• Új szakmai javaslatok a daganatok kezelésére

    Szerző:
    WEBBeteg

    Szinte valamennyi érintett szakorvos beutalhatja majd betegét PET/CT vizsgálatra, ha a döntéshozók is elfogadják azt az állásfoglalást, amelyet több mint 100 kórház képviselője, az Onkológiai Intézet és más szakmai szervezetek képviselői közösen hagytak jóvá.

    A PET/CT Országos Konszenzusos Konferenciája meghatározta azt az úgynevezett indikációs listát, amelynek alapján eldönthető, hogy kik azok a betegek, akik jogosultak erre a többi között a rákos daganatok felismerésében és kezelésében egyre nélkülözhetetlenebb diagnosztikai eljárásra.

    A rosszindulatú elváltozások a PET/CT-vel jóval hamarabb felismerhetőek, mint a hagyományos módszerekkel. Ez a vizsgálat pontos választ tud adni azokra a kérdésekre, hogy valóban van-e a vizsgált betegnél rákos daganat, hol van és 3-5 milliméter pontosan megmutatja mekkora kiterjedése. Mindezek alapján azt is sokkal precízebben meg lehet állapítani, hogy a konkrét esetben mi a helyes terápia.

    Hirdetések

    A tapasztalatok szerint a PET/CT vizsgálat után a daganatos betegek egyharmadánál kiderül, hogy más kezelésre van szüksége, mint amit korábban kapott - mondta el Borbély Katalin, az állásfoglalás előkészítője, az Onkológiai Intézet főorvosa. Az eljárás fontosságát az is mutatja, hogy bár drága vizsgálatról van szó - 250 ezer forintba kerül - alkalmazásával sokszor elkerülhető, hogy feleslegesen több millió forintos kemoterápiát alkalmazzanak - tette hozzá.

    Jelenleg csak kilencezer vizsgálat történik

    Magyarországon évente 60 ezer új rákos megbetegedést regisztrálnak és a korábbi daganatosok utókezeléséhez is szükséges lehet a PET eljárás. Egyelőre azonban csak 9 ezer PET/CT vizsgálatot finanszíroz a társadalombiztosítás, amelyeket három központban lehet elvégezni: egy gép működik Debrecenben és kettő a fővárosban.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Egy szakemberekből álló PET bizottság dönti el, hogy melyik az a beteg, amelyiknek leginkább szüksége van a vizsgálatra és egy másik, a Várólista bizottság, hogy ki mikor kapja meg ezt az ellátást. Borbély Katalin elmondta: a múlt héten elfogadott állásfoglalásban ezeknek a bizottságoknak a feladatait és hatásköreit is pontosították.

    A konszenzussal elfogadott javaslatokat április végéig elküldik az érintett hatóságoknak, így például az Egészségügyi Minisztériumnak, amely Borbély Katalin reményei szerint ezek alapján módosítja az idevonatkozó rendeleteket.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A mellékhere és herezacskó daganatai

    A férfi nemi szervek bármilyen elváltozásával forduljon orvosához, hiszen ha időben fény derül a betegségre, akkor rendszerint kisebb beavatkozás is elegendő, és így elkerülhetőek a radikális műtéti beavatkozások!

    Hallóideg-daganat a fülzúgás, halláscsökkenés hátterében?

    A hallásért és egyensúlyérzékért felelős agyidegen lassan kifejlődő, jóindulatú tumor az életet nem veszélyezteti, áttétet nem ad, de idejében történő felismerése fontos. Egyoldali hallásromlás, fülzúgás és szédüléses panaszok esetén ezért akusztikus neurinóma irányában is vizsgálódni kell.

    Daganatok, amelyektől jobban tartunk, mint indokolt, és amiktől nem tartunk eléggé

    A rákbetegségektől a legtöbb ember eleve fél. Mi lesz, ha velem történik meg? Vajon ez a tünet is daganatra utal? Egyes daganattípusok azonban a többinél is nagyobb rettegést váltanak ki, holott ha megnézzük, mennyire fenyegetőek vagy milyen gyakoriak, kiderül, hogy azoktól a rosszindulatú betegségektől félnek a legtöbben, amik jóval ritkábban fordulnak elő, mint mások. A WEBBeteg.hu utánajárt a részleteknek.

    Kiújult a leukémia - Mire számíthatok?

    Mindig rossz hír mind a betegnek, mind az orvosnak, ha kiújul a leukémia, leginkább azért, mert a kezelése még nehezebb, és gyakrabban fordul elő, hogy nem sikerül meggyógyítani a beteget. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kezdeti sikertelen kezelés, vagy kiújuló betegség mellett is lehet még gyógyítható a leukémia.

    Kilégzési teszt diagnosztizálja a nyelőcső- és gyomorrákot

    Nagy pontossággal képes sikeresen kimutatni a nyelőcső- és a gyomorrákot a Londoni Imperial College kutatói által kifejlesztett kilégzési teszt.

    A vékonybélrák és tünetei

    A vékonybélből kiinduló rosszindulatú daganatok (adenocarcinoma, lymphomák és a carcinoid daganatok) igen ritkák, az összes rosszindulatú emésztőszervi daganat kevesebb mint 5 százalékát teszik ki.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.