• A dohányzás elhagyása növeli a diabétesz kockázatát?

        Szerző:
        WEBBeteg

        A diabétesz kialakulásának kockázata leginkább a dohányzás elhagyása utáni első három évben emelkedett, és csak tíz év elteltével állt vissza a normál értékre.

        A dohányzás ismert kockázati tényezője a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának, amerikai kutatók hétfőn közzétett tanulmány szerint azonban a leszokás - legalábbis rövid távon - tovább növeli a kockázatot.

        Hirdetések
         Nikotinfüggőségi teszt
        Ön azt állítja, nem dohányzik? Csak alkalomadtán, netán szórakozó helyen gyújt rá? Töltse ki tesztünket, és megtudhatja, hogy csak áltatja magát, és komoly nikotinfüggőségben szenved, vagy tényleg le tudja tenni a cigarettát. 
        Töltse ki Nikotinfüggőségi tesztünket! >>

        A vizsgálat eredménye azt mutatta, hogy a dohányzást elhagyó embereknél, 70 százalékkal nagyobb eséllyel fejlődik ki diabétesz az első hat cigaretta nélkül töltött évben, mint azoknál, akik sohasem dohányoztak. A kutatók úgy vélik, ebben jelentős szerepe van a felszedett túlsúlynak is.

        "Az üzenet: el se kezdj dohányozni" - mondta Hsin-Chieh Yeh, a Johns Hopkins Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője. Yeh 11 ezer középkorú, nem cukorbeteg embert vizsgált meg kollégáival 1987 és 1989 között. A páciensek egészségi állapotát 17 éven át követték nyomon, ezen belül rendszeresen regisztrálták a vércukorszintjükre, súlyukra vonatkozó adatokat is.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        A diabétesz kialakulásának kockázata leginkább a dohányzás elhagyása utáni első három évben emelkedett, és csak tíz év elteltével állt vissza a normál értékre.

        A szokásukat megtartó dohányosok kockázata 30 százalékkal bizonyult nagyobbnak a cukorbetegségre, mint a soha nem dohányzóké.

        Becslések szerint a diabétesz világszerte mintegy 180 millió embert érint.

        A dohányzás a vezető megelőzhető halálok világszerte, évente mintegy 5 millió embert öl meg.

        A tanulmány az Annals of Internal Medicine című szakfolyóirat januári számában jelent meg.

        (MTI)

         

        Hogyan alakul a diabétesz kockázata?

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Látászavar, szédülés?

        Dr. Kapocsi Judit

        A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

        Gyümölcsök és puffadás

        Dr. Hidvégi Edit

        Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

        Egyenes út a szívbetegség felé: dohányzás és cukorbetegség

        A dohányzás ártalmairól rengeteg szó esik, ám az kevésbé köztudott, hogy a cukorbetegek számára a dohányzás sokkal károsabb lehet, ugyanis számos szövődmény kialakulásának esélyét növeli meg.

        A fogvesztés 9 kockázati tényezője

        Egy kutatás szerint a fogvesztés elkerülése részben Önön is múlik. A Journal of Periodontology című szaklapban fogászati szakértők 9 kockázati tényezőt sorolnak fel a fogágybetegség miatti fogvesztésre.

        Az elhanyagolt érszűkület infarktushoz vezethet - Figyelemfelkeltő tünetek

        Hazánk a szív- és érrendszeri betegek számában az élmezőnyhöz tartozik, és a helyzet javításához elengedhetetlen mind az orvosok felvilágosító munkája, mint a betegek valódi életmódváltása. Ha nem változtatunk, akár fekély, infarktus vagy stroke is fenyegethet!

        Infarktus elhanyagolt érszűkület miatt?

        A szív- és érrendszeri betegségek ma már szinte népbetegségnek számítanak, ám sokan még mindig nem veszik komolyan a figyelmeztető jeleket, későn fordulnak orvoshoz és az életmódjukon sem hajlandók változtatni.

        A tüdőgyulladás kialakulása és rizikófaktorai

        Mi állhat a tüdőgyulladás kialakulásának hátterében? Melyek a betegség rizikófaktorai? Melyek a betegség hajlamosító tényezői? A WEBBeteg összeállításából kiderül.

        Cukorbetegség és szájhigiénia

        A cukorbetegség fokozza a fogászati problémák kockázatát, nehezíti a szájban lévő baktériumok elleni küzdelmet. A magas vércukorszint ösztönzi a baktériumok szaporodását, és hozzájárul a fogíny betegségek kialakulásához, melyet leginkább a gyulladt, vérző vagy duzzadt fogíny, és az attól eltávolodó, laza fogak, valamint a krónikus rossz lehelet jellemez.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA