• A család szerepe a rákos betegek gyógyulásában

    Szerző:
    WEBBeteg

    A rákbetegség diagnózisa nem csak a betegnek, a családjának, hozzátartozóinak is sokkot jelenthet. Nem könnyű feldolgozni, ezt a még ma is sokszor halálos ítéletnek hangzó szót, pedig segítséget csak úgy adhatunk a betegnek, ha bízunk.

    Az első lépés

    A diagnózist magát úgy kell felfogni, mint egy utazás kezdetét. Egy utazás, amin el kell indulnunk, bár nem tudjuk, mik a lépések, vagy hogy mikor és hogyan lesz vége az útnak. Csak annyit tudhatunk biztosan, hogy az út nagyon nehéz, és nagyon hosszú lesz, de bíznunk kell abban, hogy sikerül végigjárnunk.

    Hirdetések

    Amikor az orvos azt mondja, hogy valaki, aki közel áll hozzánk, súlyos beteg, akkor minden megváltozik. Ettől a szörnyű gondolattól egy percre sem szabadulhatunk, de a siker érdekében túl kell lépnünk ezen az állandóan jelen lévő bánaton és megrázkódtatáson. Ha hagyjuk, hogy felemésszen minket, akkor képtelenek leszünk segítséget nyújtani, és itt most nem akármilyen segítségre van szükség. Valódi segítség kell, mert ez az egyetlen módja a túlélésért folytatott harcnak.

    Informálódni kell

    Sajnos még ma is nagyon keveset tudunk a rákbetegségről, főleg az olyan fajtáiról melyek valamiért kellemetlen témát jelentenek, mint például a vastag- és végbélrák, és valójában nem is akarunk róla többet tudni.

    Pszichoonkológia: a rák és a lélek csatája


    A daganatos megbetegedés nemcsak a test számára jelent óriási megterhelést, hanem a léleknek is. Ha a betegség kezelése alatt a páciens érzései és gondolatai is kitüntetett figyelmet kapnak, az nagymértékben javíthatja a gyógyulás esélyeit. Pszichoonkológia: A rák és a lélek csatája >>

    A legnagyobb segítség minden érintett számára az lehet, ha a legapróbb részletekig megpróbálják megismerni a betegséget, hogy mi fog történni az ellene való harc során, és mire lehet számítani a lépések során. Az az igazság, hogy amit ismerünk, attól nem félünk annyira. Az információk birtokában a hozzátartozók is több segítséget tudnak adni ha kell, hiszen nem állnak értetlenül, tehetetlenül a történések előtt, ami a betegnek is segíthet hogy érezze, még mindig uralja testét, nem lett a ráké végleg.

    Az újabb és újabb információk közös megbeszélése, egy fajta hatalmat is jelenthet ebben a helyzetben, hiszen ha tudjuk, mi a következő lépés, és mi az, ami azzal jár, akkor időben felkészülhetünk. Nem ér majd meglepetés, és időben felkészülhetünk mindenre, ami a gyógyulás útján történhet.

    Csak egyetlen bizalmas kell

    Bár ez a helyzet senkinek nem könnyű, mindenkinek kell valamilyen segítség, mégis talán a beteg az, akinek a legnagyobb szüksége van rá. A segítséget nyújthatja a család, a barátok, egy szakember vagy akár egy betegcsoport is. A lényeg, hogy mindenképpen kell egy olyan ember, akiben tökéletesen megbízhat, akivel bármikor probléma nélkül megoszthatja félelmeit és kérdéseit. Ennek a bizalmasnak, segítőnek egy olyan embernek kell lennie, aki képes elfogadni a helyzetet, és elég erő van benne, hogy a beteget végig kísérje a gyógyuláshoz vezető úton.

    A vastagbélrák kivizsgálása és kezelése


    A terápia megválasztása minden esetben a daganat stádiumának a függvénye: a gyógyszeres kezeléstől a sugárterápián át a különböző műtéti eljárásokig számos eljárás közül választhat orvosa. A vastagbélrák kivizsgálása és kezelése>>

    Sajnos nagyon sok ember nem tud megfelelően reagálni egy ilyen betegség hírére, talán saját félelmei, talán tudatlansága miatt. Ahhoz, hogy a kellemetlen és zavaró helyzeteket elkerüljük, végig kell gondolni, hogy kik azok, akiknek a beteg környezetében mindenképpen tudniuk kell az állapotáról, vagy ki az, akit nem fog zavarni, mert egy rossz reakció, egy rossz szó vagy mondat, akár vissza is vetheti a gyógyulásban.

    A legpraktikusabb, ha csak olyanokkal osztjuk meg a betegség létét, akikre közvetlen hatással van, és aki napi segítséget tud nyújtani.

    Humor és szeretet

    Ha már sikerült túljutnunk az első és legnehezebb lépésen, az elfogadáson, akkor meg kell találnunk a módját, hogy feloldjuk, enyhítsük a mindennapi félelmeket.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Módszerünk mindenképpen alkalmazkodjon a beteg személyiségéhez, nehogy pont ellenkező hatást érjünk el, és rossz jelzéseket küldjünk. Például nem jó, ha lerohanjuk a beteget, nem szabad éreztetni, hogy beteg, és a kedvesség talán ennek köszönhető. Legjobban az apró figyelmességek lehetnek sikeresek, amikkel mindig tudatjuk, hogy szeretjük és szükségünk van rá, hogy tudja van miért harcolnia, hogy érdemes, mert van akinek ő maga kell. Lehetnek ezek meghitt beszélgetések, egy-egy érintés, vagy akár egy szív alakú csoki, ami jelzést hordoz.

    Ha már lassan elérjük célunkat, akár egy kis humort is megpróbálhatunk becsempészni a mindennapokba, hogy az egész folyamat ne tűnjön olyan szörnyen félelmetesnek. Sose baj, ha tudunk nevetni. Egy-egy utólag kicsit vicces történet, ami esetleg az orvosnál vagy a kezelésen történt, sőt még jót is tehet.

    Tréning rákbetegeknek - "Mindnyájan egy csónakban evezünk..."


    Sokan ódzkodnak a rákbetegeknek szervezett tréningektől és összejövetelektől: előítéleteket táplálnak a sorstárscsoportok iránt, esetleg azért maradnak távol, mert idegenkednek kitárulkozni mások előtt. Azok közül viszont, akik rászánták magukat, hogy elmenjenek egy klubba, sokan megtapasztalták: a praktikus segítségen és tapasztalatcserén túl nagy erőt adhat annak a tudata, hogy nincsenek egyedül a bajban. Tréning rákbetegeknek - "Mindnyájan egy csónakban evezünk...">>

    (Van holnap! Zsákos Alapítvány)

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Daganatok, amelyektől jobban tartunk, mint indokolt, és amiktől nem tartunk eléggé

    A rákbetegségektől a legtöbb ember eleve fél. Mi lesz, ha velem történik meg? Vajon ez a tünet is daganatra utal? Egyes daganattípusok azonban a többinél is nagyobb rettegést váltanak ki, holott ha megnézzük, mennyire fenyegetőek vagy milyen gyakoriak, kiderül, hogy azoktól a rosszindulatú betegségektől félnek a legtöbben, amik jóval ritkábban fordulnak elő, mint mások. A WEBBeteg.hu utánajárt a részleteknek.

    Civilizációs betegség? A halálos ítélet? - Tévhitek a rákról

    Ma még sokan úgy tekintenek a rákra, hogy egyenlő a halálos ítélettel. A negatív hiedelmek erősebbek, mint a daganatos betegségekkel kapcsolatos tudás. A gyógyuláshoz is hozzájárul, ha a betegséggel kapcsolatos tudásunk nem a tévhitekre épül.

    Daganatos betegségre utaló laboreredmények

    Bár alapvetően az adott szervre jellegzetes tumormarkerek segítik a daganatok diagnosztizálását, ezek értékelése sem mindig könnyű. Sokszor észlelhető magasabb tumormarkerszint gyulladás esetén is, ilyenkor az emelkedett érték nem több százszorosa-ezerszerese a normál értéknek. Nem minden tumormarker egy szerv daganatára jellegzetes csak, így előfordul, hogy nehéz beazonosítani a kiinduló szervet.

    Növeli-e a rák kockázatát a röntgen és az orvosi képalkotás?

    Mindennap ki vagyunk téve természetes forrásokból származó sugárzásnak (ilyen pl.: a földkéregből származó radon gáz, a Napból, csillagokból és a világűrből jövő kozmikus sugárzás és az ételeink, italaink sugárzása is). Azonban felvetődik a kérdés, hogy a mesterséges sugárzás vajon milyen hatással lehet az egészségünkre.

    Ráktünetek, melyeket egy férfi sem hagyhat figyelmen kívül!

    A rákot minél korábban veszik észre, annál nagyobb az esély, hogy sikeresen kezelhető. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy ismerje a saját testét, és forduljon orvoshoz, ha bármilyen gyanús elváltozást tapasztal. Cikkünkből megtudhatja, hogy férfiként milyen tüneteket nem szabad figyelmen kívül hagynia.

    Rákra utaló tünetek, amiket a nők gyakran figyelmen kívül hagynak

    Ismerem a testem, és észre fogom venni, ha valami bajom van - gondolja sok nő, és ez a legtöbb esetben így is van. Ennek ellenére vannak olyan látszólag ártalmatlan tünetek, melyek kezdődő rákos megbetegedést jelezhetnek. Cikkünkben azokat a legfontosabb, korai figyelmeztető jeleket szedtük össze, melyek okát nőként részletesebben ki kéne vizsgáltatnia.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.