• Ötéves lányomról kiderült, hogy cukorbeteg, meggyógyulhat? - Az orvos válaszol

    Szerző:
    WEBBeteg

    Ötéves kislányomnál most derült ki, hogy cukorbeteg. Meggyógyulhat még vagy egész életen át szurkálnia kell magát? Mit tanácsol nekem, hogyan tudom segíteni a lányomat? A WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

     

      Tisztelt Doktornő!


    Az 5 éves kislányomnál most derült ki, hogy cukorbeteg. Az utóbbi időben gyakran érezte magát rosszul, sokat ivott és fogyott. Most elkezdtük az inzulinkezelést, de azt mondták, hogy a hasnyálmirigyben még van egy kis tartalék, mert néha napokig teljesen jól van, és nem kell inzulint adni. Nagyon meg vagyok ijedve, hogy mi várható.
    Azt hallottam, hogy az inzulin hosszú távon adva veszélyes, igaz ez? Meggyógyulhat még vagy egész életen át szurkálnia kell magát? Mit tanácsol nekem, hogyan tudom segíteni a lányomat?

    Kedves Kérdező!

    A kislánya 1-es tipusú cukorbeteg, sajnos ez a betegség jelenleg nem gyógyítható. Az inzulint termelő sejtek ellen termelődnek ellenanyagok, amelyek ezeket a sejteket teljesen elpusztítják.

    Hirdetések

    Egy idő múlva elfogy a tartalék, minden nap kivülről bevitt inzulin szükséges az életfolyamatok megfelelően tartásához. Élete végéig inzulin kezelés szükséges. Az inzulin adása nem veszélyes sem rövid, sem hosszú távon.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A rossz  vércukorértékek miatt kialakuló szövődmények lehetnek veszélyesek mind rövid, mind hosszútávon.

    Sajnos, amikor a betegség kiderül, az nagyon sokkoló, traumatikus, a feldolgozásához idő kell.

    Mivel a kislánya még nem tudja  megtanulni és önmagát  kezelni, ezért ezt önnek kell megtennie helyette. Mindent meg kell tanulnia a cukorbetegségről.

    Az inzulin hatóidejét, hatáscsúcsát, az ételek szénhidráttartalmát és folytathatnám. Fokozatosan mindent meg kell tanulnia, hogy döntéseket tudjon hozni a lánya inzulinkezelésével kapcsolatban és majd ezeket az ismereteket játékosan át tudja adni a kislányának.

    Fontos még, hogy ne tekintse a cukorbetegséget sorscsapásnak, inkább egy  tényezőnek, amely korlátokat állít, azonban amely mellett teljes életet lehet élni.  Sok sikert!

    (WEBBeteg - Dr. Laczkó Andrea, diabetológus)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Diabétesz és inkontinencia: összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között

    A 2-es típusú cukorbetegek közül sokan szenvednek a húgyhólyag működési zavarától. Elsősorban hosszú betegségtartam esetén gyakori az inkontinencia egyidejű fennállása a cukorbetegséggel.

    Inzulinkezelési sémák

    Általában napi kétszeri előkevert-premix-inzulin adagolását jelenti. Idősebb, stabil életvitelű cukorbetegeknél, ahol a betegek életmódja, étrendje rögzített, a konvencionális kezelés könnyen kivitelezhető és az esetek többségében az elért eredmény is megfelelő.

    Az inzulinkezelésről általában: a kezelés célja és az adagolás

    Az inzulin fontos szerepet játszik szervezetünk anyagcseréjében. Inzulin hiányában, vagy hatásának csökkenésekor elmarad a sejtek glükózfelvétele, a glükóz raktározása, amely folyamatok magas vércukorszinthez vezetnek.

    A prediabétesz - Milyen tünetek esetén gondoljon rá?

    Prediabéteszről akkor beszélünk, mikor valakinek a vércukorszintje magasabb a normálisnál, de még nem érte el azt a szintet, amikor már 2-es típusú cukorbetegségről beszélünk.

    Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

    Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?

    Az 1-es típusú cukorbetegség kialakulása - Mi válthatja ki?

    A cukorbetegség (diabétesz mellitusz) a szervezet anyagcseréjének örökölhető, krónikus megbetegedése. Két nagy csoportot különíthetünk el: az 1-es típust, melyre az inzulin hiánya jellemző, illetve a 2-es típust, melyben inzulinrezisztencia van, azaz csökken az inzulin iránti érzékenység.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA