• A magas vércukorszint növeli fertőzésveszélyt

    Szerző:
    WEBBeteg

    A vércukorszint normalizálást célzó kezelés csökkenti a fertőzési arányt – olvasható az Archives of Surgery folyóirat szeptemberi számában.

      Szénhidrátok és a glikémiás index


    A felszívódó szénhidrátok általában egy óra múlva vannak csúcsértéken. A különböző glikémiás indexű szénhidrátok különböző vércukor csúcsértéket érnek el.
    Szénhidrátok és a glikémiás index >>

    Az orvosok fokozott óvatossággal járnak el cukorbetegek kezelése esetén, ugyanis a magas vércukorszint növeli a műtétek után fellépő fertőzéses szövődményeket – emiatt az intenzív osztály orvosa folyamatosan monitorozza a beteg vércukrát. Azonban az Albany Orvosi Iskola (New York) munkatársai az elsők, akik általános sebészeti beavatkozás esetén számszerűsítették a kockázatot. Ashar Ata és munkatársai célja annak meghatározása volt, mennyire kell emelkednie a cukorszintnek ahhoz, hogy a fertőzési kockázat fokozódjon. Megállapították, hogy amennyiben a vércukorszint meghaladja a 7,77 mmol/l-t, a kockázat 1,8-ról 10 százalékra nő. A kockázatnövekedés kritikus értéke a 6,11 mmol/l.

    Hirdetések

    A magas vércukor növeli a fertőzések rizikóját

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

     

    Ata és munkatársai 2006 novembere és 2009 áprilisa között 2090 általános sebészeti beavatkozáson átesett beteget tanulmányoztak. A műtétek között volt vakbélműtét, vastagbélműtét, aranyeres műtét, epehólyag-eltávolítás, érsebészeti beavatkozás, valamint egyéb operációk. A betegek 7,42 százalékánál alakult ki valamilyen fertőzéses szövődmény, 14,1 százalék vastag- és végbélműtöttek esetén, 10,3 százalék érsebészeti beavatkozásoknál, míg a többi műtéti típusnál 4,3 százalék volt az arány. A kutatók több fontos paramétert megvizsgáltak (kor, általános egészségi állapot, kísérőbetegségek), azonban mind közül csupán az aktuális vércukorszint bizonyult statisztikailag jelentősnek a fertőzés szempontjából. Azonban érsebészeti beavatkozásoknál a műtét hossza, és az esetleges cukorbetegség volt meghatározó, a magas cukorszint kevésbé.

    A megállapítások szerint a magas vércukorszint a elősegíti a fertőzéseket, ugyanis gátolja az immunrendszer működését, illetve az inzulin gyulladásellenes és fertőzésellenes hatása is szóba jön. Persze egyes elméletek szerint a magas vércukor más különösebb ok nélkül is növeli a fertőzési kockázatot. A műtéteket követő fertőzések a teljes kórházi fertőzések 14-17 százalékát teszik ki. A kórházban szerzett fertőzések általában különlegesen agresszívek, másrészt a betegek legyengült állapota is megnehezíti a védekezést, ezáltal életveszélyes állapot alakulhat ki.

    Medipress

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A cukorbetegség és a nemi betegségek kapcsolata

    A cukorbetegség a fertőzések kialakulására hajlamosíthat. A fertőző ágensek könnyen megtelepedhetnek a cukorbeteg gazdaszervezetben, a vírusos, bakteriális, gombás és protozoon okozta nemi úton terjedő fertőzések egyaránt nagyobb rizikóval alakulhatnak ki cukorbetegeknél.

    Ezért kell odafigyelnie a szívére, ha cukorbeteg!

    A cukorbetegségben szenvedőknél - a betegség érrendszerre gyakorolt hatásai miatt – fokozottabb a szívbetegségek kockázata. A szívbetegségre számos egyéb tényező is hajlamosíthat, közülük az egyik legismertebb az elhízás. Vajon mi minden növelheti még a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulását cukorbetegeknél?

    Az éjszakai műszak a feje tetejére állítja a bioritmusunkat

    Tapasztalták már, hogy egy át nem aludt éjszaka után másnap képtelenek koncentrálni, fejfájással, szédüléssel küszködnek? A rossz komfortérzethez az is elég, ha rosszul és kevesebbet alszanak ahhoz képest, amit megszokott a szervezetük. Elképzelni is nehéz, hogy miként élik meg a nappali ténykedésüket azok, akik rendre éjszakai vagy váltott műszakban dolgoznak.

    Ezeket a tüneteket nem szabad félvállról venni

    Fiatalabb korban az egészségügyi ismeretek és panaszok csak nagyon kevéssé foglalkoztatnak bárkit is. Pedig rengeteg ok van arra, hogy ne csak az idősebbek figyeljenek jobban egészségükre - következzenek azok a tünetek, amik mellett nem szabad szó nélkül elmenni.

    Közel 1500-an vettek részt a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének rendezvényén

    A május 12-én második alkalommal megrendezett „Botra fel” elnevezésű rendezvényén rengetegen vettek részt. A 18 vidéki városban és 2 budapesti helyszínen megtartott, nordic walking oktatással egybekötött séta célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az életmód és mozgás fontosságára, amelyek segítségével a diabétesz jobban ellenőrzés alatt tartható.

    A WC-ülőke és a fertőzések - Ezért fontos az elővigyázatosság

    A gyakorlatban többnyire a látványosan piszkos helyeken van esély komolyabb fertőzést kapni, ám vizsgálatok olyankor is kimutattak betegséget okozó baktériumcsoportokat, amikor a WC-ülőkén nem volt látható látványos kosz vagy folyadék.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA