• Robbanásszerűen fog terjedni a gyermekkori cukorbaj

    Szerző:
    WEBBeteg

    Robbanásszerűen fog szaporodni a gyermek- és fiatalkori cukorbetegség Európában a közeljövőben - jósolja a Lancet című brit orvosi folyóirat csütörtöki cikke.

    A nemzetközi kutatócsoport szerint az 5 év alatti gyerekeknél 2020-ra kétszer annyi lesz az 1-es típusú diabétesz, mint 2005-ben volt, a 15 év alattiaknál pedig 70 százalékkal lesz több ugyanez a típusú cukorbaj. A legsúlyosabb helyzetre az egykori kommunista országokban kell számítani, állapítja meg a Lancet.

    Hirdetések

     1-es és 2-es típus


    A fiatal korban kifejlődő 1-es típusú diabéteszért az immunrendszer rendellenes működése okolható, amely elpusztítja a hasnyálmirigyben az inzulint termelő sejteket. Ezek a páciensek napi inzulinbevitelre szorulnak, s betegségük merőben más, mint az idősebbeket sújtó 2-es típusú diabétesz. Az 1-es típusú diabéteszes esetek a világ 180 millió cukorbetegének 10 százalékát teszi ki.
    A 2-es típusú cukorbetegség a gyakoribb, ebben az esetben vagy nem termelődik elég inzulin, vagy a sejtek nem jól reagálnak a megtermelt inzulinra. A 2-es típusú vagy felnőttkori cukorbaj a kóros kövérséggel van összefüggésben, amely járványszerűen terjed a fejlett országokban az ülő életmód valamint a túlzott cukor- és zsírfogyasztás következtében.
    >>Részletesen a cukorbetegség típusairól

    A kutatócsoport, amelynek Soltész Gyula, a Pécsi Tudományegyetem professzorának személyében magyar tagja is van, 29.311 fiatalkori diabéteszes esetet elemezett, amelyeket 1989 és 2003 között 17 európai országban diagnosztizáltak.

    Mint az elemzés során kiderült, a diagnosztizált diabéteszes esetek száma évente átlagosan 3,9 százalékkal növekedett, az öt év alattiaknál a növekedési ütem 5,4 százalék volt éves szinten. E trendek alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy 2020-ra Európában 70 százalékkal, 94 ezerről 160 ezerre nő az 1-es típusú diabéteszesek száma a 15 év alattiak körében.

    Nem lehet genetikai okokkal magyarázni

    A növekedés annyira ugrásszerű, hogy nem lehet egyedül genetikai okokkal magyarázni, vagyis a modern életstílus lehet a fő ok - húzza alá a brit orvosi lap. "Ez a tendencia valamilyen olyan, eleddig ismeretlen káros környezeti változásokat feltételez, amelyekkel a mai gyerekek kénytelenek együtt élni" - hangsúlyozta Dana Dabelea, a denveri University of Colorado kutatója a tanulmányhoz fűzött kommentárjában.

    Kevéssé méri fel a világ a jelentőségét

    Az európai országok részletes egészségügyi statisztikákkal rendelkeznek. Más országokban, beleértve az Egyesült Államokat nem ilyen alapos az adatszolgáltatás az 1-es típusú diabétesz vonatkozásában. "Az európai adatok megmutatják, hogy mi történik majd az Egyesült Államokban" - hangsúlyozta Dana Dabelea.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     

    A világ többi része még kevésbé képes felmérni az 1-es típusú cukorbajjárvány összes konzekvenciáját. Afrikában, Ázsiában és Dél-Amerikában, ahol feltehetően még magasabb e betegség gyakorisága, nem készülnek egészségügyi statisztikák.

    Az amerikai kormány kezdeményezésére kutatás indul, hogy kiderítsék az 1-es típusú diabétesz terjedésének okait, beleértve a méhen belüli esetleges fertőzéseket és a gyerekkori infekciókat. "Amit biztosan tudunk, hogy a növekvő előfordulás nem vezethető vissza genetikai okokra" - mondta Dana Dabelea.

    (MTI/FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Metabolikus szindróma - Kezelés és megelőzés

    Kisebb táplálékbevitel és több mozgás: ezzel a metabolikus szindróma összes tünete egyszerre javítható, illetve megszüntethető.

    A helytelen életmód a gyermekeket is cukorbetegséggel fenyegeti

    A korábban öregkori jelenségnek gondolt cukorbetegség a helytelen életmód és az elhízás miatt a gyermekek között is egyre gyakoribb, de figyelni kell a liszt- és laktózérzékenységre, illetve a tejfehérje-allergiára is - mondta Miháldy Kinga, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) dietetikusa az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

    Hogyan segíthet az életmód-terápia a cukorbetegeknek?

    Az életmód-terápia a cukorbetegség kezelésének sarokköve. Akár a gyógyszeres kezelés mellett vagy önmagában is fontos szerepet játszik a diabétesz kezelésében.

    Mire figyeljen a cukorbeteg sportolás közben? Mik a veszélyei?

    A sportra biztatjuk a cukorbetegeket, hiszen a testmozgás jó hatású a cukoranyagcsere egyensúlyának beállításában és fenntartásában, a normál testsúly elérésében és megtartásában, és nem utolsósorban a lelki egyensúly kialakításában is szerepet játszik.

    Életmód- és egészségtippek 2-es típusú cukorbetegek számára

    A 2-es típusú cukorbetegség egy krónikus betegség, amelyet magas vércukorszint jellemez. Lehet, hogy a betegség korai szakaszában még nem érzi rosszul magát, de ha nem kezelik betegségét, a diabétesz akár olyan súlyos szövődményekhez is vezethet, mint a vakság, a vesebetegség, az alsó végtagok amputációja és a szívbetegség. Emiatt fontos, hogy egészséges életmóddal és az Önnek felírt gyógyszerekkel kontroll alatt tartsa betegségét. Olvassa el cikkeinket a témában!

    Cukorbeteg gyerekek - Speciális kérdések az életmódról

    Az elmúlt években egyre gyakrabban és egyre fiatalabb életkorban kerül felismerésre az 1-es típusú, köznyelvben fiatalkori, diabes mellitus. Speciális kérdések merülhetnek fel a betegek ellátást érintően.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA