1-es típusú cukorbetegség és tehéntej - Van összefüggés?

MTI
megjelent:

A hagyományos tehéntej helyett adott speciális csecsemő tápszerrel talán megelőzhető lesz a gyermekkori 1-es típusú cukorbetegség kialakulása azoknál a fiataloknál, akik genetikailag hajlamosak az autoimmun betegségre - közölték szerdán a finn szakemberek.

A biztató eredményeket egyelőre csak egy előzetes vizsgálat támasztja alá, amely során 230 olyan finn csecsemőt vizsgáltak meg, akik nem kaptak anyatejet. A közvetett bizonyítékok a speciális tápszer cukorbetegség megelőző hatását mutatták.

Egy jóval nagyobb, összesen 2160 csecsemőre és 15 országra kiterjedő újabb vizsgálattól azonban már azt várják a kutatók, hogy 2017-re egyértelmű bizonyítékokat szolgáltat a tápszer hatékonyságáról. A cél az 1-es típusú cukorbetegség megelőzése, amely általában gyermekkorban jelentkezik és egy egész életen át tartó gondos kezelést igényel, többek között rendszeres inzulin injekciókat. A betegséget az okozza, hogy a szervezet immunrendszere tévedésből megtámadja a hasnyálmirigyben lévő inzulintermelő sejteket, és ezáltal a vérben keringő inzulin hiányzik. Az előzetes tanulmány során a csecsemők fele tehéntejet, másik fele pedig speciális tápszert kapott.

A hagyományos tehéntejjel ellentétben az úgynevezett hidrolizált tápszer lényege, hogy a tej fehérjeállományának fő részét alkotó kazeint olyan apró részecskékre bomlasztják (hidrolízis), amelyek már nem képesek aktiválni az immunrendszert.

Veszélyes a tehéntej?

A vizsgálat eredményei, amelyek a New England Journal of Medicine (NEJM) című szakfolyóirat legfrissebb számában jelentek meg, azt mutatták, hogy azoknál a babáknál, akik a hidrolizált tápszerből kaptak, kisebb valószínűséggel fejlődtek ki olyan antitestek a hasnyálmirigyben, amelyek az inzulintermelő sejtek pusztításáért felelősek. "Az eredményeink azt sugallják, hogy kivitelezhető egy olyan megelőző beavatkozás, amellyel csökkenthető az 1-es típusú cukorbetegség kialakulása" - írta Mikael Knip, a Helsinki Egyetem munkatársa.

A tehéntejjel táplált csecsemők szervezetében kétszer nagyobb valószínűséggel fejlődött ki diabétesszel összefüggő egy, vagy több antitest (amelyek három hónapos kortól kezdve, egészen 10 éves korig bármikor kialakulhatnak). Az előzetes eredmények azonban nem elég átfogóak ahhoz, hogy egyértelműen kiderüljön: a hagyományos tehéntej elkerülésével megelőzhető-e a gyermekkori cukorbetegség.

A tehéntejjel etetett csecsemők 8 százalékánál, a hidrolizált tápszert kapott babáknak pedig a 6 százalékánál alakult ki 1-es típusú cukorbetegség, vagyis az eltérés statisztikailag jelentéktelen volt. "Nem is vártunk 100 százalékos eredményt egy klinikai betegség megelőzésére vonatkozóan" - írta e-mailben a szakember.

Ahogy az előzetes vizsgálat, úgy a jelenleg folyó nagyobb tanulmány során is olyan csecsemőket vontak be a vizsgálatba, akik genetikailag hajlamosak a betegség kialakulására, és legalább egy 1-es típusú cukorbetegséggel együtt élő családtagjuk van. A gyerekeket egészen tízéves korukig követik figyelemmel. Finnországban az egyik legmagasabb az 1-es típusú cukorbetegséggel küzdők aránya a világon. Évente 64 új esetet diagnosztizálnak minden 100 ezer, 15 év alatti fiatal körében.

(MTI)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lackó Andrea és Dr. Brasnyó Pál
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.