Többféle rákot okoz a dohányzás

Medipress
megjelent:

A hosszú távú dohányzás jelentősen megnöveli az invazív emlő-, tüdő- és vastagbélrák rizikóját az emlőrák magas kockázatának kitett nőkben.

A kutatók a U.S. National Surgical Adjuvant Breast and Bowel Project (NSABP) Emlőrák-megelőzési Kísérlet 13 388 női résztvevőjében vizsgálták a dohányzás, alkoholfogyasztás és testmozgás a gyakori daganatos betegségek kockázatára gyakorolt hatását.

A vizsgálat azt mutatta, hogy a sosem dohányzott nőkhöz viszonyítva a legalább 35 évig dohányzókban 60 százalékkal nagyobb volt az invazív emlőrák, és több mint négyszer magasabb a vastagbélrák kockázata.

A 15-35 évig dohányzó nők esetében 34 százalékkal volt nagyobb a valószínűsége az invazív emlőrák kialakulásának, 7 százalékkal magasabb a vastagbélrák kialakulásának, mint azokban a nőkben, akik soha nem dohányoztak.

A 15 évnél rövidebb ideig dohányzó nők esetében a vizsgálat nem mutatta ki az invazív emlőrák megnövekedett kockázatát. A sosem dohányzó nőkhöz viszonyítva a több mint 35 évig legalább napi egy csomag cigarettát szívó nőkben 30-szor nagyobb volt a tüdőrák kialakulásának kockázata.

Az alkoholfogyasztás nem állt összefüggésben a rák megnövekedett kockázatával, ugyanakkor a kutatók azt is kimutatták, hogy a kevés testmozgás a méhnyálkahártya daganat 70 százalékkal megemelkedett kockázatával hozható kapcsolatba.

Az online megjelentetett tanulmányt a tervek szerint az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság chicagói konferenciáján mutatják be június 6-án.

Az NSABP projekt az első olyan nagyszabású tanulmány, amely a dohányzás hatását vizsgálja az emlőrák magas kockázatának kitett nőkben – nyilatkozta a tanulmány szerzője, Stephanie Land, a Pittsburgh Egyetem kutatója.

"Eredményeink azt mutatták, hogy még a korábbiakban kimutatott aránynál is magasabb a kockázat, ami arra utal, hogy a családi kórtörténet vagy más tényezők miatt az emlőrák magas kockázatának kitett nők esetében a dohányzás még veszélyesebb, mint más nőknél.”

A szenvedélybetegség folyamata
A szenvedélybetegség egy kontrollvesztési folyamat, aminek tünetei az idő előrehaladtával egyre súlyosabbá válhatnak. Az egyes függőségek mechanizmusa részleteiben sokféle, de közös elem a vágyakozás (craving) a szenvedély tárgya, eszköze iránt, mely vágyakozás beteljesítése egyfajta átmeneti kielégüléssel jár. Az átmenetiség miatt hamarosan újratermelődik az igény, és egyfajta egyre sűrűbben ismétlődő cselekménysorról beszélhetünk.
Szenvedélyek rabságában

(Medipress)

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.