• Cukorbetegség: Ne írjanak fel roziglitazon hatóanyagot tartalmazó szert!

    Szerző:
    WEBBeteg

    Mivel az Európai Bizottság még nem döntött a 2-es típusú cukorbetegségre adható roziglitazon hatóanyagot tartalmazó Avandia gyógyszer forgalmazásának felfüggesztéséről, a magyarországi patikákban kaphatóak a készítmények, de a magyar hatóság azt ajánlja, az orvosok ne írjanak fel ilyen készítményeket.

     Kezdő futók 10 leggyakoribb hibája
    A futás nem csak az állóképességet javítja, és segít az ideális testsúly elérésében, de fiatalon is tart. A felhőtlen örömért azonban kerüljük el a leggyakoribb hibákat!
    Kezdő futók 10 leggyakoribb hibája>>

    Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szeptember közepén azt javasolta, hogy a roziglitazon hatóanyagú Avandia mellett,  függesszék fel az Avandamet és az Avaglim nevű gyógyszerek forgalomba hozatali engedélyét - olvasható az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) honlapján. A Vasárnapi Hírek című hetilap cikke szerint - amelyet szombaton eljuttattak az MTI-hez - több budai gyógyszertárban még kapható a gyógyszer, a patikusok azonban tudják, minden ilyen recepttel érkezőt értesíteni kell arról, hogy a gyógyszert kivonják a forgalomból, és a háziorvoshoz kell irányítani a pácienseket. A gyártóktól kapott közleményből nem derül ki számukra, hogy mikortól kell eltüntetni a terméket a polcokról - olvasható a lapban.

    Hirdetések

    Az EMA azt ajánlja, hogy azok a betegek, akik jelenleg ezeket a készítményeket szedik, konzultáljanak kezelőorvosukkal az egyéb lehetséges kezelési módokról. A gyógyszerügynökség azt is javasolja, hogy senki ne hagyja abba a kezelést anélkül, hogy kezelőorvosával megbeszélte volna, az orvosoknak pedig azt, hogy ne írják fel a készítményt. A közlés szerint a roziglitazon hatóanyag jelenlegi felülvizsgálatát, az ügynökség Embergyógyászati Készítményeket Értékelő Bizottsága kezdeményezte még 2010. július 9-én, miután a gyógyszer kardiovaszkuláris biztonságosságát megkérdőjelező új vizsgálatok láttak napvilágot.

     A téma cikkei


    Az OGYI honlapján arról tájékoztat, hogy az intézet kizárólag az Európai Bizottság határozatában foglaltaknak megfelelően tehet bármilyen lépést. Addig - összhangban az EMA-val - azt ajánlja, hogy az orvosok ne írják fel a roziglitazon hatóanyagú orvosságokat, az ilyen gyógyszert szedő betegek kezelését felül kell vizsgálni és módosítani kell. A gyógyszertárak a roziglitazon tartalmú készítményeket az Európai Bizottság határozatának kiadásáig továbbra is kiadhatják a betegeknek. Az újságnak nyilatkozó diabetológus szerint a 2-es típusú cukorbetegség Magyarországon 800 ezer embert érint. Vannak közöttük, akiket inzulinnal kezelnek, a többieket tablettával. Ez utóbbiaknál a most felfüggesztett készítmény a második leggyakrabban használt gyógyszer. A szakember hangsúlyozta, nem kell pánikot kelteni, hiszen "nem mérget szedtek" a betegek.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A cukorbetegség kontrollálása műtét után

    A műtéten átesett cukorbetegek számára a mielőbbi felépüléshez a vércukorszint kordában tartása kiemelten fontos teendő. Egyes betegek számára ehhez elegendő a beavatkozás után megemelni a gyógyszeradagot, míg mások számára a korábbi rutin már nem elegendő a vércukor szinten tartásához, így a műtét utáni napokban vagy hetekben magas vagy alacsony lehet a vércukorszintjük – ami teljesen normálisnak tekinthető.

    Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

    A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez a rizikó a menopauza után még tovább nő. Az állandóan magas vércukorszint ugyanis idővel károsítja az ereket. Azonban a cukorbetegek a szívinfarktusra utaló figyelmeztető jeleket gyakran nem észlelik.

    Cukorbetegségre utaló laboreltérések

    A diabetes mellitus (cukorbetegség) diagnosztikája alapvetően vérvételen alapul. A diagnózishoz vezető vérvétel mindig vénás vérből történik, nem elegendő az ujjbegy megszúrása.

    A cukorbetegség és a nemi betegségek kapcsolata

    A cukorbetegség a fertőzések kialakulására hajlamosíthat. A fertőző ágensek könnyen megtelepedhetnek a cukorbeteg gazdaszervezetben, a vírusos, bakteriális, gombás és protozoon okozta nemi úton terjedő fertőzések egyaránt nagyobb rizikóval alakulhatnak ki cukorbetegeknél.

    Ezért kell odafigyelnie a szívére, ha cukorbeteg!

    A cukorbetegségben szenvedőknél - a betegség érrendszerre gyakorolt hatásai miatt – fokozottabb a szívbetegségek kockázata. A szívbetegségre számos egyéb tényező is hajlamosíthat, közülük az egyik legismertebb az elhízás. Vajon mi minden növelheti még a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulását cukorbetegeknél?

    Valóban káros a betiltott diabétesz elleni szer

    Negyedével növeli a szívelégtelenség és hatodával a halálozás kockázatát az Avandia elnevezésű, diabétesz elleni gyógyszer az eddigi legnagyobb tanulmány összegzése szerint - idézte pénteken a The Daily Telegraph brit napilap online kiadása.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA