Az agyi metasztázis

Rákgyógyítás
megjelent:

Az agyban kialakuló tumorok többsége nem elsődleges agydaganat, tehát nem az agyállományból kiinduló rosszindulatú sejtburjánzás, hanem valamelyik másik szervből a vérrel az agyba kerülő ráksejtekből kifejlődő, másodlagos daganat.

Ennek azért van jelentősége, mert mind kezelési lehetőségeiben, mind kilátásaiban alapvető különbség van abban, hogy egy idegrendszeri eredetű daganatról van-e szó vagy a daganatsejtek a szervezet más részéből kerültek az agyba.

– Az agy az egyik legjobb vérellátású szervünk, ezért ki van téve annak a veszélynek, hogy a véráram útján eljussanak ide a daganatsejtek. A ráksejtek azért is találnak az agyban jó búvóhelyre, mert az agy önvédelmi mechanizmusa, a vér-agy gát révén nem engedi át a vegyi anyagokat, ezzel pedig menedéket nyújthat a kemoterápia ellen a ráksejteknek – egyszerűsíti le és teszi érthetővé az áttétképzés bonyolult biológiai folyamatát dr. Fedorcsák Imre idegsebész, klinikai onkológus, az Országos Idegtudományi Intézet főorvosa.

Milyen típusú daganatok okozhatnak agyi metasztázist?

Vannak betegségek, amelyek gyakrabban, mások ritkábban okoznak áttétet az agyban. Amint azt a főorvos sorolja, a melanoma vagy a kissejtes tüdőrák esetén nagyobb a kockázat. A megfigyelések szerint a tüdődaganatok közül a vérkörök felépítése miatt a jobb felső tüdőlebenyben lévő rák még inkább képes eljutni az agyba. Ugyanakkor az emlőrák (a HER2 pozitív típusú nagyobb kockázattal), a hererák vagy az emésztőrendszer daganatai kisebb-nagyobb valószínűséggel szintén okozhatnak metasztázist a központi idegrendszerben, míg méhnyakrák, méhtestrák vagy egyes szarkómák esetében ez kevésbé jellemző.

Ezek tapasztalatokon és statisztikákon nyugvó megfigyelések, ám konkrét betegre vonatkoztatva nem lehet megjósolni, hogy nála kialakulhat-e agyi áttét. Nincs olyan jelző marker, amellyel ezt egy konkrét esetben előre lehetne jelezni vagy ki lehetne zárni.

– Amíg a májban vagy a tüdőben „van helye” egy daganatnak, s akár egy több centis góc sem okoz panaszokat, egy agyban lévő tumor viszonylag hamar tüneteket vált ki. Előfordul, hogy az agyi áttét egy bőrrákos vagy tüdőrákos betegség első érzékelhető jele, s ez indítja el a kivizsgálásokat, hogy megtaláljuk a kiindulási daganatot. Agyi áttétek kialakulhatnak egy már ismert daganatos betegség folyamatos rosszabbodása nyomán is, amikor rendszerint más helyeken is megjelennek a metasztázisok; emellett az is előfordulhat, hogy egy évek óta tünetmentes betegnél úgy jelentkezik agyi áttét, hogy a szervezetben máshol nincs probléma. Bármelyik szituáció is álljon elő, a betegek sokszor pánikba esnek.

Ezért fontos tudniuk: noha az agyban lévő tumorok valóban okozhatnak nagyon súlyos tüneteket és életveszélyes állapotot, az agyi áttétek többsége jól reagál a kezelésekre. A betegek többségének állapotán tudunk javítani, képesek vagyunk stabilizálni a helyzetét – fogalmaz Fedorcsák Imre.

A teljes cikket partnerünk, a Rákgyógyítás Magazin weboldalán olvashatja: Metasztázisok az agyban

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete - Lality Sára
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs, sebész, mellkassebész, klinikai onkológus
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.