• Gyermek és diabétesz: szabad sportolni?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Gyermekéről, aki igazi kis örökmozgó, nemrég derült ki, hogy cukorbeteg? Bizonyára felmerül Önben a kérdés, hogyan folytathatja továbbra is biztonságosan az eddigi sporttevékenységét.

    A fia imádja a mozgást, a sportokat? Sőt, úgy tűnik, mintha mindig is kosármeccsre, fociedzésre vagy karate órákra cipelte? A barátaival is folyton kergetőzik, szaladgál? Mindez rendjén is volt, mielőtt kiderült, hogy cukorbeteg, most azonban aggódik, vajon egészséges-e a számára a sportolás. Cikkünkből megtudhatja, mire kell figyelniük, hogy gyermeke továbbra is élvezhesse a sportolás örömeit.

    Hirdetések

    Némely biztonsági óvintézkedés betartásával (vércukor teszt, némi harapnivaló, és szünet) a sportolás a cukorbeteg gyermekek számára nemcsak lehetséges, hanem kifejezetten ajánlott. A testmozgás hatására ugyanis hosszú távon javulnak a vércukor értékek, és kevesebb a komplikáció is. Mindemellett segít az egészséges testsúly megőrzésében és javítja az állóképességet is.  Azonban van néhány fontos dolog, amiről nem árt, ha tud.

    Vigyázzon a hipoglikémiával és hiperglikémiával!

    A cukorbeteg gyerekeknek extra óvatosnak kell lenniük sportolás közben. Mindig meg kell mérni a vércukorszintjüket a testedzés megkezdése előtt, és nem szabad edzeniük, ha az túl magas vagy túl alacsony. Kérdezze meg orvosát az edzéshez biztonságos vércukorszint tartományról!

    Az inzulin
    Az inzulin a hasnyálmirigyből származik, ami közvetlenül a gyomor mögött elhelyezkedő, emésztőnedvet és hormonokat egyaránt termelő mirigy. A vérben keringő inzulin úgy viselkedik, mint egy kulcs, ami kinyitja azokat a mikroszkopikus kapukat, amelyeken a glükóz bejut a sejtekbe. Ebből következik, hogy az inzulin csökkenti a szőlőcukor szintjét a vérben. Ahogy a vércukorszint csökken, az inzulin felszabadulása is csökken a hasnyálmirigyből.
    A szénhidrátháztartás zavarai>>

    Minél aktívabb valaki, annál alacsonyabbra esik a vér glükózszintje, ami még órákkal a testedzés után is alacsonyan maradhat. Ha a vércukorszint túl alacsony, az hipoglikémiás reakciót válthat ki.

    Ennek tünetei a következők:

    • remegés
    • gyengeség
    • szédülés
    • ingerlékenység

    Amennyiben gyermeke a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal abba kell hagynia a mozgást, és glükózt kell a szervezetébe juttatni.

    Ugyanígy tilos a mozgás, ha a vércukorszint túl magas (hiperglikémia). A hiperglikémia annak a jele, hogy nincs elég inzulin a szervezetben. Ilyenkor a szervezet zsírt bont le, a hiányzó inzulin pótlására.

    Ezzel a folyamattal azonban veszélyes vegyületek, ketonok termelődnek. A ketonok felhalmozódása a vérben komoly betegséget okoz, noha a szervezet a vizelettel próbál megszabadulni tőle.

    Megelőzés

    A vércukorszinthez köthető vészhelyzetek az alábbi módszerekkel kerülhetők el:

    Mivel a gyereknek is fel kell készülnie esetleges vészhelyzetre, mindig legyen nála:

    • vércukorszint ellenőrző tesztcsík vagy monitor
    • szőlőcukor vagy gyümölcslé hipoglikémia esetére
    • egészséges nassolnivaló, mint pl. 100 százalékig teljes kiőrlésű gabonából készült keksz vagy alacsony zsírtartalmú sajt
    • víz a kiszáradás megelőzésére
    • inzulin
    • cukorbetegséget igazoló kártya/ karkötő, hogy esetleges vészhelyzetben tudjanak a betegségéről

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás:myoptumhealth; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    A cukorbetegség kontrollálása műtét után

    A műtéten átesett cukorbetegek számára a mielőbbi felépüléshez a vércukorszint kordában tartása kiemelten fontos teendő. Egyes betegek számára ehhez elegendő a beavatkozás után megemelni a gyógyszeradagot, míg mások számára a korábbi rutin már nem elegendő a vércukor szinten tartásához, így a műtét utáni napokban vagy hetekben magas vagy alacsony lehet a vércukorszintjük – ami teljesen normálisnak tekinthető.

    Diabétesz és inkontinencia: összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között

    A 2-es típusú cukorbetegek közül sokan szenvednek a húgyhólyag működési zavarától. Elsősorban hosszú betegségtartam esetén gyakori az inkontinencia egyidejű fennállása a cukorbetegséggel.

    Ezért kell odafigyelnie a szívére, ha cukorbeteg!

    A cukorbetegségben szenvedőknél - a betegség érrendszerre gyakorolt hatásai miatt – fokozottabb a szívbetegségek kockázata. A szívbetegségre számos egyéb tényező is hajlamosíthat, közülük az egyik legismertebb az elhízás. Vajon mi minden növelheti még a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulását cukorbetegeknél?

    Az éjszakai műszak a feje tetejére állítja a bioritmusunkat

    Tapasztalták már, hogy egy át nem aludt éjszaka után másnap képtelenek koncentrálni, fejfájással, szédüléssel küszködnek? A rossz komfortérzethez az is elég, ha rosszul és kevesebbet alszanak ahhoz képest, amit megszokott a szervezetük. Elképzelni is nehéz, hogy miként élik meg a nappali ténykedésüket azok, akik rendre éjszakai vagy váltott műszakban dolgoznak.

    Cukorbetegség kvíz

    Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél. Akiknél még nem jelentkeztek a cukorbetegség tünetei, gyakran nem is tudnak róla. Ön ismeri a cukorbetegség főbb tüneteit, velejáróit? Töltse ki tudástesztünket!

    Közel 1500-an vettek részt a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének rendezvényén

    A május 12-én második alkalommal megrendezett „Botra fel” elnevezésű rendezvényén rengetegen vettek részt. A 18 vidéki városban és 2 budapesti helyszínen megtartott, nordic walking oktatással egybekötött séta célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az életmód és mozgás fontosságára, amelyek segítségével a diabétesz jobban ellenőrzés alatt tartható.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA