• Inzulinpumpa - Megbízhatóbb, mint az injekció

    Szerző:
    WEBBeteg

    A vércukor-érzékelővel összeépített inzulinpumpa mind gyermekek, mind felnőttek cukorbetegségének kezelésében megbízhatóbb, mint a naponta többször beadott inzulininjekció. Az eddigi legnagyobb vizsgálat eredményeit az Amerikai Cukorbeteg Társaság 70. kongresszusán ismertették Orlandóban.

    Az 1. típusú cukorbaj, mely gyermekkorban és fiatal felnőttkorban a leggyakoribb  anyagcsere-rendszeres inzulinpótlással kezelhető. Ez még a legkorszerűbb, finom tűvel ellátott fecskendők esetén is megnehezíti a beteg életét.

    Hirdetések

    Hazánkban mintegy 600.000 cukorbeteg él, ezek többsége az idősebb, felnőttkori változatban szenved. A 2. típusú diabétesz legtöbbször szájon át szedhető gyógyszerekkel jól egyensúlyban tartható, de a 1. típusú cukorbetegeknek injekcióra van szüksége.

    Az inzulinpumpa gondolata a szívgyógyászoktól érkezett, akik a múlt század hetvenes éveiben a kimaradó, vagy túlságosan lassú szívműködés pótlására szükség esetén beoperálták a ritmusszabályozó pacemakert. Innen jött a pumpával történő inzulinkezelés ötlete.

    Évtizedek alatt ez az eljárás bámulatos gyorsasággal tökéletesedett. A legkorszerűbb technika pumpa útján juttatja a beteg szervezetébe az inzulint, melynek adagját a készülék másik része, az érzékelő, a szenzor által néhány percenként mért vércukorszint alapján szab meg a műszer.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     

    A most ismertetett STAR 3 tanulmány 156 cukorbeteg gyermek és 329 felnőtt egyéves kezelését összegezte. A betegek cukorbaját a korábbi kezelési időszakban nem sikerült megfelelően kézben tartani. A Medtronic cég által kidolgozott MiniMed Paradigm rendszerrel végzett inzulinadagolást a hagyományos, naponta többszöri inzulininjekció alkalmazásának eredményével hasonlították össze.

    A legfiatalabb cukorbeteg gyermek hétéves, a legidősebb felnőtt 70 éves volt. A vizsgálatban 30 amerikai és kanadai cukorbeteg-gondozó intézet vett részt. A kezelés eredményességét nem is a hirtelen hullámzó vércukorszint, hanem a több hónapos átlagot mutató glikált hemoglobin mérésével figyelték meg.

    A szenzorral összeépített inzulinpumpa négyszer eredményesebben csökkentette a glikált hemoglobin szintjét, mint az inzulininjekció. A korszerű technika lényegesen biztonságosabb a cukorbetegség kezelésére, mint a injekciózás.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Ezért kell odafigyelnie a szívére, ha cukorbeteg!

    A cukorbetegségben szenvedőknél - a betegség érrendszerre gyakorolt hatásai miatt – fokozottabb a szívbetegségek kockázata. A szívbetegségre számos egyéb tényező is hajlamosíthat, közülük az egyik legismertebb az elhízás. Vajon mi minden növelheti még a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulását cukorbetegeknél?

    Az éjszakai műszak a feje tetejére állítja a bioritmusunkat

    Tapasztalták már, hogy egy át nem aludt éjszaka után másnap képtelenek koncentrálni, fejfájással, szédüléssel küszködnek? A rossz komfortérzethez az is elég, ha rosszul és kevesebbet alszanak ahhoz képest, amit megszokott a szervezetük. Elképzelni is nehéz, hogy miként élik meg a nappali ténykedésüket azok, akik rendre éjszakai vagy váltott műszakban dolgoznak.

    Közel 1500-an vettek részt a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének rendezvényén

    A május 12-én második alkalommal megrendezett „Botra fel” elnevezésű rendezvényén rengetegen vettek részt. A 18 vidéki városban és 2 budapesti helyszínen megtartott, nordic walking oktatással egybekötött séta célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az életmód és mozgás fontosságára, amelyek segítségével a diabétesz jobban ellenőrzés alatt tartható.

    Stresszes? Ellenőriztesse a vércukorszintjét!

    A cukorbetegség sokszor már csak előrehaladott stádiumban okoz tüneteket, azonban tudnunk kell, hogy számos tényező hajlamosít a kialakulására. Dr. Marton Anna, belgyógyász, kardiológus, diabetológus a stresszről mint önálló rizikófaktorról beszélt.

    A neuropátia szűrése májustól már Heves megyében is elérhető

    Dr. Vácity József, a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet főigazgatója és Dr. Kádár Éva, a Wörwag Pharma Kft. ügyvezető igazgatója 2018-án ünnepélyesen átadták használóinak a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben működő Heves Megyei Neuropathia Centrumot, melynek vezetője Dr. Harcsa Eleonóra főorvos. A centrum Heves megyéből fogad betegeket.

    A lenmag fogyasztásának szervezetre gyakorolt hatásai

    A lenmag magas fehérjetartalmú, rostokban, B-vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Kiemelkedő a tiamin-, magnézium- és foszfortartalma. Mégis, az utóbbi időkben számos tudományos publikációban tanulmányozott, egészségre gyakorolt kedvező hatását a benne lévő különleges olajokra és lignánokra lehet visszavezetni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA