatásosabb beavatkozásokkal igyekezzen a betegeket gyógyítani. Ehhez az adott személy genetikai tulajdonságainak ismeretére van szükség, de bizonyos esetekben már ez sem lehetetlen. Egyénre szabott gyógyítás a genotipizálás segítségével.>>

    (MTI)
     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Célzott terápiák a vastagbélrák kezelésében

    A célzott onkológiai készítmények alkalmazása napjainkban már a terápia részét képezik, azokat szakmai szempontok alapján a hagyományos kemoterápiás készítményekkel kombináltan kapják a vastagbélrákos betegek.

    A tüdődaganatok szövettani típusai

    A világszerte legtöbb áldozatot követelő daganattípus a tüdődaganat. A tüdőt érintő rákos megbetegedés tüneteket már csak előrehaladott stádiumban okoz, ezért kiemelten fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Milyen típusai lehetnek a tüdődaganatnak?

    A leggyakoribb daganatok első tünetei

    Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente több mint 70 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb és a legpusztítóbb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata- és a fej-nyak rákos betegségei, míg nőknél a vastagbélrák, a tüdőrák, valamint az emlőrák száma mutat némi emelkedést.

    Javult a rákos betegek gyógyulásának aránya

    Az ezredforduló óta növekvő daganatos megbetegedési szám mellett javult a rákos betegek gyógyulásának aránya, 12 százalékkal csökkent a halálesetek száma - mondta Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója az M1 aktuális csatornán vasárnap, a rákellenes küzdelem világnapján.

    A tüdőrák kezelési lehetőségei

    Szerencsés esetben megvalósítható az úgynevezett kuratív terápia, amely a tumor teljes felszámolását, és a beteg gyógyulását jelenti. Sajnos azonban a tüdőrák igen makacs betegség, gyakran nagyon nehéz azt időben felfedezni és teljes egészében eltávolítani.

    Tüdőrák: a leggyakoribb daganatos megbetegedés

    Hazánkban az elmúlt két-három évtizedben robbanásszerűen nőtt meg a tüdőrákos megbetegedések száma. 1945-höz képest mintegy tízszeres a növekedés, s ez jelenleg évente mintegy tízezer újonnan felfedezett beteget jelent.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.