• Mi közük csontjainknak a cukorbetegséghez?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A legfrissebb kutatások eredményei azt mutatják, hogy csontjaink nem egyszerűen azt a vázat jelentik, mellyel állni tudunk, hanem a vércukor szabályozása során is fontos szerepet töltenek be, s így a jövőben a cukorbetegség gyógyítására szolgáló gyógyszerek előállításában is jelentőséggel bírnak.

    Gerard Karsenty és munkatársai évek óta foglalkoznak a csontszövet és az anyagcsere viszonyok összefüggéseivel. Új vizsgálataik eredményei azt jelzik, hogy csontjaink a vércukor-szabályozás fontos részei.

    Hirdetések

    Régóta ismert, hogy csontvázunk nem mechanikusan, a növekedés eredményeként, felnőtt korunkra változatlan formában alakul ki, hanem az egész rendszer folyamatos mozgásban van.

    A csontot építő sejtek, az oszteoblasztok és a lebontást végző oszteoklasztok állandó tevékenységének egyensúlyában élünk. A kutatócsoport azt ismerte fel, hogy amikor a csontsejtek egy része leépül, hogy újnak adja át a helyét, egy hormon keletkezik, az oszteokalcin, mely inzulin kiválasztását okozza és segíti, hogy a sejtek cukrot vegyenek fel.

    Vizsgálataik eredményeit a Cell szakfolyóirat közölte. A felfedezés lényege az, hogy csontrendszerünk nem csupán kalcium és foszfát raktár, hanem az energia-felhasználás kulcsfontosságú színhelye.

    Az új eredmények azt jelenthetik, hogy a cukorbetegség kezelése a testben lévő oszteokalcin szintjének szabályozása útján is lehetséges volna.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     

    A kérdés másik oldala viszont az, hogy azok a széles körben használt, olcsónak nem is mondható gyógyszerek, melyeket a csontritkulás mérséklése céljából alkalmaznak, hogy fékezzék a csontsejtek lebomlását, gátolhatják-e az oszteokalcin keletkezését és ezzel beavatkozhatnak-e a cukoranyagcserébe is.

    Ez azt jelentheti, hogy azok az időskori, 2-tipusú cukorbetegség szélén álló emberek, akiknek a csontritkulás kezelése végett ilyen készítményeket kezdenek adni, ténylegesen cukorbeteggé válhatnak.

    A kutatók egyelőre óvatosan csak úgy fogalmaznak, hogy eredményeik igazolják: csontjaink nem egyszerűen támasztó elemek, hanem fontos szerepet játszanak anyagcserénk egyensúlyának biztosításában.

    (MTI)

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A cukorbetegség kontrollálása műtét után

    A műtéten átesett cukorbetegek számára a mielőbbi felépüléshez a vércukorszint kordában tartása kiemelten fontos teendő. Egyes betegek számára ehhez elegendő a beavatkozás után megemelni a gyógyszeradagot, míg mások számára a korábbi rutin már nem elegendő a vércukor szinten tartásához, így a műtét utáni napokban vagy hetekben magas vagy alacsony lehet a vércukorszintjük – ami teljesen normálisnak tekinthető.

    Diabétesz és inkontinencia: összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között

    A 2-es típusú cukorbetegek közül sokan szenvednek a húgyhólyag működési zavarától. Elsősorban hosszú betegségtartam esetén gyakori az inkontinencia egyidejű fennállása a cukorbetegséggel.

    Ezért kell odafigyelnie a szívére, ha cukorbeteg!

    A cukorbetegségben szenvedőknél - a betegség érrendszerre gyakorolt hatásai miatt – fokozottabb a szívbetegségek kockázata. A szívbetegségre számos egyéb tényező is hajlamosíthat, közülük az egyik legismertebb az elhízás. Vajon mi minden növelheti még a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulását cukorbetegeknél?

    Az éjszakai műszak a feje tetejére állítja a bioritmusunkat

    Tapasztalták már, hogy egy át nem aludt éjszaka után másnap képtelenek koncentrálni, fejfájással, szédüléssel küszködnek? A rossz komfortérzethez az is elég, ha rosszul és kevesebbet alszanak ahhoz képest, amit megszokott a szervezetük. Elképzelni is nehéz, hogy miként élik meg a nappali ténykedésüket azok, akik rendre éjszakai vagy váltott műszakban dolgoznak.

    Cukorbetegség kvíz

    Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél. Akiknél még nem jelentkeztek a cukorbetegség tünetei, gyakran nem is tudnak róla. Ön ismeri a cukorbetegség főbb tüneteit, velejáróit? Töltse ki tudástesztünket!

    Közel 1500-an vettek részt a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének rendezvényén

    A május 12-én második alkalommal megrendezett „Botra fel” elnevezésű rendezvényén rengetegen vettek részt. A 18 vidéki városban és 2 budapesti helyszínen megtartott, nordic walking oktatással egybekötött séta célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az életmód és mozgás fontosságára, amelyek segítségével a diabétesz jobban ellenőrzés alatt tartható.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA