• Helyreállítható a hímivarsejtek megtermékenyítő képessége

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egy majmokkal végzett amerikai tanulmány eredménye azt ígéri, hogy megőrzött őssejtjeik segítségével később egészséges hímivarsejteket termelhet azoknak a férfiaknak a szervezete is, akik a gyerekkori rákbetegségük kezelésére adott kemo- és sugárterápia miatt terméketlenné váltak.

    A Cell Stem Cell című szakfolyóiratban közzétett tanulmányban a kezelések előtt nyertek ki őssejteket a kísérleti majmoktól, majd az eljárást követően visszajuttatták azokat a főemlősök szervezetébe. A szakemberek szerint mérföldkőnek számít az ilyen jellegű kutatásokban, hogy a később termelődött spermiumok képesek voltak megtermékenyíteni a petesejteket.

    Hirdetések

    A pubertáson már átesett rákbeteg pácienseknek lehetőségük van rá, hogy a sugár- vagy kemoterápia előtt lefagyasszák hímivarsejtjeiket. Ez a lehetőség azonban nem áll fenn, ha gyerekkorban, a nemi érés előtt van szükség ilyen kezelésekre. Ebben az esetben is el lehet azonban raktározni azokat a spermatogoniális őssejteket, amelyek normális esetben kamaszkorban kezdik meg a spermiumok termelését.

    A főemlősök spermatogoniális őssejtjeit le lehet fagyasztani

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A Pittsburgh-i Egyetem és a Magee-Womens Kutatóintézet munkatársai makákóktól vettek őssejteket, amelyeket lefagyasztva tároltak. A majmok eztán kemoterápiás szert kaptak, majd a kemoterápiás kezelés után visszaadták nekik saját őssejtjeiket.

    A tizenkét felnőtt állat közül kilenc, az öt pubertás előtti majom közül pedig három szervezete képes volt a későbbiekben az egészséges spermiumok termelésére. További kísérletek azt mutatták, hogy ezekkel a hímivarsejtekkel sikeresen meg lehetett termékenyíteni a petesejteket.

    A tanulmány azt demonstrálja, hogy a főemlősök spermatogoniális őssejtjeit le lehet fagyasztani, majd ki lehet olvasztani anélkül, hogy elveszítenék aktivitásukat, és transzplantálásukat követően működőképes spermiumokat termelnek, amelyek képesek megtermékenyíteni a petesejteket, így létrehozni korai embriókat - idézte Kyle Orwig, a Pitt School of Medicine szakértőjének magyarázatát a BBC hírszolgálata. (http://www.bbc.co.uk/news/health-20168914)

    (MTI)

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Milyen hatással van a szervezetre egy kemoterápiás kezelés?

    A hagyományos kemoterápiás szerek alapvetően sejttoxikusak, tehát nem csak egy bizonyos daganatsejtre, és nem csak a rosszindulatú sejtekre vannak hatással. A kemoterápiás szerek a gyorsan osztódó sejteket veszik célpontba, ebből ered számos, közismert mellékhatásuk is.

    A vastagbélrák kezelése

    A vastagbélrák terápiájának megválasztása minden esetben a daganat helyi kiterjedtségének, valamint a nyirokcsomókban, vagy más szervekben lévő áttéteknek a meghatározása alapján történik: a gyógyszeres kezeléstől a sugárterápián át a különböző műtéti eljárásokig számos eljárás közül választhat orvosa.

    Kemoterápiás hányinger és hányás

    A hányinger és a hányás a kemoterápiás kezelés gyakori mellékhatása. A legtöbb esetben azonban ezek a mellékhatások gyógyszeres kezeléssel megelőzhetőek vagy erősségük csökkenthető, így nem okoznak olyan kifejezett kellemetlenséget a rákkezelés alatt.

    Rákkezelés férfiaknál: lehetséges szexuális mellékhatások

    Bizonyos rákbetegségek kezelése hatással lehet a szexuális életre, mivel a kezelések számos olyan tünetet okozhatnak, amelyek megnehezítik a szexuális együttlétet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a rák kezelését követően nem lehet az illetőnek egészséges szexuális élete.

    Új vegyület a tumor őssejtek ellen

    Egy új vegyület egérkísérletekben hatékonyan vette célba a tumorőssejteket, melyek a kulcsát képezik a folyamatnak, ahogyan a rosszindulatú daganat szétszóródik és amelyek általában ellenállnak a kezeléseknek - közölték amerikai kutatók a Cell című szaklap csütörtöki számában megjelent tanulmányukban.

    A világ első mesterséges ivarsejtje - Mire lehet megoldás?

    A világ első, laboratóriumi körülmények között előállított, életképes férfi ivarsejtjének létrehozásáról számoltak be brit kutatók.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.