Vírusok, baktériumok, gombák, paraziták és a daganatos betegségek kapcsolata

szerző: Dr. Cornides Ágnes - Springmed
megjelent:

A kórokozók nem közvetlenül felelősek a rák kialakulásáért, hanem az általuk okozott, tartósan fennmaradó gyulladás vezet ehhez a folyamathoz. A vírusok kissé kilógnak ebből a sorból, mert életükhöz, szaporodásukhoz szorosabb kapcsolatba kell lépjenek a gazdaszervezettel.

A vírusok önmagukban szaporodásra nem képesek, erre a megtámadott szervezet, a gazdaszervezet génállományát használják fel. Ilyenkor olyan szoros kapcsolatba kerülhetnek vele, hogy esetleg módosítják is. Ezért aztán a vírusok régóta a rák keletkezésével foglalkozó kutatók érdeklődésének középpontjában állnak. Állatokban néhány daganatféleségről világosan bizonyították, hogy vírusokkal kapcsolatosak, azonban vírusok ritkán okoznak közvetlenül rákot emberben. Néha a vírus olyan elváltozást hoz létre, ami rák kialakulásához vezethet, ilyen pl. a humán papillómavírus (HPV) vagy az AIDS vírusa, a HIV.

A humán papillómavírus a bőrön szemölcsszerű képződményeket (papillómákat) okoz bármelyik nemben. Nőkben kis papillómákat vagy más elváltozásokat okozhat a méhnyakban vagy ahhoz közel, vagy a hüvelyben. Ezek a papillómák bármelyik helyen rosszindulatúvá, vagyis rákká alakulhatnak. A humán papillómavírus szexuális úton átadható, és manapság egyre inkább a méhnyakrák kialakulásában szerepet játszó egyik tényezőnek tartják. Erőfeszítések történnek hatékony védőoltás kidolgozására, ami a humán papillómavírus ellen védene. Különösen a nők számára lenne ez fontos, akiknek kockázata ebből a szempontból speciális. Némi sikereket már elértek a kutatásban, és várható, hogy a hatékony immunizálás hamarosan elérhetővé válik.

Rákos betegséget megelőző ajánlások:
  • Ha foglalkozása körében kockázatnak van kitéve (vegyi anyag, sugárzás), szigorúan követnie kell a biztonsági előírásokat.
  • Csak a szükséges röntgenvizsgálatokat végeztesse el! Ennek eldöntését bízza orvosára!
  • Védekezzen a nemi úton terjedő, a rák kialakulásának kockázatát magukban hordozó fertőződések ellen is óvszer használatával!
  • Beszélje meg orvosával, csökkenthetné-e védőoltással rák kialakulásának kockázatát!

Az AIDS-et okozó vírus (HIV = humán immundeficiencia vírus) gyengíti a szervezet természetes védekezését, így indirekt módon vezet a rák kialakulásához. Limfóma (a nyirokrendszer rákja) viszonylag gyakran alakul ki AIDSes betegekben. A Kaposi-szarkóma, ami a lágy szövetek rákja, speciálisan kapcsolódik az AIDS-vírussal.

Felmerült az Epstein–Barr-vírus és a limfóma kapcsolata is. Ugyancsak jelentős, rákkal kapcsolatos vírus a májgyulladás B és C betűvel jelölt vírusa. Nem közvetlenül okoznak rákot, de a gyulladás, amit a májban fenntartanak, májrákhoz vezethet. Vérrel és testváladékokkal (így szexuális úton is) terjednek. A B-vírus ellen Magyarországon a 14 éves gyermekek védőoltást kapnak. A C-vírus ellen jelenleg még nem létezik védőoltás.

Hogyan csökkentsük a rák kialakulásának kockázatát?

Dr. Cornides ágnes: Ami rajtunk múlik könyvborító

A kiadvány fülszövege: "A betegségektől félünk. Különösen igaz ez a rákbetegségre. Félelem általában azzal szemben él bennünk, amit nem ismerünk, vagy úgy gondoljuk, nem tudunk befolyásolni. A félelem feloldásának legjobb módja az "ellenség" megismerése és a védekező stratégia kidolgozása. A rákbetegség kialakulásának kockázata jelentősen csökkenthető a dohányzás mellőzésével, megfelelő táplálkozással, testmozgással és az életmód további tényezőinek tudatos befolyásolásával. Könyvünkkel segítséget szeretnénk nyújtani abban, hogy ezek az általános elvek mindennapi gyakorlatunkká váljanak.."

Szakmai lektorok: Dr. Döbrőssy Lajos és Dr. Vasváry Artúrné
Szerkesztő: Dr. Igazvölgyi Katalin
Tipográfia és borítóterv: Németh János
Felelős kiadó: Dr. Böszörményi Nagy Klára
SpringMed Kiadó, 2005, 156 oldal
ISBN 963 9456 66 7
www.springmedkonyvaruhaz.hu

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete - Kulcsár Flóra, orvostanhallgató
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.