Vegetáriánus étrend - Segít-e a cukorbetegeken?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Több helyen is olvasni arról, hogy a vegetáriánus étrendre való áttérés segíthet irányítani a cukorbetegséget. Vajon mi ebben az igazság?

Noha a vegetáriánus étrendre való áttérés valószínűleg nem gyógyít ki senkit a cukorbetegségből, számos előnye lehet a hagyományos étrenddel szemben. Segít kézben tartani a testsúlyát, csökkenti egyes diabéteszhez kapcsolódó szövődmények kockázatát, és még az is előfordulhat, hogy hatására a szervezet jobban reagál az inzulinra.

A vegetarianizmus árt a csontfejlődésnek
Kevesen tudják, hogy milyen veszélyeket rejt magában a szigorúan egyoldalú vegetáriánus táplálkozás. Gyermekeknél veszélyesebb >>

A vegetáriánus életmódot folytatók három fő csoportba sorolhatók:

Vegánok – Csak növényi alapanyagú élelmiszert fogyasztanak. Nem esznek semmilyen állati eredetű terméket, így tojást és tejtermékeket sem.

Lakto-vegetáriánusok – Ők a növények mellé tejtermékeket is fogyasztanak. Azonban a tojást, hús-, hal- és baromfi kimarad az étrendjükből.

Lakto-ovo vegetáriánusok – A növényi -alapú élelemiszerek mellé nemcsak tejtermékeket, de tojást is fogyasztanak.

A vegetáriánus étrend előnyei az étrendtől és az elfogyasztott ételektől függően változnak. A legtöbbek számára azonban a vegetáriánus étrend előnyei a következők:

Elősegíti az egészséges testsúly megtartását – A vegetáriánus étrendnek általában alacsonyabb a kalóriatartalma, mely segíti a testsúly kontrollt. Emellett a testtömeg index is alacsonyabb a vega étrend követőinél, s mindez hozzájárul a vércukorszint kontrolljának javításához, a diabéteszes szövődmények kockázatainak csökkenéséhez.

Javítja a vércukorszint kontrollt és az inzulin választ - A zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona, hüvelyesek és diófélék fogyasztása – melyek jellemzően a vega étrend alktóelemei – javítják a vércukorszintet, és a szervezet is jobban reagál az inzulinra. Ez azt jelenti, hogy esetlegesen kevesebb gyógyszert kell szednie, és csökkenti a cukorbetegséghez kapcsolódó szövődmények kockázatát.

Csökkenti a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát – A szigorú vegán étrend koleszterin mentes, alacsony telített zsírokban és magas rosttartalmú. Az alacsony zsírtartalmú vegetáriánus étrend, csökkenti a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát, mely a cukorbetegség egyik szövődménye.

Ha Ön cukorbeteg, beszéljen orvosával vagy egy dietetikus szakemberrel, mielőtt áttérne a vegetáriánus életmódra. Az ő segítségükkel olyan étrendet állíthat össze, mely tartalmazza a szükséges tápanyagokat és kalóriát, anélkül, hogy egészséges testsúlyát féltenie kellene.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: mayoclinic; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.