Mi minden határozza meg egy daganatos beteg kilátásait?

Rákgyógyítás
megjelent:

A rák több mint kétszáz fajta betegséget magában foglaló gyűjtőfogalom, s egy-egy fő típuson belül is számos altípust különböztetnek meg: nem mindegy, hogy egy mellrák az emlő melyik részében fejlődik ki, hogy egy tüdőrák kissejtes vagy nagysejtes, hogy egy leukémia akut vagy krónikus.

Prognózissal kapcsolatos fogalmak

A kilátásokat alapvetően befolyásolja, hogy a daganatot milyen stádiumban fedezték fel: helyileg eltávolítható, összekapaszkodott a környező szövetekkel, esetleg terjedésnek indult-e a vérerekben, a nyirokutakban, az idegpályák mentén vagy már meg is tapadt, s kimutatható áttéteket képzett más szervekben is.

Prognosztikai faktoroknak nevezik azokat a szövettani jellemzőket, amelyekből következtetni ehet a daganat majdani viselkedésére. A Grade érték a ráksejtek elfajultságának mértékét jelzi: az 1-es a kevésbé, a 2-es a közepesen, a 3-as a kifejezetten rosszindulatú, tehát kiújulásra, áttétképzésre hajlamos sejteket jelöli.

A betegség kiújulási kockázatára utal például emlőráknál a daganatméretet, a rosszindulatúságot és a nyirokcsomók érintettségét összegző NPI (Nottingham prognosztikai index): érték, mely 3,0 alatt kiváló, 5,4 felett rossz kórjóslatot vetít előre. A p53 (tumorgátló antigén fehérje) vagy Ki-67 (osztódásban lévő sejtek aránya) szintén a tumor biológiai jellemzőit részletezi.

A pontos diagnózis sem elég viszont a jósláshoz: nem tudhatjuk előre, miként reagál a tumor és a beteg szervezete a kemoterápiára, a sugárkezelésre. A terápiák alkalmazhatóságát és hatékonyságát befolyásolja a beteg általános állapota, erőnléte, a daganattól független más betegsége, sőt a genetikája és a lelkiállapota is.

Daganatos betegség gyanúja: a gyors diagnózis életet menthet!
Az aspirációs citológia szakrendelés olyan betegeknek képes gyors diagnosztikus segítséget adni, akiknél tapintással vagy megelőző képalkotó diagnosztikai vizsgálattal (pl. ultrahang) olyan csomót vagy göböt találtak, amely rosszindulatú elváltozásra is utalhat. Ilyenek lehetnek a pajzsmirigyben, az emlőben, a nyálmirigyben, a nyirokcsomókban, a bőr alatti szövetekben található elváltozások.

(Vanderlich Egészségcentrum, Veszprém)

A teljes cikket partnerünk weboldalán olvashatja: Onkológiai kislexikon (10.): prognózis

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.