Mi áll a fiatal felnőttek gyomorrákos megbetegedése mögött?

Medipress
megjelent:

Az Egyesült Államokban a gyomorrák előfordulása szinte minden népcsoportban csökken, azonban egy új tanulmány rávilágított, hogy a betegség fiatal felnőttekben aggasztó módon növekvő tendenciát mutat.

A gyomor alsó szakaszán kialakuló daganat inkább a Helicobacter pylori nevezetű baktérium által okozott fertőzéssel, míg a felső szakasz inkább a nyelőcsőbe való savas visszacsorgással, a reflux betegséggel mutat összefüggést. A legtöbb gyomorrákos beteg a 65 és annál idősebb kórcsoportból kerül ki, míg etnikailag az Egyesült Államokban a feketék, az ázsiai illetve a latin-amerikai származásúak a legveszélyeztettebbek.

Dr. Charles Rabkin és az Amerikai Nemzeti Rákintézet kutatói által a Journal of the American Medical Association szaklapban közölt tanulmány megerősítette, hogy az utóbbi harminc évben a gyomorrák kialakulása egyre csökken, azonban ezzel ellentétben a 25 és 39 év közötti korcsoportban növekedést mutat.

A sós ételek és a dohányzás okozhatja?

Rabkin munkacsoportja az epidemiológiai adatbázisból 39 003 esetet vizsgált, akiknél 1977 és 2006 között állították fel a gyomorrák diagnózisát. Az adatokat időszakonként kor, etnikum, és más faktorok alapján elemezték.

Megállapították, hogy az alsó gyomorszakasz daganatos megbetegedése minden etnikumban csökkent – a jobb higiéné miatt egyre csökken a Helicobacter pylori fertőzés, ráadásul a baktérium antibiotikum segítségével kiirtható.

Ezzel szemben a fehérek között a 25 és 39 év közötti korcsoportban ugyanez az arány évente 2,7%-kal nőtt. Rabkinék értetlenül állnak a jelenség magyarázata előtt. Elméleteik szerint változott az a kor, amikor az emberek fertőződnek a baktériummal, illetve az is lehet, hogy előtérbe kerültek a nem Helicobacter pylori okozta gyomorrákok is. Többek között a sós és sóval tartósított ételeket, illetve a dohányzást említik meg.

A reflux betegség várható kimenetele

Bár a reflux betegségre (GERD) jellemző az idült betegségi állapot és a tünetek gyakori visszatérése, összességében elmondható, hogy a reflux végkimenetele általában jó, hiszen megfelelő gyógyszeres kezeléssel és életmódbeli változtatásokkal egyensúlyban tartható. A szövődmények - a nyelőcsőszűkület, fekélyek keletkezése, vérzés - időben történő felismeréssel és helyes kezeléssel szintén megelőzhetők.
A kezeletlen reflux szövődményei

(Medipress)

Cikkajánló

A gyomorrák tünetei és a veszélyeztettek

Dr. Kónya Judit, Dr. Tóth Sára Rebeka
Gyomorrák
Azokban a családokban, ahol előfordult már gyomorrák, illetve ismert hajlamosító tényezők állnak fenn, a panaszok fokozott figyelése, rendszeres orvosi ellenőrzés javasolt. Tekintse meg, hogy milyen tünetekre érdemes odafigyelni, illetve melyek azok a rizikófaktorok, amik veszélyt jelenthetnek.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, Dr. Holányi Péter
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg összeállítás - Holányi Péter
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.