Sugárzásvédő gyógyszer rákkezeléshez

Független Hírügynökség
megjelent:

Egy New York-i rákkutató intézetben olyan gyógyszert fejlesztettek ki, amely megvédi az egészséges sejteket és a csontvelőt a rákkezeléskor használt sugárzástól, miközben nem csökkenti a sugárterápia hatékonyságát. A gyógyszer akár az atombomba sugárzása ellen is védhet.

A CBLB502 jelű új gyógyszerről a Science című amerikai tudományos hetilap pénteki számában jelenik meg beszámoló. A sugárterápia a ráksejtek elpusztítására való, de az egészséges sejteket is tönkre teszi. Az új gyógyszer azonban kísérleti egereken és majmokon jól védte sugárzástól a gyomor, a bélrendszer és a csontvelő sejtjeit, anélkül hogy csökkentette volna a sugárkezelés hatásosságát.

A kutatók szerint a gyógyszerből sugárkezelés előtt adott egyetlen dózis jelentősen csökkentette a besugárzás által kiváltott sejtpusztulást a csontvelőben és a bélrendszerben. Amerikai rákkutatók szerint a gyógyszer áttörést jelenthet a rák kezelésében.

Az új gyógyszer ugyanazt a molekuláris mechanizmust alkalmazza, amelyet egyes esetekben maga a rák is, vagyis kikapcsolja a természetes sejthalált. A feltalálók szerint a gyógyszer alkalmas lehet atomerőművekben bekövetkezett balesetek esetére, sőt akár atombomba sugárzása ellen is hatásos lehet.

Az embereken való klinikai tesztek idén nyáron megkezdődhetnek.

(FH)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Katalin, onkoradiológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.