A szelén csökkentheti a cukorbetegség kockázatát

Medipress
megjelent:

Némely tanulmány szerint a szelén növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, míg mások pont az ellenkezőjét állítják.

Egy, a BioMed Központ szabadon hozzáférhető Nutrition and Metabolism folyóiratában közölt cikk szerint, a férfiaknál a vér magas szelénkoncentrációja csökkenti a vércukorszint eltéréseinek kockázatát.

Tasnime Akbaraly, a Montpellier Egyetem kutatója egy tudóscsapattal dolgozott együtt, 9 éven át végigkövetve 1 162 egészséges francia férfi és nő életét, a vérplazmák szelén koncentrációját és a vércukorszint eltéréseinek előfordulását megfigyelve.

„ Az eredményeink azt mutatták, hogy az idősebb francia férfiaknál a vérben mérhető szelénkoncentráció kapcsolatban volt a vércukorszint eltéréseinek kisebb kockázatával a 9 év alatt” – mondta Akbaraly.

A tanulmány ideje alatt 127 új megbetegedésről számoltak be, a betegek közül 70 férfi és 57 nő. Akbaraly elmondásai szerint „ az ok amiért a szelén védelmező hatását csak a férfiak esetében figyelhettük meg, nem teljesen világos, de talán annak tulajdonítható, hogy a nők alapjában véve egészségesebbek, alapból jobb antioxidáns állapottal rendelkeznek. Továbbá különbségek lehetnek a szelén feldolgozásában a férfiak és a nők között.”

Tippek cukorbetegeknek
A 2-es típusú cukorbetegség komoly betegség, kezelése az egész napra kiterjedő elkötelezettséget igényel. Tíz tipp diabétesszel előknek

(Medipress)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.