• A rákképződés folyamata

    Szerző:
    WEBBeteg

    Krónikus gyulladásos folyamatok indíthatják be a rákképződést - hangsúlyozta a Semmelweis Egyetemen szerdán tartott előadásában Sinkovics József, a Dél-Floridai Egyetem professzora.

    A karcinogenezis (rákképződés) folyamata nagyon könnyű. Klinikai onkológusként azt látom, hogy milyen könnyen alakul ki a daganat, és milyen könnyű elhalálozni rákos betegségben még a XXI. század első évtizedeiben is.

    Válaszra váró kérdések

    Hogy létezik az, hogy a DNS ilyen könnyen "vállalkozik" arra, hogy karcinogénné alakuljon át? Ezt próbálom megfejteni olyan környezetben, amely nem karcinogén hatású. Hisz egy gyulladásos folyamat a szervezetvédekező reakciója valamilyen kórokozó ellen, amelyek közül soknak nincs karcinogén hatása. E folyamat következményeként a páciens mégis rákbetegségben huny el.

    Nyolc asszony közül egynél alakul ki emlőrák az Egyesült Államokban, s hat férfi közül egynél fejlődik ki könnyen és gyorsan a prosztatadaganat. Miért ilyen labilis a mi DNS-ünk, miért hajlamos a rosszindulatú átalakulásra? -  sorolta kérdéseit Sinkovics József

    Hirdetések

    A Dél-Floridai Egyetem professzora kiemelte, hogy az elsődleges tényező az idő, a krónikus, hosszan tartó fertőzés teremti meg a kedvező feltételeket a rákos folyamat beindulásához. Megfogalmazása szerint a gyulladás "táptalaján" kifejlődő rákbetegség nem az onkogének (a sejtek tumorsejtté való átalakulását serkentő gének) aktiválásával, hanem a daganatképződést gátló mechanizmus károsodásával kezdődik.

    A Helicobacter pylori szerepe a daganatképződésben

    A helicobacter pylori


    A helicobacter pylori a legelterjedtebb emberi gyomor-bélrendszeri kórokozó, az emberiség 50 százalékában jelen van. Hazánkban a felnőttek helicobacter pylori átfertőzöttsége 50-60 százalék közötti.
    A helicobacter pylori>>

    Egy krónikus gyulladás nagy veszélyt rejt magában - jegyezte meg a tudós.
    Minden kórokozó, legyen az baktérium, vírus, gomba, vagy élősködő, még ha egyébként nincs is karcinogén hatása, kivétel nélkül előidézheti ezt a folyamatot. A karcinogén hatással rendelkező kórokozók, mint amilyen például a fekélybetegséget kiváltó Helicobacter pylori, két oldalról - közvetlenül és a gyulladásos folyamaton keresztül is támadják a szervezetet.

    A Helicobacter pylori ősidők óta az emberiség valóságos rákfenéje, már az egyiptomi múmiák gyomrában is kimutatható volt - emelte ki Sinkovics József, aki példák sokaságán keresztül mutatta be, hogy milyen szerepet játszanak a daganatképződésben a nem örökletes, úgynevezett epigenetikus tényezők, az egyént élete során érő hatások összessége.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    "A DNS alkalomadtán fel is lázadhat"

    A daganatképződés okait elemezve kitért az ősi DNS-re, amely már akkor létezett évmilliárdokkal ezelőtt, amikor sejteknek még nyoma sem volt.

    Gének ősközössége borította a Földet, amelyek képesek voltak szaporodni. A ribonukleinsavból (RNS) eredt a DNS, s kettőjük között mindmáig fennmaradt az "anya-fia viszony" - mondta.

    A karcinogenezisben az RNS-molekula diktálja, hogy aktiválódjon-e az onkogén, vagy "kiütődjön", az RNS határozza meg, hogy mi történjen a DNS-sel - magyarázta Sinkovics professzor, aki szerint a DNS hűségesen szolgál minket, de alkalomadtán fel is lázadhat. Az elnyomott DNS-ek máig várják korai állapotuk visszavételét, amikor korlátlanul szaporodhattak. S ebben a lázadásban az RNS is segíti a DNS-t, mint anya a fiát.

    Ezt a betegséget nevezzük ráknak - hangoztatta Sinkovics József.
    Sinkovics József, aki mind a kísérleti rákkutatás, mind a klinikai onkológia területén jelentős eredményeket ért el, 1948-50 között tanársegéd, majd adjunktus volt a mai Semmelweis Egyetem elődjének Orvoskari Mikrobiológiai Intézetében.

    Az akkori hatalom politikai okokból bebörtönözte, ahonnan 1954-ben szabadult. Még a börtönben kezdte írni az első magyar virológiai könyvet. 1956 óta él az Egyesült Államokban, ösztöndíjjal a New Jersey-i Rutgers Egyetemre került.

    Dolgozott orvosként a houstoni Rákkutató Központban, itt mutattak ki először vírusrészecskéket a különböző tumorokban. Közben a tampai St.Joseph Rákkutató Intézet orvos-igazgatójává és a Dél-Floridai Egyetem professzorává nevezték ki.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A HER2-pozitív emlőrák

    A különböző típusú emlőrákok nők esetében a leggyakrabban előforduló daganatok közé tartoznak. Magyarországon minden évben körülbelül 7000 nőt diagnosztizálnak emlőrákkal, vagyis minden nyolcadik nő esetében várható az emlőcarcinoma kialakulása. Ezen esetek egy ötöd részében pedig HER2 pozitív emlőrák a diagnózis.

    Mi mit jelent a prosztatarák patológiai leletén?

    A prosztatából vett szövetmintákat speciális előkészítés után, mikroszkóp segítségével vizsgálja meg a patológus, az eredményt patológiai lelet formájában küldi meg a kezelőorvosnak. A leletben leírt információk határozzák meg a beteg kezelésének lehetőségeit. Az alábbi kérdések és válaszok segítenek abban, hogy megértse a leletein található orvosi információkat.

    Megelőzéssel a rák ellen

    Évente kétezer nő emlőrákban és ezerkétszáz férfi prosztatarákban veszíti életét. Ne csak az április 10-i nemzeti rákellenes napon gondoljunk a megelőzésre!

    A halál oka gyakran a szívinfarktus rákos betegeknél is

    A vizsgált daganatos betegeknél a halál oka 51 százalékban a tumor volt, de a csoport 49 százaléka más okból fejezte be életét, a legtöbben valamilyen szív-és érrendszeri esemény következtében.

    Hat daganatos betegség első jelei

    A rákot könnyebb gyógyítani, ha a tüneteit korán felismerik. Bizonyos ráktípusok, például a petefészek- és a prosztatarák esetén a korai diagnózis óriási különbséget jelenthet a prognózis és a kimenetel szempontjából.

    Gyógyszer az agresszív prosztatarák ellen

    Brit kutatók kifejlesztettek egy gyógyszert, amellyel - az első klinikai teszt szerint - sikeresen lehet kezelni az agresszív prosztatarákot. Az gyógykészítményt olyan pácienseken próbálták ki, akiknél sem a műtét, sem a besugárzás, sem a kemoterápia nem volt eredményes, így legfeljebb egy éve volt hátra.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.