A dohány mint diabétesz gyógyszer

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Tudósok megtalálták a dohánylevelek felhasználásának egészséges módját, miután olyan, génmódosított növényt termesztettek, mely az egyes típusú cukorbetegség gyógyítására alkalmas gyógyszert tartalmaz.

A tudósok által előállított, génmódosított dohányban olyan gyulladáscsökkentő proteineket találtak, mely jelentős előrelépést jelenthet az egyes típusú cukorbetegség kezelésében. A növény további gyógyszerkísérleteknek is ígéretes alapanyaga lehet, mivel génállománya könnyen módosítható, illetve könnyen termeszthető.

A most kikísérletezett növényben található gyulladáscsökkentő, az interleukin-10 (IL-10) nem csak az inzulinfüggő 1-es típusú diabétesz, hanem számos autoimmun betegség gyógyszere is lehet. A Bayer és a Syngenta is régóta kísérletezik növényalapú komplex protein gyógyszer készítésével. Jelenleg az antitest gyógyszerek és vakcinák acélmentes fémfermentálókban készülnek.

A kutatást vezető Mario Pezzotti, a Veronai Egyetem munkatársa és kollegái jelenleg azon dolgoznak, hogy autoimmun betegségben szenvedő egereken vizsgálják a növény hatóanyagát.

Ezt követően azt szeretnék megtudni, hogy rendszeresen kis mennyiségen adagolva segít-e megakadályozni a cukorbetegség kialakulását, ha a dohánylevél egy másik alkotóelemével, a glutaminsav dekarboxilázzal (GAD65) együtt használják.

A svéd Diamyd gyógyszerészeti cég már klinikai körülmények között teszteli a hagyományos módon előállított GAD65-öt a cukorbetegség kezelésére.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: Aol)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.