A diabetikus élelmiszer diétás élelmiszer is? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Lehet butaságot kérdezek, de nem tudom, hogy a legtöbb élelmiszerbolt polcain megtalálható diabetikus termékek mire valók. Cukorbetegeknek vagy azoknak is, akik fogyókúrázni szeretnének? - A WEBBeteg Orvos Válaszol rovatánal kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

A diétás élelmiszereken általában jelzik, hogy miből tartalmaz kevesebbet, mint a hasonló nem diétás élelmiszer. Van olyan termék, amely kevesebb koleszterint tartalmaz, ugyanannyi kalória mellett. Vannak olyan termékek, amelyek kevesebb kalóriát tartalmaznak a hasonló nem diétás termékekhez képest.

Ilyenkor fontos megnézni, hogy a kevesebb kalóriatartalom melyik összetevő csökkentett mennyiségéből adódik. Pl. cukor helyett édesítőszer a szénhidrát mennyiségét csökkenti. A csökkentett kalóriatartalmú (light) élelmiszerek alkalmasak a fogyókúra végzéséhez.

Az ún. diabetikus élelmiszerek a cukorbetegeknek készülnek, általában a répacukor helyett más édesítőszert tartalmaznak. Azonban nagyon fontos ezeknek az élelmiszereknek is megnézni a kalória és a szénhidrát tartalmát is.

Vannak olyan termékek, amelyek a répacukor helyett gyümölcscukrot (fruktóz) tartalmaznak, ezek ugyan lassabban szívódnak fel, de szénhidrátban ugyanannyit tartalmaznak, mint a hasonló termékek.

Úgyhogy, mindig meg kell nézni az adott termék szénhidrát tartalmát és az elfogyasztott szénhidrát mennyiséget mindig be kell számolni a diétába.

A diabetikus élelmiszerek egy része ugyanannyi kalóriát tartalmaz, mint a hasonló nem diabetikus termék, úgyhogy fogyókúrára nem alkalmas.

(WEBBeteg - Dr. Laczkó Andrea, diabetológus)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.