A szem állapota is utalhat diabéteszre?

Oxygen Medical
megjelent:

Komoly problémákat, akár a vakságot előzheti meg az, aki cukorbetegként részt vesz rendszeres szemészeti ellenőrzéseken. Az elváltozások ugyanis a beteg számára hosszú ideig tünetmentesek maradhatnak, és gyakran csak visszafordíthatatlan stádiumban kerül a cukorbeteg a szemészhez. A megelőzésre hívja fel a figyelmet dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemész szakorvosa.

Diabétesz - A korai felismerés megmentheti a látást

A 2-es típusú cukorbetegség és tünetei

Alapja leggyakrabban az, hogy a szervezet által termelt inzulin nem tudja vércukorszint-csökkentő hatását megfelelő mértékben kifejteni, vagyis inzulinrezisztencia áll fenn. Ez általában a 30. életév után alakul ki arra genetikailag hajlamos és nem megfelelő életmódot folytató egyéneknél, ám napjainkban az elhízott gyermekek körében is egyre gyakoribb. Az inzulinrezisztens állapot egy ideig nem okoz tünetet, sőt a vércukorszint is normális marad, mivel a szervezet a szokásosnál nagyobb mennyiségű inzulint termel, hogy ellensúlyozza az inzulinrezisztenciát. A 2-es típusú diabétesz akkor jelenik meg, amikor a szervezet már nem tudja ellensúlyozni az inzulinrezisztenciát .
A 2-es típusú cukorbetegség és tünetei

Az Amerikai Egyesült Államokban a 24-72 éves lakosság körében a cukorbetegség a vakság első számú okozója - a Transitions Optical's Healthy Sight Institute szerint. És bár ezt az anyagcsere-betegséget elsősorban belgyógyász, endokrinológus, esetleg gyermekorvos diagnosztizálja, gyakran a szemészeti vizsgálat mutatja ki, a még tünetet nem okozó diabéteszt.

Aki pedig már tud a cukorbetegségéről, mindenképpen el kell mennie a szemészorvoshoz is. Nagyon fontos a betegek megfelelő tájékoztatása, hiszen tisztában kell lenniük a rendszeres szakorvosi vizsgálat jelentőségével és a megfelelő szemvédelemmel.

Az elővigyázatossággal megelőzhető számos, a szemet érintő komplikáció.

- Mint a gyógyítás számos területén, a cukorbetegség okozta szemészeti problémák esetében is döntő jelentősége van a korai felismerésnek. A diabéteszes betegeknél ugyanis gyakrabban alakul ki zöldhályog, szürkehályog, illetve a szemmozgató izmok bénulása.

A szövődmények közül azonban a legsúlyosabb a diabéteszes retinopathia, mely a szem fényérzékelő idegszövetének, a retinának a betegsége.

A kutatások szerint az 50 év feletti páciensek 23.5 százaléka érintett valamilyen szemészeti elváltozásban is. – érzékelteti a probléma súlyosságát dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemész szakorvosa.

A cukorbetegség gyanúja - Ami csak a szemfenékből látszik

A vakság leggyakoribb oka a cukorbaj

Cukorbetegség esetén a szemlencse anyagcseréje károsodik, ennek következtében megduzzadhat, elszürkülhet, hályog alakul ki. Amennyiben keringési zavar alakul ki a látóidegben, az látótérkiesést okozhat, ha pedig bénulás fejlődik ki a külső szemizmokat mozgató idegekben, a probléma kettős látásként, kancsalításként, olvasási zavarként jelentkezhet. A cukorbetegség legriasztóbb és a látást leginkább veszélyeztető szövődményei azonban az ideghártyát érintő elváltozások, és azok komplikációi (üvegtesti vérzés, zöldhályog, retina leválás). 20-30 éve fennálló betegség esetén már az esetek 95 százalékában alakul ki az ideghártya elváltozása!
Mit tehet a cukorbetegség szemészeti szövődményei ellen?

A cukorbetegség szemészeti szövődményei napjainkban a betegek közel egyharmadánál lépnek fel, és minden tízedik cukorbetegnél súlyos látásromláshoz vezetnek. Sajnos a szövődmények sokáig tünetmentesek maradhatnak, éppen ezért van döntő jelentősége a szemészeti szűrővizsgálatoknak.

A szemfenéki elváltozások egyik formája sem jár fájdalommal, vagy külső, látható, érezhető gyulladással. A korai szakaszban a beteg látása teljesen normális lehet, csak szemfenék-vizsgálattal mutatható ki az elváltozás. A fájdalmatlan szemfenék vizsgálat során az orvos pupillatágításban, egy speciális eszköz segítségével a szemfenékre irányítja a fényt, majd az onnan visszatükröződő kép alapján ítéli meg a szemfenék illetve az erek állapotát.

A szemfenéki erek állapota tájékoztatást ad a beteg egyéb szerveiben (szív, vese stb.) lévő erek állapotáról, mely fontos információ a pácienst kezelő orvosnak. A szükséges vizsgálatokat már a cukorbetegség diagnózisát követően ajánlott elvégeztetni. Ilyenkor a szakorvos minden részletre kiterjedő szűrést végez, s az eredmények függvényében határozza meg a kontroll időpontját. A vizsgálatokat általában fél-egyévente, szükség szerint gyakrabban kell ismételni.

Különösen fontos a cukorbeteg kismamák nyomon követése, számukra a fogantatás előtt, az első trimeszterben, illetve a szemészeti állapot súlyosságától függően 1-2 hetente ajánlott a vizsgálat elvégzése.

Rizikófaktorok

Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség bizonyos embereknél és másoknál miért nem. Az azonban világos, hogy bizonyos tényezők jelenléte fokozza a kockázatot.
  • Testtömeg index (BMI). A 2-es típusú cukorbetegség elsődleges rizikófaktora az elhízás. Ezt egyrészt a szükségleten felüli táplálékfelvétel okozza, másrészt a fizikai aktivitás hiánya, ami csökkenti az energiaszükségletet. Ellenőrizze testtömegindexét - BMI-kalkulátor
  • Cukorbetegség a családban. A 2-es típusú cukorbetegség kockázata magasabb, ha valamelyik szülőnél vagy testvérnél már kialakult ez a betegség.
  • Életkor. A 2-es típusú cukorbetegség kockázata a kor előrehaladtával nő, különösen 45 éves kor fölött. Ennek gyakran az az oka, hogy az emberek kevesebbet mozognak, éppen ezért az izomtömegük csökken, a testsúlyuk pedig nő a kor előrehaladtával. A 2-es típusú cukorbetegség gyakorisága azonban drámaian megnövekedett a gyermekek, a serdülők és a fiatal felnőttek körében is.
  • Csökkent glükóztolerancia. A csökkent glükóztolerancia olyan állapot, amelyben az éhgyomri vércukorszint normális (vagy azt nem sokkal meghaladó), azonban evés (illetve egy speciális vizsgálat során bizonyos mennyiségű glükóz elfogyasztása) után nagyobb és elhúzódóbb a vércukorszint emelkedése, mint az normális lenne. Ez az állapot a hasnyálmirigy csökkent inzulintermelő képessége és a sejtek inzulinrezisztenciája esetén egyaránt jelen van, így az 1-es és a 2-es típusú diabétesz kialakulása előtt is megfigyelhető. Mivel tüneteket nem okoz és csak a fent említett, ún. glükózterheléses próbával deríthető ki, általában csak akkor fedezik fel, ha számítanak rá. Kezeletlenül illetve életmódváltás nélkül ez az állapot diabétesz kialakulásához vezet, ezért korábban prediabétesznek is nevezték.
  • Gesztációs diabétesz. Ha terhessége során Önnél gesztációs (terhességi) diabétesz alakult ki, nagyobb a kockázata egy a későbbiekben kialakuló 2-es típusú cukorbetegségnek. Gesztációs diabéteszt jelezhet az is, ha az Ön gyermeke születésekor 4,5 kg-nál súlyosabb volt.

Diabétesz: A szemet védeni kell!

Az öröklött tényezőkön túl az érintettek fokozottan ki vannak téve a környezeti veszélyeknek is, különösen az ultraibolya sugárzásnak van nagy szerepe. A sugárzás a jó látásélességet veszélyezteti. Kancsalságot és szemfáradtságot is okozhat. Ahhoz, hogy megelőzhetőek legyenek a későbbi problémák és megőrizhető legyen a látásélesség, a cukorbetegeknek különösen ajánlott az UV-szűrős szemüvegek viselése. Optimális megoldást jelenthet, ha az érintettek úgynevezett adaptív, vagyis fényre sötétedő lencsével ellátott szemüveget készíttetnek, amely csökkenti a sugárzást és kiszűri a káros sugarakat.

(Oxygen Medical)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.