• Diabulémia - A cukorbetegek táplálkozási zavara

    Szerző:
    WEBBeteg

    A diabulémia elsősorban a cukorbeteg tinik és fiatal nők körében tapasztalható, újkeletű, ám veszélyes betegség. Ennek során a betegek, az inzulinadagjaikkal manipulálva próbálnak meg a felesleges kilóiktól megszabadulni.

    A módszer ördögi körként,  a következőképpen működik: A cukorbetegeknek sürgősen le kell fogyniuk, hogy csökkentsék a betegség kockázatát. A nem megfelelően kezelt cukorbetegség viszont fogyást okozhat.

    Hirdetések

    Így aztán sokan az inzulinadagjukat nem az előírt mennyiségben használják, minek következtében megnő a vércukorszint, ám a vizelettel távozik. A cukor vizelettel való kiürülésével a kalóriák is távoznak, továbbá a cukorral együtt a szervezet vizet is veszít, mely szintén hozzájárul a gyors testsúlycsökkenéshez. Mindez azonban halálos is lehet!

    Az Egyesült Államokban a cukorbeteg fiatal nőknek mintegy 30 százaléka alkalmazza ezt a módszert testsúlycsökkenés elérése céljából!

    A diabulémia kockázata

    Az inzulin nem megfelelő módon való alkalmazásának rengeteg kockázata van:

    • Magasabb vércukorszint.
    • Fertőzések magasabb kockázata.
    • Gyakoribb diabetikus ketoacidózis. A ketoacidózis sürgősségi eset, amit az inzulin hiánya és a ketonok felhalmozódása okoz. Leggyakoribb jelei: gyengeség, ágybavizelés, hányinger és hányás, hasi fájdalom, gyenge bélhangok, csökkent izzadás, alacsony vérnyomás, alacsony testhőmérséklet, gyenge reflexek, kóma, zavarodottság, alacsony pulzus, gyümölcs/aceton illatú lehellet.
    • Gyakoribb a kórházi kezelés szükségessége.
    • Nagyobb gyakorisággal előforduló  komplikációk: idegrendszeri megbetegedés, szembetegség, vesebetegség, szívbetegség.

    Kutatások adatai szerint, azok akik a súlyveszteség érdekében  csökkentik az inzulinadagjukat, átlagosan csak 45 éves korig élnek, míg az azt előírásszerűen használó cukorbetegek átlagéletkora 58 év. Az a 13 év, amivel így megrövidítik az életüket, igencsak súlyos és veszélyes ár a fogyásért cserébe.

    Hogyan ismerhető fel az inzulin-visszatartás által okozott fogyás?

    Gyanítja, hogy kamaszkorú gyermeke vagy ismerőse ezzel a módszerrel fogy, de nem biztos benne? Íme néhány jel:

    • Súlycsökkenés annak ellenére, hogy ugyanannyit, esetleg többet eszik, mint eddig.
    • Az illető fáradékony, letargikus.
    • Gyakori vizelési inger.
    • Megnövekedett vércukorszint.
    • Gyakori diabetikus ketoacidózis problémák.
    • A testsúllyal és testképpel való túlzott foglalkozás.
    • Amenorrhea (a menstruáció elmaradása).

    Hogyan segíthet?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ha arra gyanakszik, hogy környezetében valakinek diabulémiája van, akkor nagyon fontos, hogy megpróbáljon segíteni rajta. Először is mondja el neki, mennyire aggasztja Önt a beteg állapota. Lehet, hogy ő is beszélni szeretne az érzéseiről, félelmeiről valakivel, csak eddig nem mert. Egy nyílt, őszinte beszélgetés a betegségről és annak kockázatairól, az első lépés lehet a tényleges gyógyulás felé vezető úton.

    Akár bevallja hogy diabulémiás, akár nem, fontos, hogy megfelelő orvosi/pszichológusi kezelést kapjon. A cukorbetegség és az étkezési probléma külön-külön is odafigyelést kívánó, komoly probléma, együtt pedig akár halálos is lehet!

    (Kamaszpanasz.hu)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Diabétesz és inkontinencia: összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között

    A 2-es típusú cukorbetegek közül sokan szenvednek a húgyhólyag működési zavarától. Elsősorban hosszú betegségtartam esetén gyakori az inkontinencia egyidejű fennállása a cukorbetegséggel.

    A cukorbetegség kontrollálása műtét után

    A műtéten átesett cukorbetegek számára a mielőbbi felépüléshez a vércukorszint kordában tartása kiemelten fontos teendő. Egyes betegek számára ehhez elegendő a beavatkozás után megemelni a gyógyszeradagot, míg mások számára a korábbi rutin már nem elegendő a vércukor szinten tartásához, így a műtét utáni napokban vagy hetekben magas vagy alacsony lehet a vércukorszintjük – ami teljesen normálisnak tekinthető.

    Cukorbetegségre utaló laboreltérések

    A diabetes mellitus (cukorbetegség) diagnosztikája alapvetően vérvételen alapul. A diagnózishoz vezető vérvétel mindig vénás vérből történik, nem elegendő az ujjbegy megszúrása.

    Élet inkontinenciával: a bőrünk egészségére is figyelni kell

    A vizeletinkontinenciától szenvedő emberek bőre különleges bánásmódot igényel mind a tisztálkodás, mind az ápolás terén. A legtöbb érintett az idősebb korosztályba tartozik, náluk a bőr regenerációs képessége már gyengébb. Ugyanez elmondható életkortól függetlenül az immungyengeségben és diabéteszben szenvedő betegekről is. Az inkontinencia az egyébként egészséges embereknél is kiemelt figyelmet és különleges gondoskodást igényel.

    Cukorbetegség kvíz

    Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél. Akiknél még nem jelentkeztek a cukorbetegség tünetei, gyakran nem is tudnak róla. Ön ismeri a cukorbetegség főbb tüneteit, velejáróit? Töltse ki tudástesztünket!

    A depresszió és a cukorbetegség kapcsolata

    Magyarországon a becslések szerint mintegy félmillió diagnosztizált cukorbeteg él, de valószínűleg még nagyjából ennyi ember nem tud a betegségéről. Ami a depressziót illeti, havonta 200 000 beteggel számolhatunk, de közülük mindössze 25-30 százalék áll kezelés alatt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA