• Vastagbélrák elleni hónap - 2012. március

    Szerző:
    WEBBeteg

    Hazánkban a vastag- és végbélrák sajnálatosan tabunak számít, kényes kérdés, amiről nem szeretünk beszélni, pedig kellene. A betegséggel kapcsolatos hiányos, vagy éppen téves információk sokak életét követelik. Megfelelő információkkal, folyamatos kommunikációval a betegségről, a szűrési lehetőségekről és a kezelési módszerekről, sok élet megmenthető lenne.

    Az elmúlt években a vastag- és végbélrákos megbetegedések száma háromszorosára
    növekedett hazánkban. Jelenleg mindkét nemnél a második leggyakoribb daganatos
    megbetegedés. Az adatok rendkívül szomorúak. Évente közel 9000 új beteget
    diagnosztizálnak, és ugyanennyi idő alatt körülbelül 5000 ember hal meg a betegségben,
    pedig lenne mit tenni.

    A halálesetek majdnem fele megelőzhető lenne, de sajnos ma is kevesen tudják, hogy a
    vastag- és végbélrák az egyike azoknak a daganattípusoknak, melyek már nagyon korán,
    rendkívül jól diagnosztizálhatók, sok esetben már a rákmegelőző állapotban felismerhetők, így az időben elvégzett szűrővizsgálat akár életet is menthet.

    Hirdetések

    A legtöbb beteg ötven év feletti, így mindenki, aki ebbe a korba lép veszélyeztetettnek
    számít. Fokozottan veszélyeztetett csoportba tartoznak azok, akik gyulladásos bélbetegségben szenvednek, vagy a családban korábban előfordult polipózis szindrómás
    beteg, nőgyógyászati, urológiai, emésztőszervi vagy vastagbél daganat. A szűrést ötven
    éves korban érdemes elvégeztetni, fokozottan veszélyeztetett esetben már jóval korábban.

    Kék csillag a vastagbélrák ellen

    A remény kék szalagja, vagyis a kék csillag a nemzetközi jelképe a vastag- és végbélráknak.
    Szimbolizálja azok emlékét, akiket magával ragadott a betegség, és akik még reménnyel
    néznek egy rák nélküli jövő elé.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Legyen egy kék napod!

    Vegyél részt te is a vastagbélrák elleni harcban. Ünnepeljük a túlélőket, és segítsünk a betegséggel küzdőknek a vastagbélrák elleni hónap részeként megszervezett "Legyen egy kék napod!" programmal.

    A Legyen egy kék napod! program minden évben március első péntekén kerül megrendezésre, 2012-ben ez március másodikára fog esni.
    Viselj ezen a napon te is kéket, hogy együtt ünnepelhessük azok bátorságát akik szembenéznek ezzel a szörnyű betegséggel. A kék nappal reméljük sokak figyelmét felhívhatjuk a betegségre, és minél több információt oszthatunk meg az emberekkel.

    Hirdesd a legyen egy kék napod programot a munkahelyeden, az iskoládban és más közösségekben, hogy minél több ember tudjon róla.

    Kedves Hölgyem, Uram!


    A "Legyen egy Kék Napod!" program március 2.-án, pénteken, a Vastagbélrák elleni hónap részeként kerül megrendezésre. Szeretnénk, ha a "Legyen egy Kék Napod!" figyelemfelkeltő megmozdulásokat évente, mindig ugyanezen a napon rendezhetnénk, jeleként annak, hogy mindannyian felvesszük a harcot a vastag- és végbélrák ellen.
      Alapítványunk, a Van Holnap! Zsákos Alapítvány azon dolgozik, hogy a "Legyen egy Kék Napod!" programmal felhívja a figyelmet a vastagbélrákra, erre az egyre növekvő számban előforduló, ám természeténél fogva kevés publicitást kapó betegségre. Arra bíztatjuk az érintett családokat, a baráti köröket, az üzleti és társadalmi csoportokat, hogy vegyenek részt az eseményen, öltözzenek kékbe ezen a napon.
      Miért fontos ez? Azért, mert a vastag- és végbélrák a második leggyakoribb, halálos kimenetelű rákbetegség Magyarországon. Ugyanakkor, az egészséges vastagbélben keletkező kinövések, az ún. polipok korai észlelésével és viszonylag csekély műtéti beavatkozást igénylő eltávolításával megelőzhető a rákos daganat kialakulása. Ha csak annyit teszünk, hogy többet és bátran beszélünk erről a betegségről, ha meg tudjuk győzni az embereket az időnkénti szűrés szükségességéről, már sokat segítettünk a rák ezen alattomos fajtájának visszaszorításáért.
      Kérem, csatlakozzanak! Segítsenek életeket menteni pusztán azzal, hogy március 2.-án kékbe öltöznek, és egy fotóval mutassák meg támogatásukat. További tájékoztatástért, kérem keresse fel a www.legyenegykeknapod.eu honlapot.

    (Brjeska Dóra - Van Holnap! Zsákos Alapítvány)

    (Van Holnap! Zsákos Alapítvány)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Célzott terápiák a vastagbélrák kezelésében

    A célzott onkológiai készítmények alkalmazása napjainkban már a terápia részét képezik, azokat szakmai szempontok alapján a hagyományos kemoterápiás készítményekkel kombináltan kapják a vastagbélrákos betegek.

    A vastag- és végbéldaganatok sugárterápiája

    A sugárterápia nagy energiájú sugarakat (például röntgensugarakat) vagy részecskéket használ a rákos sejtek elpusztítására. Sokkal gyakrabban használják a végbélrák kezelésére, mint vastagbélrák estén. Egyes vastag- és végbélrákos megbetegedéseknél az egyidejűleg alkalmazott kemoterápia hatásosabbá teheti a sugárterápiát. A két kezelés együttesét kemoradioterápiának hívják.

    Életeket menthet a vastagbélszűrés

    A legújabb hírek szerint augusztus végén valóban elindulhat az országos vastagbélrákszűrési program, amelynek előkészítése még 2016 márciusában kezdődött. A projekt felgyorsítása elengedhetetlen, mert Magyarország Európában az első, világszinten a negyedik helyen áll a vastagbélrák okozta halálozásban, mivel a betegséget gyakran már gyógyíthatatlan állapotban fedezik fel.

    A vastagbélrák műtéti kezelése

    Az operáció a leggyakoribb és legfontosabb kezelési módszernek számít a korai stádiumú vastagbélrák esetén. A műtét típusa a betegség kiterjedésétől, a tumor elhelyezkedésétől és a műtét céljától függ.

    A végbélrák kialakulása és a figyelmeztető tünetek

    A végbélrák fiatalkorban ritka, az esetek döntő többsége 50 éves kor fölött jelentkezik. Míg a vastagbélrák azonos arányban fordul elő mindkét nemben, a végbélrák a férfiak esetében gyakoribb.

    A vastagbélrák kezelése

    A vastagbélrák terápiájának megválasztása minden esetben a daganat helyi kiterjedtségének, valamint a nyirokcsomókban, vagy más szervekben lévő áttéteknek a meghatározása alapján történik: a gyógyszeres kezeléstől a sugárterápián át a különböző műtéti eljárásokig számos eljárás közül választhat orvosa.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.