Hasnyálmirigy-átültetés robottal - Remény a cukorbetegeknek

Medipress
megjelent:

Olasz orvosok végrehajtották a világ első robot-asszisztált hasnyálmirigy átültetését. A műtét világszerte segíthet a jövőben a cukorbetegeken.

A pisai egyetemi kórház orvoscsoportja bejelentette, hogy a robot-asszisztált műtét új lehetőségeket nyit a cukorbetegség kezelésében, mert „mini-invazív” természete jelentős mértékben csökkenti a műtét utáni szövődményeket.

A robot technológiának köszönhetően a sebészek három kisméretű lyukon, és egy hét centiméteres bemetszésen keresztül végezhetik az átültetést. „Ez véget vet az évtizedes dilemmának, hogy el lehet-e végezni a hasnyálmirigy átültetést, mivel a hagyományos módon végrehajtott beavatkozás rendkívül invazív” – nyilatkozta Ugo Boggi, a kutatócsoport vezetője.

A transzplantációt szeptember 27-én végezték el egy 43 éves kétgyermekes édesanyán, aki 24 éves kora óta 1-es típusú diabéteszben szenvedett, és aki már átesett egy veseátültetésen. A páciens semmilyen szövődménytől sem szenvedett a háromórás műtétet követően, és október 30-án elhagyhatta a kórházat.

A hasnyálmirigy átültetés mostanáig rendkívül invazív beavatkozásnak számított, a szerv vaszkuláris felépítése és a cukorbetegek gyenge egészségi állapota miatt, akikben az esetek 50 százalékában kialakultak posztoperatív szövődmények.

Az orvoscsoport a műtétet a többkarú Da Vinci SHDI robot segítségével hajtotta végre, melyet a pisai Robotsebészeti Központban fejlesztették ki. A világhírű központ végezte Európa első robot-asszisztált veseátültetését is júliusban.

(Medipress)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Plósz János gasztroenterológus, Dr. Dunás-Varga Veronika belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.