Táplálkozási tanácsok rákbetegeknek

Van Holnap! Zsákos Alapítvány
megjelent:

A dianózist követően érdemes minél előbb átgondolni, hogy mire lesz szüksége a beteg szervezetnek. Az általánosságban egészségesnek tartott táplálkozás egyáltalán nem biztos, hogy a daganatos betegnek is megfelelő, hiszen ebben a helyzetben teljesen más dolgokat kell szem előtt tartani.

Felkészülés a kezelésekre

Már a kezelések előtt, ha lehet minél előbb érdemes teljesen átalakítani a beteg étrendjét. A legjobb, ha áttérünk egy kalória és fehérjedús étrendre. Erre azért van szükség, mert a daganatos betegek táplálkozásának legfőbb célja, hogy feljavítsa, segítsen megtartani a megfelelő fizikai erőnlétet, az állóképességet, valamint megakadályozza a testsúly nagyfokú csökkenését a jövőben.

Hagyjuk, hogy a beteg azt egyen, amihez kedve van, és amennyit csak megkíván. Az sem baj, sőt talán még jó is, ha ebben az időszakban felszed pár kilót a beteg, hiszen így nem lesz majd gond, ha a kezelések mellékhatásai miatt esetleg étvágytalansággal küzd néhány napig, vagy hányás, hasmenés csökkenti a testsúlyát.

Nehézségek a kezelések alatt

A kezelések megkezdése után is ajánlatos folytatni az előzőekben leírtakat, hiszen ilyenkor a mellékhatások nagyobb súlyvesztést eredményezhetnek, ami akár a gyógyulási esélyeket is ronthatja, mert egy legyengült szervezet nehezebben viseli a megpróbáltatásokat.

A vastagbélrák kivizsgálása és kezelése

A terápia megválasztása minden esetben a daganat stádiumának a függvénye: a gyógyszeres kezeléstől a sugárterápián át a különböző műtéti eljárásokig számos eljárás közül választhat orvosa. A vastagbélrák kivizsgálása és kezelése

Étvágytalanság

  • Talán ezen a legnehezebb segíteni, mert ehhez a beteg akaraterejére is szükség van.
  • Próbáljunk meg az eddigiektől eltérő, esetleg enyhébb főszerezést az ételekben.
  • Egyszerre csak kis adagokat tálaljunk fel, mert sokkal vonzóbb lehet az étvágytalan beteg számára, ha csak pár falattal kell megbirkóznia, mint ha egy hatalmas megpakolt tányért lát maga előtt.
  • Jót tehet egy kis hideg finomság is, mint például egy pohár joghurt, egy finom turmix vagy jégkrém.

Hányinger

Hányinger következtében csökkenhet az étvágy, hányás következtében pedig a táplálékok felvétele, ezért mindenképpen ajánlott hányáscsillapító gyógyszerek alkalmazása a házi praktikák mellett.

  • Könnyű ételek fogyasztása javasolt, mint például keksz, joghurt, kefir, főtt burgonya, rizs vagy sült csirke.
  • Kerülendő a túl fűszeres, zsíros, vagy nagyon édes étel.
  • Legyen kéznél mindig valamilyen tápláló ropogtatnivaló, hogyha megkívánna egy falatot, rögtön kéznél legyen, ne menjen el a kedve, amíg érte megy.

Hasmenés

A medence besugárzásának legkellemetlenebb mellékhatása a hasmenés, ami nem csak fogyást eredményezhet, hanem az ásványi anyagok és vitaminok hiányához is vezethet.

  • Nagyon fontos a sok folyadék bevitele, hogy elkerülje a kiszáradást. Célszerű valamilyen izotóniás sportitalt itatni a beteggel, de mindenképpen legyen benne magnézium, nátrium és kálium.
  • Hasmenés esetén mellőzzük a teljes kiőrlésű ételek fogyasztását.
  • Egyes ételek segíthetnek enyhíteni a tüneteket, mint a fehér kenyér, kétszersült, tészta, rizs, párolt cukkíni, gomba, spárga és a sárgarépa. De jó az almakompót is.

A végbéldaganat eltávolítása

A végbéldaganat eltávolítását sugár- és kemoterápiás kezelés előzi meg. Ennek célja egyrészt az, hogy a műtétet követően a kiújulás veszélye jelentősen csökkenjen, másrészt pedig az, hogy a tumor mérete csökkenjen, ezáltal lehetővé téve a záróizom megkímélését a műtét során (így nem szükséges végleges sztóma készítése).

Besugárzás és tej

A vastagbél daganatok sugárkezelése során gyakran alakul ki átmenetileg laktózintolerancia. Ha tejtermékek fogyasztása után lép fel hasmenés, akkor ajánlatos laktózmentes termékekre váltani, melyet a beteg korlátlanul fogyaszthat tovább, amíg szükséges a laktóz kerülése.

A besugárzás befejezése után néhány héttel általában megszűnnek ezek a problémák, és visszatérhet a hagyományos tejtermékekre.

Tápszerek

Sajnos nagyon kevés szó esik a speciális, felnőtteknek készülő tápszerekről, pedig ezek rendkívül fontosak lehetnek a beteg táplálásában. A különböző ízben kapható, kis üveges vagy dobozos tápszerekből egy-egy adag, egy főétkezés teljes tápanyagtartalmát képes pótolni.

Hosszabb ideig fennálló étvágytalanság esetén akár napi 2-3 adag is fogyasztható. A tápszerek nagy előnye, hogy ránézésre nem számítanak ételnek, ezért a beteg szívesebben issza ezeket, és így mindent bevisz a szervezetébe, amire szüksége van.

Ha éppen nincs gond a beteg étvágyával, akkor is ajánlatos lenne naponta egy adag tápszert elfogyasztania, mert ezek nagyon sokat segítenek a szervezet működésében is.

Csak természetesen: a gyömbér

A mellékhatások következtében jelentkező hányingert és görcsöket, gyomorfájást, remekül lehet enyhíteni gyömbéres készítményekkel.

Nagyon jól eshet egy hideg banánturmix gyömbérrel, vagy egy meleg gyömbértea. Ma már sok bioboltban más gyömbérkészítményekkel is találkozhatunk, mint például a gyömbércukor, vagy kandírozott gyömbér, amit akár a kezelésekre is magával vihet a beteg, így ha szüksége van rá, azonnal kéznél is van.

(Van holnap! Zsákos Alapítvány)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.