• Cukorbetegség: Az idősebb férfiak esetében sokszor diagnosztizálatlan marad

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az 50 éven felüli férfiak esetében kétszer nagyobb valószínűséggel alakul ki cukorbetegség, anélkül, hogy tudnának róla, mint a hasonló korú nők esetében – derült ki egy tanulmány eredményéből.

    A kutatók szerint a fenti megállapítás annak az eredménye, hogy a férfiak többsége nem hajlandó orvoshoz fordulni, ha rosszul érzik magukat.

    Hirdetések

    A brit tanulmány során 6700 - 52 és 79 év közötti - pácienst vizsgáltak, melyek közül 502 beteg esetében diagnosztizáltak 2-es típusú cukorbetegséget.

    A 2-es típusú cukorbetegség az életstílussal és a túlsúlyossággal van összefüggésben

    A vizsgálatban résztvevő, cukorbetegségben szenvedő hímnemű páciensek közel 22 %-a nem tudta, hogy cukorbetegsége van. Ez az arány a nők esetében 12 % volt.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Mary Pierce, a tanulmány vezetője ekképp nyilatkozott: „A férfiak esetében észlelt magasabb arány valószínűleg azzal magyarázható, hogy sokkal ritkábban mennek el háziorvosukhoz kivizsgáltatni magukat, mint a nők. A túlsúlyos és elhízott emberek számára javasolt a gyakoribb kivizsgálás.

    Minél tovább marad a betegség diagnosztizálatlan, annál nagyobb a valószínűsége az olyan súlyos szövődmények fellépésének, mint a megvakulás, a stroke, a veseproblémák, amputálás és szívbetegség.

    A kutatást a Diabetic Medicine nevű tudományos folyóiratban tették közzé. A kutatás eredményei szerint a magas BMI-értékkel, a magas vérnyomással és a magas koleszterinszinttel rendelkező emberek esetében nagyobb a valószínűsége annak, hogy a cukorbetegség diagnosztizálatlan marad.

    (WEBBeteg - B.M.)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz és inkontinencia: összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között

    A 2-es típusú cukorbetegek közül sokan szenvednek a húgyhólyag működési zavarától. Elsősorban hosszú betegségtartam esetén gyakori az inkontinencia egyidejű fennállása a cukorbetegséggel.

    Inzulinkezelési sémák

    Általában napi kétszeri előkevert-premix-inzulin adagolását jelenti. Idősebb, stabil életvitelű cukorbetegeknél, ahol a betegek életmódja, étrendje rögzített, a konvencionális kezelés könnyen kivitelezhető és az esetek többségében az elért eredmény is megfelelő.

    Az inzulinkezelésről általában: a kezelés célja és az adagolás

    Az inzulin fontos szerepet játszik szervezetünk anyagcseréjében. Inzulin hiányában, vagy hatásának csökkenésekor elmarad a sejtek glükózfelvétele, a glükóz raktározása, amely folyamatok magas vércukorszinthez vezetnek.

    A prediabétesz - Milyen tünetek esetén gondoljon rá?

    Prediabéteszről akkor beszélünk, mikor valakinek a vércukorszintje magasabb a normálisnál, de még nem érte el azt a szintet, amikor már 2-es típusú cukorbetegségről beszélünk.

    Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

    Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?

    Az inzulinkezelés lehetséges módjai

    Az inzulinkezelés elkezdésének több módja lehetséges a 2-es típusú cukorbetegek esetében. El lehet kezdeni a meglévő tablettás kezelés mellett, az úgynevezett bázisinzulin kezeléssel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA