• Egy betegség, amely több millió embert érint

    Szerző:
    WEBBeteg

    A diabétesz évi 160 milliárd dollárjába kerül az Egyesült Államoknak, és a betegség 2050-ben már óriási kiadást jelenthet az egészségügynek. Megelőzésére egyre nagyobb szükség van, hiszen több szervünket is megbetegítheti a cukorbaj.

    Egy világméretű betegség - a diabétesz

    E század közepére a cukorbetegség aránya az Egyesült Államokban elérheti a teljes népesség egyharmadát, mondta Clinton, aki a MENA (Közel-Kelet és Észak-Afrika) Diabétesz Vezetőségi Fórumán vett részt Dubaiban. Ha ez megtörténik, drámai mértékben leronthatja a gazdaság termelékenységét, és súlyos terhet róhat az egészségügyi finanszírozásra. Ilyen körülmények között bármelyik nemzet nehezen maradna talpon. Ma Amerikában körülbelül 150-160 milliárd dollárt fizetnek ki közvetlen költségként a robbanásveszélyes probléma következtében. A becslések szerint jelenleg a felnőttek egy tizede szenved cukorbetegségben az Egyesült Államokban.

    Hirdetések

    A szervezet cukorfeldolgozással kapcsolatos rendellenessége a fórumnak otthont adó Egyesült Arab Emirátusban még ennél is súlyosabb probléma. 2007-ben népességének 19,5 százaléka szenvedett a betegségben, így az olajban gazdag ország a második helyen áll a világrangsorban az aprócska Nauru-sziget után, ahol ugyanebben az évben a népesség 30,7 százalékát diagnosztizálták diabétesszel. A Perzsa-Arab-öböl öt országa, az Egyesült Arab Emirátus, Szaúd-Arábia, Bahrein, Kuvait és Oman, a tíz legmagasabb diabétesz aránnyal rendelkező ország közé tartozik a világon. Tonga a hatodik helyen áll, ezt követi Mauritius, Egyiptom és Mexikó.

    A cukorbetegek aránya folyamatosan emelkedik

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A statisztikák riasztó képet festenek az emirátus egészségügyi minisztere, Dr. Hanif Hassan Ali al-Qassim szerint.

    A cukorbetegség a közel-keleti és észak-afrikai országok egészségügyi költségvetésének több mint 13 százalékát emészti fel.

    A régióban, ahol a népesség 20 százaléka elhízott, 26,6 millió ember szenved diabéteszben, és ez a szám 2030-ra duplájára, 51,7 millió főre emelkedhet. Közel hétszáz regionális és nemzetközi szakértő vesz részt a fórumon, melyet a Nova Nordisk nemzetközi egészségügyi vállalat finanszíroz. Az eseményen Bill Clinton és Frederik dán koronaherceg is részt vesz.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Diabétesz és inkontinencia: összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között

    A 2-es típusú cukorbetegek közül sokan szenvednek a húgyhólyag működési zavarától. Elsősorban hosszú betegségtartam esetén gyakori az inkontinencia egyidejű fennállása a cukorbetegséggel.

    A cukorbetegség kontrollálása műtét után

    A műtéten átesett cukorbetegek számára a mielőbbi felépüléshez a vércukorszint kordában tartása kiemelten fontos teendő. Egyes betegek számára ehhez elegendő a beavatkozás után megemelni a gyógyszeradagot, míg mások számára a korábbi rutin már nem elegendő a vércukor szinten tartásához, így a műtét utáni napokban vagy hetekben magas vagy alacsony lehet a vércukorszintjük – ami teljesen normálisnak tekinthető.

    Lehet 1-es típusú cukorbeteg felnőttként is

    Az 1-es típus cukorbetegséget gyakran gyerekkori diabetes-nek is hívják, ám az elnevezés megtévesztő, ugyanis felnőttként is ugyanúgy diagnosztizálásra kerülhet. Hogy milyen tünetek utalhatnak rá, és hogy miként lehet kezelni, arról dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa adott felvilágosítást.

    Miért híznak nyáron a gyerekek?

    A hosszú nyári szünetben sokkal nehezebb megoldani a gyerekek étkezését, így könnyebben előfordulhat, hogy az iskolások azt esznek, amit éppen találnak otthon, vagy gyorsételekre költik a zsebpénzüket.

    Táplálkozási trendek: holnap és ma

    A táplálkozás életünk egyik dinamikusan változó területe. Szinte naponta jelenik meg egy-egy új étrendi irányzat vagy új élelmiszer az üzletek polcain.

    A kövér gyerekek nagy százaléka felnőttkorban betegebb lesz

    Egy rosszul táplált, elhízott gyerek felnőttkorára sok esetben cukorbeteg vagy szív- és érrendszeri beteg lesz. Nagyon fontos, hogy már a gyerekeknél csökkenteni kell a telítettzsírsav-fogyasztást és az állati eredetű fehérjének és a szénhidrátnak a bevitelét.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA