Cukorbetegség - Szemészeti lézerkezelés

szerző: Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor - Springmed
megjelent:

A lézerkezelés javallatát e téren jártassággal rendelkező, szemészeti diabetológiai gondozást végző szemész szakorvos állítja fel. Általánosságban igaz, hogy e kezelésre a kezdeti, ún. háttér stádiumúnál már súlyosabb elváltozások észlelése esetén kerül sor annak érdekében, hogy az ideghártya jelentősebb károsodása megelőzhető legyen.

A retinopátia kezdeti szakaszában – az érintett erek, kis artériák falszerkezetének meggyengülése következtében – kicsiny értágulatok, ún. mikroaneurizmák jelennek meg. Később lapszerinti elhelyezkedésben vagy nagyobb kiterjedéssel, vérzések alakulhatnak ki. Az artériákon át folyadék léphet ki a szövetközti térbe.

Lézeres és műtéti látáskorrekció
Látásjavító (fotorefraktív) lézer kezelések során a szem fénytörését a szaruhártya adott rétegének elpárologtatásával változtatjuk meg, így a szaruhártya elvékonyodik, felszínének domborzati viszonyai megváltoznak. Lézeres és műtéti látáskorrekció

Előrehaladottabb stádiumban az ideghártya ödémás duzzanata, a vérzések nyomán szálagos összenövések figyelhetők meg.

A keringés károsodása folytán romlik az oxigénellátás (= szöveti oxigenizáció) is. Új, gyengébb falszerkezetű, a változó nyomásviszonyokhoz csak kevéssé alkalmazkodni képes, folyadékot fokozottan áteresztő erek képződnek. A lézerkezelés elsősorban ezt a folyamatot, az érújdonképződést s potenciális következményeit, a gyakoribb vérzéseket hivatott megelőzni, s ezzel elkerülhetővé válik a nagyobb kiterjedésű károsodások s a legsúlyosabb szövődmény, üvegtestbe törő vérzések, összenövések kialakulása.

Cukorbetegség - Kérdezz! Felelek!
Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor: Cukorbetegség

A kiadvány fülszövege: " Melyek a cukorbetegség fő típusai? Mi okozza a cukorbetegséget? Megelőzhető, illetve elkerülhető-e a cukorbetegség? Mi a táplálkozási piramis, és mi a jelentősége? Mit jelent a cukorbetegség "komplex kezelése"? Miért szükséges a vércukor önellenőrzés? Milyen gyakran mérjen vércukrot a cukorbeteg? Hogyan előzhetők meg a cukorbetegség szövődményei? Hol gondozzák a cukorbeteg terhest? A diabetológus-belgyógyász szerzőpáros ilyen és ehhez hasonló, a gyakorló cukorbeteg mindennapjai során leggyakrabban felmerülő kérdéseit gyűjtötte össze a kötetben. Ajánljuk a könyvet azoknak a cukorbetegségben szenvedőknek, akik többet szeretnének tudni a betegségükről és tudatosan kívánják a szükséges lépéseket végezni a cukorháztartás tartós egyensúlya és a jobb életminőség érdekében."

Szerző(k) - Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor
Szakmai lektor: Dr. Hidvégi Tibor
Felelős szerkesztő: Dr. Igazvölgyi Katalin
Felelős kiadó és főszerkesztő: Dr. Böszörményi Nagy Klára
Tipográfia és borítóterv: Németh János
SpringMed Kiadó, 2007, 208 oldal
www.springmedkonyvaruhaz.hu

(Springmed)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg összeállítás - Dr. Papp Júlia szemész, Dr. Serfőző Csilla szemész, Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.