• Egyre több a hazai cukorbeteg gyermek - Mi lehet az oka?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egyre több gyerek lesz cukorbeteg Magyarországon - számolt be az RTL Híradó vasárnap. A Magyar Diabétesz Társaság felmérése szerint ezzel az egész életen át tartó betegséggel most körülbelül négyezer, 15 év alatti gyerek él itthon.

    Ez a szám 70 százalékkal, azaz csaknem hétezerre nőhet, ha nem sikerül csökkenteni a megbetegedések ütemét. Az állam a GDP fél százalékát, vagyis körülbelül évi 131 milliárd forintot költ a cukorbetegek kezelésére.

    Hirdetések

    Egyre több szülő találkozik cukorbetegségre utaló panaszokkal gyermekénél.

       "Ötéves lányom cukorbeteg, meggyógyulhat?"


    "Ötéves kislányomnál most derült ki, hogy cukorbeteg. Meggyógyulhat még vagy egész életen át szurkálnia kell magát? Mit tanácsol nekem, hogyan tudom segíteni a lányomat?" A WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből. >>

    Barkai László, a Magyar Diabétesz Társaság alelnöke az RTL Híradónak azt mondta: az 5 év alatti kisgyerekek között soha nem látott mértékben emelkedik az ilyen megbetegedések száma.

    Arra számítanak ezért, hogy a következő 15 évben a mostani duplájára nő a kisgyerekek korosztályában a cukorbetegek aránya.

    Eszerint a 15 év alattiaknál 70 százalékkal lehet több beteg, vagyis a mostani 4000-ről majdnem 7000-re nőhet ez a szám.

    A gyereknél főként az 1-es típusú diabétesz jellemző, amelynek pontos okát nem tudják, de egyre több a rossz életmód okozta 2-es típusú betegség is.

    A GDP fél százalékát költi az állam a cukorbetegek kezelésére

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Magyarországon összesen körülbelül 700 ezer cukorbeteget tartanak nyilván. Az orvosok szerint még egyszer ennyien pedig nem tudnak betegségükről.

    Mire orvoshoz fordulnak gyakran már más probléma is kialakul emiatt. A legrosszabb következmény a vakság vagy a végtagamputáció.

    A súlyos betegség költséges is. Kaló Zoltán egészségügyi közgazdász azt mondta: évi 131 milliárd forintot jelent viszonylag konzervatív számítások szerint is a cukorbetegség kezelése, és ebbe nincs beleszámolva a munkából kiesés költsége.

    Az állam a GDP fél százalékát költi a cukorbetegek kezelésére.

    Szakemberek szerint nemzeti diabétesz programot kell készíteni, hogy hatékony megelőzéssel csökkentsék a betegség kialakulását, és hosszútávon a kezelések költségeit.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Koleszterincsökkentés

    Dr. Vajda Orsolya

    Mi alapján választ gyógyszert az orvos? Mennyi ideig kell szedni?

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Diabétesz és inkontinencia: összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között

    A 2-es típusú cukorbetegek közül sokan szenvednek a húgyhólyag működési zavarától. Elsősorban hosszú betegségtartam esetén gyakori az inkontinencia egyidejű fennállása a cukorbetegséggel.

    A cukorbetegség kontrollálása műtét után

    A műtéten átesett cukorbetegek számára a mielőbbi felépüléshez a vércukorszint kordában tartása kiemelten fontos teendő. Egyes betegek számára ehhez elegendő a beavatkozás után megemelni a gyógyszeradagot, míg mások számára a korábbi rutin már nem elegendő a vércukor szinten tartásához, így a műtét utáni napokban vagy hetekben magas vagy alacsony lehet a vércukorszintjük – ami teljesen normálisnak tekinthető.

    Cukorbetegségre utaló laboreltérések

    A diabetes mellitus (cukorbetegség) diagnosztikája alapvetően vérvételen alapul. A diagnózishoz vezető vérvétel mindig vénás vérből történik, nem elegendő az ujjbegy megszúrása.

    Élet inkontinenciával: a bőrünk egészségére is figyelni kell

    A vizeletinkontinenciától szenvedő emberek bőre különleges bánásmódot igényel mind a tisztálkodás, mind az ápolás terén. A legtöbb érintett az idősebb korosztályba tartozik, náluk a bőr regenerációs képessége már gyengébb. Ugyanez elmondható életkortól függetlenül az immungyengeségben és diabéteszben szenvedő betegekről is. Az inkontinencia az egyébként egészséges embereknél is kiemelt figyelmet és különleges gondoskodást igényel.

    Cukorbetegség kvíz

    Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél. Akiknél még nem jelentkeztek a cukorbetegség tünetei, gyakran nem is tudnak róla. Ön ismeri a cukorbetegség főbb tüneteit, velejáróit? Töltse ki tudástesztünket!

    Együtt élni az allergiával: hogyan készítsük fel gyermekünket

    Az allergián a szervezetünk túlérzékenységi reakcióját értjük az egészségesek számára ártalmatlan, környezetünkben jelenlévő anyagokkal (allergénekkel) szemben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA