• Vírusok, baktériumok, gombák, paraziták és a daganatos betegségek kapcsolata

    Szerző:
    WEBBeteg

    A kórokozók nem közvetlenül felelősek a rák kialakulásáért, hanem az általuk okozott, tartósan fennmaradó gyulladás vezet ehhez a folyamathoz. A vírusok kissé kilógnak ebből a sorból, mert életükhöz, szaporodásukhoz szorosabb kapcsolatba kell lépjenek a gazdaszervezettel.

    Hirdetések

      Rákos betegséget megelőző ajánlások:


    • Ha foglalkozása körében kockázatnak van kitéve (vegyi anyag, sugárzás), szigorúan követnie kell a biztonsági előírásokat.
    • Csak a szükséges röntgenvizsgálatokat végeztesse el! Ennek eldöntését bízza orvosára!
    • Védekezzen a nemi úton terjedő, a rák kialakulásának kockázatát magukban hordozó fertőződések ellen is óvszer használatával!
    • Beszélje meg orvosával, csökkenthetné-e védőoltással rák kialakulásának kockázatát!

    A vírusok önmagukban szaporodásra nem képesek, erre a megtámadott szervezet, a gazdaszervezet génállományát használják fel. Ilyenkor olyan szoros kapcsolatba kerülhetnek vele, hogy esetleg módosítják is. Ezért aztán a vírusok régóta a rák keletkezésével foglalkozó kutatók érdeklődésének középpontjában állnak. Állatokban néhány daganatféleségről világosan bizonyították, hogy vírusokkal kapcsolatosak, azonban vírusok ritkán okoznak közvetlenül rákot emberben. Néha a vírus olyan elváltozást hoz létre, ami rák kialakulásához vezethet, ilyen pl. a humán papillómavírus (HPV) vagy az AIDS vírusa, a HIV.

    A humán papillómavírus a bőrön szemölcsszerű képződményeket (papillómákat) okoz bármelyik nemben. Nőkben kis papillómákat vagy más elváltozásokat okozhat a méhnyakban vagy ahhoz közel, vagy a hüvelyben. Ezek a papillómák bármelyik helyen rosszindulatúvá, vagyis rákká alakulhatnak. A humán papillómavírus szexuális úton átadható, és manapság egyre inkább a méhnyakrák kialakulásában szerepet játszó egyik tényezőnek tartják. Erőfeszítések történnek hatékony védőoltás kidolgozására, ami a humán papillómavírus ellen védene. Különösen a nők számára lenne ez fontos, akiknek kockázata ebből a szempontból speciális. Némi sikereket már elértek a kutatásban, és várható, hogy a hatékony immunizálás hamarosan elérhetővé válik.

    Az AIDS-et okozó vírus (HIV = humán immundeficiencia vírus) gyengíti a szervezet természetes védekezését, így indirekt módon vezet a rák kialakulásához. Limfóma (a nyirokrendszer rákja) viszonylag gyakran alakul ki AIDSes betegekben. A Kaposi-szarkóma, ami a lágy szövetek rákja, speciálisan kapcsolódik az AIDS-vírussal.

    Felmerült az Epstein–Barr-vírus és a limfóma kapcsolata is. Ugyancsak jelentős, rákkal kapcsolatos vírus a májgyulladás B és C betűvel jelölt vírusa. Nem közvetlenül okoznak rákot, de a gyulladás, amit a májban fenntartanak, májrákhoz vezethet. Vérrel és testváladékokkal (így szexuális úton is) terjednek. A B-vírus ellen Magyarországon a 14 éves gyermekek védőoltást kapnak. A C-vírus ellen jelenleg még nem létezik védőoltás.

      Dr. Cornides Ágnes: Ami rajtunk múlik – Hogyan csökkentsük a rák kialakulásának kockázatát?


    A kiadvány fülszövege: "A betegségektől félünk. Különösen igaz ez a rákbetegségre. Félelem általában azzal szemben él bennünk, amit nem ismerünk, vagy úgy gondoljuk, nem tudunk befolyásolni. A félelem feloldásának legjobb módja az "ellenség" megismerése és a védekező stratégia kidolgozása. A rákbetegség kialakulásának kockázata jelentősen csökkenthető a dohányzás mellőzésével, megfelelő táplálkozással, testmozgással és az életmód további tényezőinek tudatos befolyásolásával. Könyvünkkel segítséget szeretnénk nyújtani abban, hogy ezek az általános elvek mindennapi gyakorlatunkká váljanak.."

    Szakmai lektorok: Dr. Döbrőssy Lajos és
    Dr. Vasváry Artúrné
    Szerkesztő: Dr. Igazvölgyi Katalin
    Tipográfia és borítóterv: Németh János
    Felelős kiadó: Dr. Böszörményi Nagy Klára
    SpringMed Kiadó, 2005, 156 oldal

    ISBN 963 9456 66 7
    Látogasson el a kiadó
    honlapjára és böngésszen a könyvek között>>

    www.springmed.hu

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Torokfájás: Mikor van szükség antibiotikumra?

    A vírusos eredetű megfázás tüneteként sokszor jelentkezik torokfájás, gyakran ez a betegség első tünete. A torokfájás lehet bakteriális eredetű is, a gyógyuláshoz ilyenkor antibiotikumra is szükség van. Milyen tünetek alapján különböztethetjük meg a vírusos fertőzést a bakteriálistól, mikor forduljunk orvoshoz?

    A köhögés tüdőgyulladást is jelezhet!

    Tévhit, hogy a tüdőgyulladás minden esetben egyértelmű, komoly panaszokkal jelentkezik! Az enyhébb, sokszor egyszerű meghűléshez hasonló tünetek - rossz közérzet, hőemelkedés, köhögés - is jelezhetik a betegséget.

    A tüdőgyulladás és tünetei

    A tüdőgyulladás világszinten a gyerekek vezető haláloka, ám a gyerekek, idősek és legyengült emberek mellett lecsaphat az egyébként egészséges fiatal felnőttekre is. A tizedik leggyakoribb halálhoz vezető ok még napjainkban is a tüdőgyulladás.

    Torokfájás - A torokfertőtlenítőkről

    Hogyan segíthetnek a torokfertőtlenítők a kellemetlen tünetek enyhítésében?

    Antibiotikum - A leggyakoribb tévhitek

    A legáltalánosabb téves elképzelés, hogy az antibiotikumok vírusok ellen is hatásosak. Ezeket a készítményeket ugyanis sokáig vírusos megbetegedésekre is felírták az orvosok.

    Miért ne szedjen náthára antibiotikumot?

    Az ősszel együtt megérkezett a náthaszezon is. A hirtelen jött lehűlés megviseli a szervezetet, ebben az időszakban többen betegszenek meg, gyakoriak a felső légúti betegségek. A mielőbbi gyógyulás reményében sajnos még mindig sokan esnek abba a hibába, hogy a házi patikából, egy korábbi betegségből megmaradt antibiotikummal kezdenek öngyógyításba, vagy nem az orvos utasításainak megfelelő mennyiségben és ideig szedik a felírt gyógyszereket.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.